Prostat sorununa ameliyatsız çözüm

Prostat bezinin büyüyerek idrar yolunu daraltması ve idrar kesesi (mesane) üzerine baskı yapması, orta yaşı geçmekte olan erkekler arasında yaygın rastlanan bir durum. Prostat bezinin bu baskısı birçok belirtilere yol açabiliyor. İdrar basıncının düşmesi, kesik kesik ve çatallı idrar yapılması bunlardan en sık rastlananları.

Prostat bezi üzerindeki basınç bazı durumlarda idrar kesesinin tümünün boşaltılmasını da engelleyebiliyor. İdrarını boşattığı sanan birçok kişide yapılan incelemede idrar kesesinde hálá önemli miktarda idrar kaldığı görülür. Bu da gece sık sık idrara kalkma, tuvaletten çıktıktan kısa bir süre sonra idrar yapma hissinin doğması gibi belirtilere yol açıyor. İdrar kesesinde biriken idrara mikrop karışması da idrar yolunun iltihaplanması gibi sorunlara da yol açabiliyor. Ayrıca biriken idrar nedeniyle mesane içindeki basıncın artması, böbreklerin idrar süzme yeteneğinin bozulması gibi sonuçlara da yol açabiliyor.

Prostat bezinin belirli derecede büyümesi ve buna bağlı olarak ortaya çıkan fonksiyon bozukluklarının sağlık açısından risk yaratır hale gelmesi halinde, ameliyat yapılarak sorunlar ortadan kaldırılmaya çalışılır. Ancak bazı kişilerde çeşitli nedenlerle ameliyat uygulanması mümkün olamıyor. Urology adlı bilimsel dergide yayınlanan bir makale, bu durumda olan hastalar yeni umutlar getiriyor. Bir süre önce, avuç içleri ve koltuk altlarının aşırı terlemesine karşı Dysport adlı formu ile gündeme getirmiş olduğumuz Botulinum Toksin, prostat sorunu olmasına karşın ameliyat olamayan hastalar için çözüm olarak gözüküyor.

Roma'daki Agostino Gemelli Üniversite Hastanesi uzmanlarının yaptığı bir çalışmada, tıp dilinde Benin Prostat Hiperplazisi (BPH) olarak adlandırılan, prostatın kanser dışındaki büyümesi durumunda prostat bezinin içine botulinum toksin iğnesi yapılması ile hastaların sıkıntılarında önemli ölçüde rahatlamalar sağlarken, kanlarındaki prostat ile ilgili enzim (PSA) düzeylerinde de büyük gerilemeler sağlandığı görüldü.

30 hastalık bir grubu kapsayan çalışmada, prostat bezinin içine 200 ünite botulinum toksin zerk edildi. Herhangi bir yerel ve sistemik yan etkinin görülmediği hastalar 2 yıl izlendiler. Kontrol grubunda herhangi bir değişme olmamasına karşın botulinum toksin zerk edilen hastalarda belirtiler yüzde 65 oranında gerilerken kanlarındaki PSA düzeyleri yüzde 51 oranında düştü.

Botulinum toksin aslında bir zehir

Dysport ve Botox markalarıyla piyasada bulunan botulinum toksin (BT) aslında bir zehir. Bozuk konserve zehirlenmesinde aşırı dozu ile insanın solunum kaslarını felç ederek ölüme sebep olan BT, tıpta ilk olarak kasların ağrılı kasılmalarında ve spastik felçlerde, kasın gevşemesini sağlamak için kullanıldı. Toplumun bu ilacı tanıması, kozmetik alanda kullanımı sayesinde oldu. Yüzdeki mimik kaslara bağlı olarak ortaya çıkan çizgi ve kırışıkların yok edilmesi için yerel olarak kullanıldı. Botulinum toksin, koltuk altı ve avuç içi gibi vücut bölgelerinin aşırı terlemesinde, ter bezlerinin faaliyetini durdurması sayesinde önemli ölçüde rahatlama sağlıyor.
Yazarın Tüm Yazıları