Paylaş
Okur mektupları
Döl yolumdaki kistin zararı var mı?
34 yaşında, bir bayanım. Bir süre önce, cinsel organımda bir şişlik oluştu. Doktora göründüğümde, Bartholin kisti olduğunu söyledi. Tedavisinin yalnızca ameliyat olduğunu, bana bir zararının dokunmayacağını da vurguladı. Bu durum olalı altı aydan fazla oldu, şimdilik benim bir şikayetim yok. Öğrenmek istediğim, bu kistin hangi sebepten ötürü oluştuğu ve ileride ne gibi bir riskle karşılaşacağım?
N. KARAYALÇIN / İZMİR
Bilindiği gibi vajina, kadının cinsel birleşme yapması ve çocuk doğurması için gerekli olan bir organıdır. Özellikle cinsel birleşme sırasında birleşmenin kolay olması için, tıp dilinde vajina, halk arasında döl yolu olarak bilinen bu kanalın içinde bazı salgı bezleri vardır. Cinsel heyecanlanma anında bu bezler salgı yaparak vajinanın içini kaygan hale getirir. İşte bu bezler zaman zaman iltihaplanarak sorunlara yol açabilir. Bartholin bezleri de vajinanın başlangıç kısmında yer alır.Eğer bu bezlerin salgı kanalları kapanırsa, salgı kanal içine olacağı için, bezde kistleşme görülür. Benzer şekilde, bez iltihaplandığı zaman ağrılı sert ve sıcak bir hal alır. İltihaplanma iyileştikten sonra, sert bir yara tamir dokusu olan, bağ dokusu yerleşir. İnsanın cildinde de olabilen ve halk arasında çıban olarak adlandırılan oluşumlar da iyileştikten sonra yerinde sert bağ dokusu bırakırlar. Bartholin kistinin önemli bir sorun yaratmayacağını hemen söyleyebilirim. Halkımızın kist deyince hemen hatırına gelen kanser, söz konusu değildir. Durmakla da kanserleşmez. Ancak kistin zaman zaman iltihaplanması ihtimali vardır. İltihaplandığı zaman ağrı, ateş gibi belirtiler ortaya çıkacaktır. Vajina, duyarlılık açısından önemli organlardan olduğu için, bu bölgedeki iltihaplanmalar daha çok ağrı verecektir. Buraya mikrop yerleşirse, üreme sisteminin daha yukarılarına yayılma ihtimali bulunduğu için, tehlike yaratabilir.Ayrıca vajinanın giriş kısmında bulunan bu kist, kist haliyle de kalsa, abseleşse de, cinsel birleşmede zorluğa ve ağrıya neden olabilir.
Bartolin kisti eğer abseleşmiş halde ise, antibiyotik tedavisi uygulanacaktır. Antibiyotik tedavisi ile geçmezse, ya da tedaviye cevap vermeyeceği baştan anlaşılırsa, yarılarak cerahat akıtılır. Abseleşmenin iyileşmesinden sonra, kistin küçük bir ameliyatla alınması gerekir.
Sizde halen bir sorun olmamasına rağmen, sorun oluşmasını beklemeden ameliyat olmanızı tavsiye ederim.
Tedbirli olmak gerekir
Dokuz yaşındaki kızım, bir süreden beri dizleri ve bileklerindeki ağrılardan şikayetçi. ASO tahlili yapıldı normal çıktı. Ancak sık sık anjin oluyor. Doktor aylık penisilin iğneleri ve vitamin tavsiye etti. Bir başka doktor ise bunlara gerek olmadığını söylüyor. Tereddütte kaldım. Siz ne dersiniz?
H. CEMİL / İSTANBUL
Akut ateşli eklem romatizması, anjin gibi bir üst solunum yolu iltihabından sonra gelişen bir hastalıktır ve en önemli riski, kalbi etkileyebilmesidir. Kalbi etkilediği zaman da kalıcı hasar bırakma ihtimali fazladır. Bu nedenle tedbirli olmak gerekir. Dizlerindeki ve bileklerindeki ağrılar romatizmaya bağlı olmasa bile sık sık anjin olduğu dikkate alınarak koruyucu penisilin tedavisi sürdürülebilir. Öte yandan, bademcikleri açısından bir kulak-boğaz-burun hastalıkları uzmanına muayene olması ve boğazına yerleşen mikropların cinsinin belirlenmesi için, boğaz kültürü tahlilinin yaptırılması yararlı olacaktır.
İdrar tahili yaptırmalısınız
Ben 42 yaşında bir bayanım. Sorunum, idrarımın birkaç yıldan beri devamlı olarak bulanık çıkması. Böbreklerimden bir şikayetim olmadı, bugüne kadar. Bu durumu önemsemem gerekir mi?
M. BİRGEN / İSTANBUL
Normalde idrar, berrak ve kendine özel kokuludur. İdrarın bulanık görünmesi, içinde bazı maddelerin bulunduğunu gösterir. Bu maddeler bazen iltihap hücreleri, bazen kan, bazen de kristallerdir. Eğer zaman zaman yükselen ateşiniz yoksa iltihap hücreleri olması ihtimali çok az, eğer idrar rengi, kanlı bir eti yıkadığınız suyun rengi gibi, kırmızıya çalan bir renkte değilse, idrardaki bulanıklığın kan hücrelerine bağlı olması ihtimali de çok az. Bu durumda en kuvvetli ihtimal, idrarda kristaller olmasıdır. Halk arasında kum dökme olarak tanınan ve tıp dilindeki adı kristalüri olan bu durum, katı gıdalardan bol, sıvılardan fakir beslenen kişilerde sık görülür. Yoğun bir idrar çıkarıldığı için eriyik halde bulunması gereken maddeler kristalleşmeye başlar. Bu durumda olan kişilerde böbrek taşları sık görülür. Tek çaresi içilen su miktarını arttırmaktır.
Sizin, durumu kesin olarak aydınlatmanız için, idrar tahlili yaptırmanız gerekir.
Paylaş