Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Sırt ağrılarım geçmiyor

23 yaşında ve iki çocuk annesiyim. İlk hamileliğim sırasında sırtımda ağrı başladı. Aynı zamanda göğüslerime de vuruyordu. Doktor, muayene ettikten sonra, kadınlarda özellikle yaz aylarında böyle ağrılar olabileceğini söyledi. O arada idrar yolu iltihabım da vardı, ilaçları kullandım 3 ay kadar rahat ettim. Sonra ağrılarım tekrarladı. Bir süredir bacaklarımda da ağrı oluyor. Hareket ettiğimde bacaklarım rahat, sürekli oturunca ya da geceleri yatarken şikayetlerim oluyor.

Emine Güneş / İST

Öncelikle, kadınlarda yaz aylarında sırt ağrılarının olmasının doğal olduğu yolundaki teşhis konusunda herhangi bir bilgim olmadığını belirteyim. Ben böyle bir durum bilmiyorum ama, eğer doktorunuz daha farklı şeyler söylediyse o başka. Sırtta olan ağrılarınızın göğüslerinize kadar yayılması, olayın sadece sırt kaslarına bağlı olması ihtimalini biraz uzaklaştırır. Çünkü sırt ve göğüsteki kas grupları farklıdır ve birbirini etkileme ihtimali düşüktür. Böyle bir durum daha çok sinir sistemini düşündürür. Sırt omurları arasından çıkan sinir kökleri, kaburgaların arasından öndeki göğüs kemiğine kadar ulaşır. Benzer şekilde boyun omurlarının arasından çıkan sinir kökleri de, boyun, sırt, göğüs ve kolda ağrı nedeni olabilir.

Ancak bu bilgiler bacaklarınızdaki ağrıları açıklamaz. Bacaklarınızdaki ağrıların özellikle hareketsiz olduğunuzda daha çok olması, olayın eklem ya da kemik gibi sistemleri değil de daha çok kasları ilgilendirdiğini düşündürüyor. Sorunların çözümü için öncelikle teşhisin kesinleştirilmesi gerekiyor. Romatizmal hastalıklar uzmanı bir doktora başvurarak tetkik yaptırmalısınız.

Askere alırlar mı?

Şu an 17 yaşındayım. İki yıl önce göz aklarımın sararması üzerine 10 gün hastanede yatırarak tetkik yaptılar. Sonunda Gilbert hastalığı teşhisi koydular. Kafam çok karışıktı. Benim şansıma, teşhisin konulduğunun ertesi günü siz köşenizde bu hastalığı anlattınız. Bu beni büyük ölçüde rahatlattı. Uzun süre açlığa dayanamadığım ve kolay yorulduğum için askerlikte ne yapabileceğimi bilmiyorum. Acaba Gilbert hastaları askere alınıyor mu, ya da askerlikte kolaylık sağlanıyor mu?

Cem Pancar

Sizin de belirttiğiniz gibi Gilbert hastalığı bir süre önce bu köşede ele alınmıştı. Okumamış olanlar için bu hastalığın kendini, zaman zaman beliren sarılık ataklarıyla gösterdiğini, ancak bulaşıcı sarılık olarak da adlandırılan hepatitten tamamen farklı, karaciğerin safra maddelerini işleme ve salgılama sistemindeki, doğuştan gelen aksaklıklar nedeniyle ortaya çıktığını, sağlık açısından bir riski olmadığı gibi bir tedavisinin de bulunmadığını açıklıyayım.Gilbert hastalarının askerlikle ilişkisi konusunda bir bilgim yok. Askere alınmadıklarını sanıyorum ama emin değilim. Bu konu ilgili yönetmeliklerde ayrıntılı olarak ele alınıyor, ama bu yönetmelikler bizde olmadığı için kesin bir şey söyleyemiyorum. Sizin 3 yıl gibi bir süreniz var. Zaman içinde tüm yasaların ve yönetmeliklerin değişebileceğini de düşünerek, bu konuyu ileride düşünmenizi ve araştırmanızı tavsiye ederim.

Kalça eklemim erimiş

Bundan 6 ay önce sol kalça eklemimde başlayan ağrılar nedeniyle ortopedi doktoruna gittim. MR çekildi, kalça ekleminin baş kısmında nekroz oluştuğunu söylediler. Bunun tedavisi yokmuş, ameliyatla yapay eklem takılması gerekiyormuş. Çok panik içindeyim. Yaşım 51, böyle bir ameliyat için genç olduğumu düşünüyorum. Lütfen beni aydınlatın. Yapay eklemle yaşam nasıldır? Ne gibi sorunlar çıkarır?

Behçet Sönmez / ALMANYA

Faksınızın ekinde MR raporunu gönderdiğinizden bahsetmişsiniz ama bu rapor gelmedi. Yine de mektubunuzdaki bilgilerden olayınız anlaşılıyor. Femur başı nekrozu olarak adlandırılan bu tabloda bacak kemiğinin eklem oluşturan baş kısmı, damarlarındaki tıkanıklık gibi bir nedenle beslenememeye başlar. Beslenemeyen kemik ve diğer dokular hasarlanır. Böyle olunca kalça eklemi görev yapamaz. Nekroze olmuş yani doku ölümü gerçekleşmiş bir eklemde yapacak tek şey bu kısmı keserek çıkartmak ve yapay eklem (protez) koymaktır. Böyle olunca normal yaşantınızı sürdürebilirsiniz. Bu ameliyattan korkmanız gereksiz. Zaman içinde yapay eklemin kemikle birleşim yerlerinde gevşemeler olması dışında ciddi bir sorun yaratmaz. Böyle bir durumla karşılaşıldığında da yeni bir ameliyatla protezi sıkıştırmak ve hatta tümden değiştirmek mümkündür.

Yazarın Tüm Yazıları