Paylaş
Neden skolyoz taraması yapılmıyor?
N. İnceoğlu
Mektubunuzda belirttiğiniz gibi skolyoz sık rastlanan bir sorun. Omurganın yana doğru eğik olması anlamına gelen skolyoz, vücudun düz durabilmesi için daha üst kısımlarda tersine bir eğim de oluşmasıyla, omurganın ‘S’ biçimini almasına yol açar. Hafif dereceli olduğunda önceleri bir sorun yaratmazken, ileri yaşlarda ağrılar ve omurların köşelerinde aşınmalar yaratabilir. Daha önemli olan, eğriliğin ileri derecelerde olduğu hallerdir. Böyle olunca özellikle akciğerlerin yeterli açılmasına imkan vermediği için, akciğer kapasitelerinde kısıtlanmalara yol açabilir.
Tedavisinde, hafif dereceli olanlarda egsersiz, düzeltici korse uygulamaları yapılabilirken, ileri derecelerde ameliyat gerekebilir. Ortopedi kliniklerinin hemen hepsinde gerekli tedaviler yapılabilirse de, özellikle üniversite hastanelerinin ortopedi kliniklerinde skolyozla uğraşan birimler bulunmaktadır. Konunun en önemli yerine siz mektubunuzda değinmişsiniz. Gerçekten olay ne kadar küçük yaşta ve ne kadar hafif dereceliyken farkedilirse tedavisi o kadar kolay olmaktadır. Bu nedenle okullarda diş taraması yapıldığı gibi, bu yönden de tarama yapılmasında yarar olabilir, ama devlet, pratik olarak sağlık konusunu bir kenara attığı için, bunu birilerinin üstlenip uygulaması gerekecek.
Olay sadece tarama yapılıp vakaların tespiti ile de bitmiyor. Konunun daha önemli tarafı, skolyozun önlenmesi. Özellikle eğri oturan ya da bir elinde ağır çanta taşıyan çocuklar skolyoz adayı demektir. Bu konuda ailelerin uyarılması, öğretmenlerin eğitilerek, öğrencileri bu yönden izlemesinin sağlanması da önemlidir.
Sesim çok kısık
G. K. / Sakarya
Ergenlik çağında erkeklerin seslerinde değişmeler olması çok doğaldır. Siz 18 yaşında olduğunuza göre değişimin tamamlanmış olması gerekiyor. Sesinizin şu andaki durumu, değişim tamamlandıktan sonraki şekli olmalı. Ancak siz ileri derecede kısık olduğundan bahsediyorsunuz. Bu, ses tellerinizde başkaca bir sorun olabileceğini de düşündürüyor. Soğuk içmemekle ya da bal, yumurta gibi önlemlerle bunu çözebileceğinizi sanmıyorum. Kulak, boğaz ve burun hastalıkları uzmanı bir doktora başvurarak ses tellerinizi muayene ettirin. Herhangi bir sorun bulunursa tedavisi yapılır. Eğer ses tellerinizin normal yapısı buysa, sesinizin bundan sonraki halinin bu olduğunu kabullenmekten başka yapacak bir şey olduğunu sanmıyorum.
Paylaş