Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Adetlerinizin kesilmesi ilaçlara bağlı

Bir buçuk yıl kadar önce doğum yaptım. Sütüm, bir ay kadar az miktarda geldi ve kesildi. İki ay kadar önce doktorum, depresyon tedavisi için bana Sülpir isimli ilacı verdi. Bir süreden beri, daha önce kesilmiş olan sütüm tekrar az miktarda gelmeye başladı. Ayrıca 40 günden beri de adet olamadım. Şu anda da sulu, renksiz ve kokusuz bir akıntı da geliyor.

Bir tanıdığımda da böyle olup adet olunca hepsi geçmiş. Acaba bende de böyle bir durum mu var. Adet olunca iyileşecek miyim?

I. Güncer / İSTANBUL

Memelerden süt ya da buna benzer akıntının gelmesi, süt salgılatıcı hormon olan prolaktinin yükselmesine bağlıdır. Normal koşullarda gebeliğin sonlarına doğru veya doğumu izleyen günlerde bebeğin emzirilmesi için bu hormon artarak süt salgısını başlatır. Emzirme süresince gebe kalmanın önlenmesi için de bu hormon, yumurtlamayı ve dolayısıyla adetleri de engeller. Sizde de süt salgısı ile adetlerin kesilmesi, bu nedenle aynı anda oluyor.

Prolaktin hormonunun gebelik ve emzirme dönemleri dışında yükselmesine yol açan bir çok neden var. Sizdeki nedenin, kullandığınız ilaç olduğu kanısındayım. Sülpir'in adetlerin duraklaması ya da memelerde süt salgılanması gibi yan etkileri olabiliyor. İlaç kesildikten bir süre sonra da bu etkiler kayboluyor.

Depresyon tedavinizi yapan doktorla konuşup size başka bir ilaç vermesini isteyin. Bir süre sonra adetleriniz başlayacak, vajinal akıntı ve süt salgısı da kaybolacak, endişe etmeyin.

Çabuk unutuyorum

20 yaşında bir öğrenciyim. Sorunum unutkanlık. Aslında zeki ve akıllı olduğumu söylerler, ama çok çabuk öğrendiğim halde çok da kolay unutuyorum. Acaba bir sorunum mu var?

Serpil Kara / İSTANBUL

Unutmak, hafızanın yeni bilgilere yer açmak için başvurduğu yollardan biri. Çok kolay öğrendiğinizden bahsediyorsunuz. Bu kadar kolay öğrenmek, bilgilerin beyinde yeterince kalıcı bir yer tutmasını engelliyor sanırım. Ayrıca bu bilgiler size ilginç gelmiyorsa ve zaman içinde tekrarlanmıyorsa kolayca uçup gidiyor. Bence sizin hafıza sorununuz yok. Unutmayı önlemenin yolu öğrendiğiniz bilgileri zaman zaman tekrarlamak.

Cildimdeki kızarıklık alerjiye mi bağlı?

Cilt sorunlarım 4-5 aydır var. Vücudumun her yeri kaşınıyor. Önceleri küçük kızarıklıklar ve kabarcıklar oluştu. Daha sonra en küçük temasta bile kızarıklık oluşmaya başladı. Örneğin sporda vücut teması olduğunda, maç bitimi her yerim kıpkırmızı çizikler içinde kalıyor. Doktorlar alerji teşhisi koydular. Birkaç çeşit alerji ilacı kullandım ama kesin çare olmadı. Ayrıca bacaklarım kalın olduğu için özellikle terlediğim zamanlarda bacaklarımın üst kısmında birbiriyle temas eden kısımları kıpkırmızı pişik içinde kalıyor. Mantar olabileceği düşüncesiyle test yaptırdım ama sonuç negatif çıktı. Bana önerileriniz ne olabilir?

Burak / İSTANBUL

Ben de alerji teşhisine katılıyorum. Olayı başlatan alerjik etkenin ne olduğu belli değil, ama kaşıntı, kabarıklık ve su toplama gibi olayların olması bunu gösteriyor. Tıp dilinde bu tabloya dermografizm denilir. Tırnağınızla ya da sivri birşeyle cildinizi çizdiğinizde bu kısım kıpkırmızı bir hal alır, böylece cildinize yazı bile yazabilirsiniz. Aynı şekilde, kaşıdığınız yerler de kıpkımızı ve kabarık bir hal alır. Bacaklarınızın arasının sürtünmeye bağlı olarak kızarması da bu tabloyla bağlantılı. Alerji ilaçlarının tam olarak tedavi edememesi, iki ihtimali hatıra getiriyor. Ya alerjiniz çok şiddetli olduğu için biraz sakinleştiriyor ama tam tedavi etmiyor, ya da alerji yapan etkene (alerjen) sürekli maruz kalıyorsunuz. Şiddetli bir alerjinin devamı ise ve uygun doz ve sürelerde antihistaminik kullanmanıza rağmen iyileşmiyorsanız, kortizonlu ilaçlar kullanılması düşünülebilir. Sorun alerjenlere sürekli maruz kalmaya bağlı gibi gözüküyorsa, yapılacak alerji testleri ile size neyin alerji yaptığı bulunabilir ve bu etkenden -eğer mümkünse- uzak durmak ile soruna çözüm bulabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları