Sonbaharın serin günlerinde antibiyotik satışı artar. Çocuklar biraz ateşlense, yaşlılar vücutlarındaki kırıklıktan yakınsa, aklımıza gelen ilk ilaç antibiyo-tikler oluyor. Doktora danışmadan, reçetesiz satın alınan antibiyotikleri kullanmakla aslında sağlığımızı tehlikeye atıyoruz.
BAKTERİLERE karşı savaş veren 50'den fazla ilaç ‘‘antibiyotikler’’ grubunu oluşturur. Tablet, şurup ve damla olarak satışa çıkarıldıkları gibi, önemli durumlarda damardan enjekte edilen türleri de vardır. Ampisilin ve amoksilin gibi geniş etkili türleri, çok çeşitli türdeki bakteriyi yok ederler. Bazıları ise sadece vücudun belirli bölgesindeki bakterilere karşı etkili olur. Antibiyotiklerin virüslere karşı da etkili olabileceklerine asla inanmamalısınız.
HEMEN ECZANEYE KOŞMAYIN
Boğaz iltihaplanmaları, göğüs enfeksiyonları ve sistit gibi sorunlar ortaya çıktığında hemen antibiyotik kullanmak doğru değildir. Bu tür sorunların bakterilerden mi yoksa virüslerden mi kaynaklandığını saptamak için laboratuvar testi yapılmalıdır. Menenjit ve tüberküloz gibi ciddi hastalıkların bazı türleri için de özel bazı antibiyotikler önerilir.
Ayrıca ciddi idrar yolu iltihaplanmaları, cinsel temas yoluyla bulaşan bakteri enfeksiyonları için de antibiyotikler birer kurtarıcı olabilir. Sorunların virüslerden mi yoksa bakterilerden mi kaynaklandığını öğrenmeden antibiyotik kullanılmamalıdır.
Antibiyotik hangi durumda kullanılmalı
Doktorun reçetesinde yer alan kullanma şekli aynen uygulanmalı. Özellikle ilacın alınması gereken saatlere dikkat edilmeli.
Alkollü içeceklerle birlikte antibiyotik alınmamalı.
Yan etkiler konusunda prospektüste belirtilen hususlara dikkat edilmeli.
Hastalık belirtileri ortadan kalksa bile, önerilen doz tamamlanmadan antibiyotik kullanımı kesilmemeli.
Hamile ve emzikli kadınlar, tetrasiklin türü antibiyotikleri almamalı.
Doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle antibiyotik kullanılmamalı.
Derleyen: Azize BERGİN
Enfeksiyon çocuk için yararlıdır
Küçük çocuklar, yetişkinlerden ve yaşça daha büyük olan çocuklardan daha sık enfeksiyon kaparlar, fakat genellikle endişe verici bir durum söz konusu olmaz.
Aslında geçirilmiş her enfeksiyon çocuğun bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur. Bu nedenle, enfeksiyonların bünye tarafından yenilmesi için fırsat tanımak gerekir.
Ciddi kulak, boğaz ya da göğüs enfeksiyonlarında antibiyotik gerekli olabilir. Özellikle, astımı ya da işitme sorunları olan çocuklar için antibiyotik önerilir. Buna karşılık sıradan öksürük, soğuk algınlıkları ve nezle gibi mevsim hastalıklarında antibiyotiklerin hiç bir yararı olmaz. Bu arada, antibiyotiklerin yan etkilerinin çocukları daha fazla sarsabileceği de unutulmamalıdır.
Bazı antibiyotikler çocuklarda özel bazı problemler yaratabilir. Örneğin tetrasiklin türü antibiyotikler çocuğun dişlerinin gelişmesine zarar verir. Bu nedenle tetrasiklinler 12 yaşından küçük çocuklara verilmemelidir.
Siz hálá sigarayı bırakmadınız mı
Bilim adamlarının yaptığı araştırmalar, her gün sigaranın yeni bir zararının daha ortaya çıkarıyor. Sigaranın akciğerleri etkilediği, aralarında kanserin de bulunduğu bir çok ölümcül hastalığa yol açtığı kesinlikle biliniyor.
Ancak Amerikan Ulusal Biyomedikal Mühendislik, Ulusal İlaç Bağımlılığı ve Ulusal Sağlık Enstitüleri ile Enerji Bakanlığı'nın desteğinde sürdürülen çalışmada, sigara içmenin kalp, böbrekler, akciğerler ve dalak gibi organlardaki önemli bir enzim olan mono amino oksidaz B'yi (MAOB) düşürdüğü görüldü. Bu enzimin yüksekliği kadar düşüklüğü de insanın ruhsal ve bedensel sağlığını etkiliyor.
New York Devlet Üniversitesi araştırmacılarından Dr. Joanna Fowler ve Dr. Volkow'un başkanlığındaki ekibin yaptığı çalışmada, sigara içenlerin dokularındaki MAOB enziminin içmeyenlerdekinin üçte birine kadar indiği belirlendi. Daha önce yapılmış başka bir çalışmada da sigara içmenin beyin dokusundaki MAOB enzimini büyük ölçüde azalttığı görülmüştü.
Ulusal Sağlık Enstitüsü Direktörü Dr. Elias Zerhouni, sigaranın sadece Amerika'da her yıl 440 bin kişinin ölümüne yol açtığını hatırlattı. Yeni çalışmanın, sigaranın sadece akciğerlere değil, tüm organlara zarar verdiğinin anlaşıldığını belirten Dr. Zerhouni, buna rağmen sigara içmenin intihar olduğunu söyledi.
HAFTANIN KİTABI
Ekonomi geliştikçe, teknoloji günlük yaşama yeni olanaklar sundukça insanların ortalama yaşam süreleri uzuyor. Bilim adamları, bu artışta insanların giderek kalorisi ve yağ oranı yüksek gıdalar tüketmesinin etkili olduğunu söylüyorlar. Riski artıran gıdalarla ilgili haberler de bir çok insanın yemek keyfini ortadan kaldıracak boyuta varmaya başladı.
Montignac tarafından yazılan Doğru Beslenme İle Kalp Sağlığı isimli bu kitap, beslenme üzerindeki mevcut saplantıları ortadan kaldırıyor.
Bu kitap bir hafta süreyle tüm D&R mağazalarında yüzde 15 indirimli