Paylaş
OKUR MEKTUPLARI
Gebelikte aşı yapılır mı?
ÜÇ aylık hamileyim. Bu ikinci bebeğim olacak. İlk gebeliğimde herhangi bir aşı olmadım. Şimdi, ana-çocuk sağlığından gelen ebe hanım, tetanoz aşısı olmam gerektiğini söylüyor. Benim Amerikalı bir arkadaşım var. Ona, kendi hastaneleri tarafından verilmiş bilgi formunda, gebelik sırasında sigara ve alkolün yanısıra, aşı olmanın da yasak olduğu yazılı.
İlk doğumum sezaryenle olmuştu, şimdi de böyle olacak. Aşı yaptırayım mı?
l H.Erdem / İZMİR
DAHA önce de gebelikte sigara ve alkol kullanımları konusunda yazılar yazmıştım. Burada da belirttiğim gibi, özellikle gebeliğin ilk üç ayı çok daha önemlidir. Bu süre içinde bebeği etkileyebilecek her türlü etkenden uzak durmak önemlidir. Bu etkenler arasında aşılar da söz konusu edilebilir. Tüm ilaçlar gibi aşılar da, aksi ispatlanmadığı sürece bebek için zararlı olarak kabul edilir. Ancak bebeklerde, yeni doğan döneminde tetanoz hastalığı da ölümcül sonuçlar verebilir. Bu nedenle işin en doğrusu, anne adaylarının, gebe kalmadan önce her türlü aşıları tamamlatmasıdır. Böylece gebelik süresince annenin, bebeği de etkileyebilecek bir hastalık geçirmesi önlenebileceği gibi, anneden geçecek bağışıklıkla bebeğin, doğumdan sonra da bir süre korunması mümkün olabilecektir. Tetanoz aşısına dönersek, şimdiye kadar yapılan çalışmalar, tetanoz aşısının bebeğin sağlığı açısından bir risk yarattığı yolunda bir bulgu ortaya koyamadı. Herşeye rağmen gebeliğin ilk üç ayında aşı yapılması önerilmiyor.
Eğer anne adayı daha önce hiç tetanoz aşısı olmadıysa ve özellikle doğum hijyenik olarak ideal ortamlarda olamayacaksa, ilk üç aydan sonra üç kez aşı yapılması uygundur. Anne, tetanoz aşısını 10 yıldan eski bir dönemde yaptırdıysa, ilk üç aydan sonra 1 doz aşı yapılabilir.
İlaçları sürekli kullanmalı mıyım?
‘YAŞLILARDA ilaç tedavisi' başlıklı yazınızı okudum. Bu yazınızda yaşıların bünyesinde oluşan değişmeler nedeniyle tedavinin daha bir özenle planlanması gerektiğini belirtiyordunuz.
Ben 72 yaşındayım. Bazı kamu kuruluşlarındaki hekimlerin, özellikle emeklilere karşı üstünkörü tutumuna alıştık. Ancak sadece hemşireye tansiyon ölçtürerek ve şikayetlerimizin sadece bazılarını dinleyerek ilaç yazması ve bunların sürekli olarak kullanılmasını tavsiye etmesi doğru mudur?....
l D.S. / İSTANBUL
HASTA ne yaşta olursa olsun sadece bazı şikayetlerin dinlenmesiyle teşhis koyarak sürekli olarak ilaç kullanılması tavsiyesinde bulunulmasını doğru olarak kabul etmek mümkün değil. Ancak sistemin baştan sona bozuk olduğu bir ülkede, ortada muhatap olan kişi hekim olduğu için ona yüklenmenin de haksızlık olduğunu düşünüyorum.
Ne var ki meslekdaşlarımın, bu koşulları bilerek hekim olmaya karar verdiklerine göre, sorumlu olduğu konunun insan hayatı olduğu bilinciyle, olabildiğince özveri göstermesi gerektiğini de düşünüyorum.
Size ‘sürekli olarak kullanma' tavsiyesiyle verilen ilaçlardan biri antibiyotik. Bunun sürekli olarak kullanılması söz konusu olamaz. Bir diğer ilacınız mide hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Bu da hastalığın durumuna göre belirli bir süre için kullanılmalı. Antiasit ilacın midede asit artışı dönemlerinde kullanılmasi uygundur. Özellikle yaşlı kişilerde mide şikayetleri belirdiği taktirde tümöral hastalıkları öncelikle düşünerek tetkik yapmak uygundur. Tetkik yapılmadan ilaç başlanması, hastalık belirtilerini maskeleyerek hastalığın ilerlemesine ve tedavi edilemez hale gelmesine yol açabilir.
Size önerilenlerden sürekli olarak kullanılacak tek ilaç, yüksek tansiyon tedavisinde kullanılanı. Bunu kullandığınızda tansiyonunuz kontrol altına girdiğine göre, sürekli olarak kullanmanız ve zaman zaman kontrol yaptırmanız uygun olacaktır.
Paylaş