Paylaş
OKUR MEKTUPLARI
Hormonlarınız çalışmıyor
H. Öztoprak / Almanya
Baş ağrısı ve görme sorunu ile başlayan sorununuz, beynin alt kısmında yer alan ve görevi bütün hormonları idare etmek olan hipofiz bezine ait olmalı. Böyle hallerde öncelikle tümör düşünülür. Ancak sizde ameliyat sonrası tümör olmadığı söylenmiş. Bu, sevindirici bir durum. Ne var ki gerek hipofiz bezinin hastalığı gerekse de geçirdiğiniz ameliyat nedeniyle hipofiz beziniz artık görev yapmıyor. Hipofiz bezi diğer hormonları yönetmedeki orkestra şefliği görevini yapmadığı için hormon üreten diğer bezler de görev yapamazlar. Adet kanamalarınızın durması cinsiyet hormonlarınızın yetersizliğine, bol idrar çıkması ve bunu karşılamak için 15-20 litre civarında su içmek zorunda kalınması da vücutta su tutulmasını sağlayan hormonların eksikliğine bağlı. Benzer şekilde tiroid hormonlarınız ve böbrek üstü beziniz de çalışmıyor.
Size burun spreyi şeklinde verilen hormon, vücutta su tutulmasını sağlıyor. Tiroid hormonu, kortizon ve diğer ilaçlar hep vücutta eksilen hormonları yerine koymayı amaçlıyor. Bu ilaçların, genellikle ömür boyu kullanılması gerekiyor. Kestiğiniz takdirde şu anda normal olan bütün vücut işlevleriniz bozulur. Periyodik olarak yapılan kontrollerinizi ihmal etmeyin, doktorlarınızın belirlediği bütün ilaçları düzenli olarak kullanın, vücudunuzda herhangi bir belirti hissederseniz, sizi sürekli olarak takip eden doktorlara başvurun.
Böyle epilepsi olur mu?
Ayla / Almanya
Gittiğiniz nöroloğun yaptığı tetkiklerden sonra temporal lop epilepsisi teşhisi koyduğunu belirtiyorsunuz. Şimdiye kadar hiç bayılmadığınızı belirterek, teşhis konusundaki kaygılarınızı belirtiyorsunuz. Epilepsi, normal koşullarda belirli bir denge içinde akan elektriksel uyarıların, beyin dokusundaki hasar sonucu, bir anlamda kısa devre yaparak normal dışı bir faaliyet göstermesidir. Oluşan normal dışı elektrik faaliyeti beyinde hangi merkezleri ilgilendirirse o merkezin kumanda ettiği görevlerle ilgili sorunlar ortaya çıkar.
Halk arasında bilinen sara krizi, tıp dilinde ‘‘grand mal’’ olarak adlandırılan büyük nöbettir. Beyinde yaygın olduğu için, hasta kendini bilmez bir halde çırpınır. Sizin, ‘‘temporal lob’’ olarak adlandırılan, beynin yan kısımlarında sorununuz var. Nöbet yaygın olmadığı için bayılma olmuyor. Epilepsi, zor doğum sırasında bebeğin oksijensiz kalması, düşme çarpma gibi olaylarla beyinde zedelenme olması, bebeklikte geçirilen yüksek ateşli havale nöbetleri, menenjit ve ensefalit gibi beyin zarının ya da beynin iltihaplanması gibi olaylara bağlı olarak oluşabilen bir sorundur. Bebeğiniz için endişelenmeyin.
İlaç kullanamıyorum
İ. Kanıt / İsviçre
Geçirdiğiniz kaza sırasında başparmağınız kırılmış ve ameliyatla sabitleştirilmiş. Sonrasındaki ağrıların büyük bir kısmı içerideki metale ve biraz da etrafta hasar gören dokulara bağlı olmalı. Metalin takılması, çıkarılması ve kasların düzenlenmesi olmak üzere en az üç kez ameliyat olmuşsunuz. Bunların kesikleri de ağrı nedeni olabilir. Ağrı tüm kolunuza yayıldığına göre buara sinirlerin etkilendiği anlaşılıyor. Ağrı kesicilerin ortaya çıkardığı yan etki nedeniyle ilaç da kullanamadığınıza göre, ağrılardan kurtulmanın en pratik yolu, bir TENS cihazı edinmektir. Pille çalışan bu cihaz, hafif elektik akımları vererek o bölgedeki ağrıyı ortadan kaldırır. Bu cihazı nereye ve nasıl uygulayacağınızı, sizi tedavi eden fizik tedavi uzmanına danışın.
Kan tetkiki yaptırmalısınız
Sami / Antalya
Gönderdiğiniz tahlil sonuçlarını inceledim. Dokturunuzun bunları niçin yaptırdığı, yani herhangi bir şikayetinizin bulunup bulunmadığı gibi belirtiler vermemişsiniz. Sadece bazı tahlil sonuçlarına bakıp size teşhis koymak doğru değil. Tahlil sonuçlarınız bir çeşit kan hastalığı olan, Akdeniz Anemisi’nin taşıyıcı tipini düşündürüyor. Bunun için daha başka tetkiklere de ihtiyaç var. Özellikle kan hastalıkları konusunda uzman olan bir doktora başvurmanızda yarar var.
Paylaş