Oruç tutarken de sağlıklı beslenilebilir

RAMAZAN ayı boyunca beslenme alışkanlıkları değişiyor. Aslına bakılırsa, her zamanki normal beslenmemizden çok farklılık göstermemelidir.Oruçlu olanlar gün boyunca aç kalacaklarını düşünerek sahurda aşırı beslenmeye çalışıyorlar. Oysa ramazan ayının bu senelerde kış aylarına denk gelmesi oruçlu saatlerimizin az olmasına sebep olmakta bu da metabolizmamızda çok büyük değişikliklere yol açmamaktadır. Gün boyunca aç kalınacağı için aşırı yemek yerine yavaş sindirilen gıdaları tercih etmek daha doğrudur. Hızlı sindirilen gıdaların vücuttaki metabolizmaları 3-4 saatte sona ererken, yavaş sindirilen gıdalar 8 saate kadar süreyle vücuda gıda sağlamaktadır. Kompleks karbonhidratlar denilen gıdalar ve lif içeren besinler yavaş sindirilir. Yavaş sindirilen besinlere tahıl, yulaf, irmik, fasulye, mercimek ve kabuklu pirinci örnek gösterebiliriz. Bu besinlerin sindirimi yavaştır. Böylece karnımız iftara doğru daha az acıkır. Hızlı sindirilen besinler rafine karbonhidratlar denilen beyaz un ve şeker ihtiva eden besinlerdir. Bu besinler çabuk yakıldıkları gibi vücutta insülin salgısını uyardığı için iftarı daha aç bir şekilde beklememize sebep olur. İftarda gün boyu açlık nedeniyle hızla ve çok yeme eğilimi ortaya çıkmaktadır. İlk yenilenler kana karışıp açlık duygusunu bastırıncaya kadar yaklaşık 20-30 dakikalık bir süre geçer. Bu süre içinde ne kadar yenilirse yenilsin, doyma duygusu ortaya çıkmayacaktır. Bu da çok yeme sonucunu yaratır. Bunun yerine hafif kahvaltılık bir şeyler ya da bir çorbadan sonra bir süre dinlenmek ve yemeğe daha sonra devam etmek daha doğru olacaktır. Sahurda ağır gıdalardan kaçınılmalıdır. Özellikle kızartma, çok yağlı yiyecekler midenin boşalmasını geciktireceği için dolu mideyle yatılması sorunlara neden olabilecektir. Sahurda tatlılardan ve beyaz undan yapılmış gıdalardan kaçınmak gerekir. Yukarıda belirttiğimiz gibi insülin salgısını uyararak çabuk acıkmaya yol açacaktır. Tatlılar yerine kuru meyveler, hem mineral desteği sağlayacak hem de kandaki şekerin daha dengeli olmasını sağlayacaktır. Gün boyunca susuz kalınması hem kabızlık hem de idrar yolu sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle oruçsuz saatlerde bol su içmeyi ihmal etmemek gerekiyor. Uzun süren açlık dönemlerinde boş kalan midede oluşan asit salgısının artması mide hastalıklarını artırır. Çay, kahve, kola ve acılı yemekler, çiğ soğan, sarımsak gibi gıdalar mide hastalarına olumsuz etkide bulunur. Özellikle mide şikáyeti olanlar doktoruna danışarak oruç tutmalıdır. Tabii ki sağlığıyla ilgili, çok küçük de olsa sorunu olanların oruç tutma konusunu doktorlarına danışmaları gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları