Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Gebelikte alkol kullanılabilir mi?

Anne adayının sigara kullanmasının bebeğe getireceği riskleri geçtiğimiz günlerde yazmıştım. Gebelikte alkol kullanımının getireceği riskleri de bu gün ele almak istiyorum. Gebe bir kadınla, doktoru arasındaki konuşmalar, öncelikle ceninin (anne karnındaki bebeğin) sağlığı, doğumun kolay olup olmama ihtimali ile başlar. Ardından, gebelik boyunca neler yemesi gerektiği yolunda sorular gelir. Bebeğin sağlığı ve gelişmesi açısından yararlı olan gıdalar öğrenilmek istenir. Zaman zaman sorulan sorulardan biri de, ‘‘İçki içebilir miyim, içebilirsem günde ne kadar içebilirim’’ sorusudur. Özellikle son yıllarda kadınlar arasında da alkol tüketiminin artması üzerine, bu sorular da sık sık sorulmaya başlandı.

Bu soruya hemen cevap vermek kolay değil. Anne karnındaki bebeğin alkolden etkilenmesi sonucu ortaya çıkan fetal alkol sendromu, son zamanlarda tanınmaya başlayan bir kavram. Araştırmacılar üzerinde yoğun çalışmalar yapıyorlar. Ben size, bu araştırmalardan elde edilen sonuçlar hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.

Cenine nasıl zarar verir?

Gebenin içtiği alkol, her seferinde cenine ulaşır: Alkol, anne ile bebeğin ilişkisini sağlayan plasenta zarından geçebilir. Düzenli olarak alkol alan bir gebenin bebeğinin kanında da yarı miktarda alkol bulunur. Eğer anne, alkol eksikliği belirtileri gösteriyorsa, aynı belirtiler, karnındaki bebekte de olmaktadır. Çünkü bazen anne karnındaki bebek de alkol bağımlısı olabilir. Bu bebeklerin doğumdan sonra ve ilerdeki hayatlarında da alkolik olacakları yolunda önemli bulgular mevcuttur. Daha da önemlisi, alkol, çocuğun sakat doğmasına neden olabilir.

Gelişmesini yavaşlatır: Bir cenin, her gün, her saat, her dakika ve hatta her saniye gelişir. Bu gelişmesini etkileyecek her olay, bebeğin bir organının ya da tümünün gelişmesini bozar. Alkol beyin ve sinir sistemi üzerinde etkili bir madde olduğu için, gebelik süresince alkol alan annelerin bebekleri, kafaları ve beyinleri küçük olarak doğar.

Beslemeden, kalori verir: Alkol enerji vermesine rağmen hiçbir besin maddesi içermez. Alkol alanlarda enerji açığı olmadığı için, başka gıdaları daha az alma ihtiyacı duyulur ki, bu da bebeğin gelişmesi için gerekli besin maddelerinin eksikliği demektir.

Diğer sistemler: Alkolün erişkinlerde, kalp, vücut kasları, karaciğer, sindirim sistemi gibi organlara zarar verdiği bilinen gerçek. Ceninin henüz gelişmekte olan sistemlerine daha fazla zarar vereceği de kolayca ortaya çıkan bir gerçektir.

Bir annenin, yeni doğmuş bebeğine biberonla içki içirdiğini düşünebiliyor musunuz? Bu, herkesin kınayacağı bir davranıştır. Çünkü alkolün, bu bebeğe zarar vereceği bilinir. Gebelik sırasında içki içme ise, bundan daha da kötüdür. Ceninin birçok organı henüz gelişme aşamasında olduğu için daha da çok zarar görecektir.

Yazarın Tüm Yazıları