Modern MS tedavisinde 10 yıl (2)

DÜNKÜ yazımda, kısaca MS olarak adlandırılan Multipl Skleroz hastalığını hatırlatmış, tedavisindeki gelişmelerden bahsetmiş ve bu hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlardan bir grup olan interferonların, ruhsat alarak kullanılmaya başlanmasının 10. yılı nedeniyle yapılan toplantıya değinmiştim.

Bu toplantıda MS alanında dünya üzerinde yoğun çalışmalar yapan birçok bilim adamı sunumlar yaptı.

Bunlardan Prof. Dr. F. Lublin, modern MS tedavisinin tarihsel gelişim sürecini anlatıp, MS'nin erken teşhis edilip erken dönemde tedavi edilmesini amaçlayan çalışmalardan bahsetti.

Prof. Dr. W.Brück, bu hastalıkta sinir dokusunda ortaya çıkan hasara yol açan patolojik değişmeleri anlatarak, bu bilgilerin tedavide yeni ışıklar tutması yolundaki dileklerini aktardı.

Londra Sağlık Bilimleri Merkezi MS Kliniği Direktörü olan Prof. Dr. G.Ebers, bu hastalığın tarihsel süreciyle ilgili araştırmaları aktararak, özellikle tedavi yöntemlerinin bulunmasından önceki deneyimlerin, hastaların takibinde nasıl yararlı olabileceği konusunda bilgiler verdi.

Basel Üniversitesi uzmanlarından Prof. Dr. L.Kappos, genler ve proteinlerle ilgili çalışmaları anlatarak, bu çalışmalar sayesinde hedefin, kişiye özel tedavi yöntemleri geliştirilmesi olduğundan bahsetti.

Betaferon'un geliştirilme çalışmalarının başından beri ekipte yer alan uzmanlardan biri olan Prof. Dr. B.Arnason, bu 15 yıllık süreçteki bilgi birikimini aktardıktan sonra, Betaferon tedavisi gören hastaların üçte birlik kısmının vücudunda ilaca karşı antikorlar geliştiğini, ama her antikor oluşan hastada ilacın etkisinin kaybolmadığını belirtti. Özellikle bazı yüksek dozlu antikor vakalarında ilacın etkisiz kalabildiğini, klinikte ilaca karşı cevapsızlık görüldüğü zaman tedavi yönteminin değiştirilmesini uygun gördüğünü açıkladı.

Prof. Dr. J.Kesselring, İsviçre Valens'teki kliniklerinde, MS'li hastalardaki kısıtlılıkların azaltılabilmesi için uyguladıkları rehabilitasyon programlarını tanıttı.

Prof. Dr. X.Montalban, MS'nin primer progressif denilen, sürekli artan seyirli tipinde Betaferon'un kullanımı hakkında bilgiler verdi.

Birçok hastalıkta kök hücre nakliyle başarılı sonuçlar alınıyor. Prof. Dr. E.Havrdova, MS hastalığında bu yöntemin kullanılması konusundaki çalışmalardan bahsetti ve bu yöntemin MS tedavisinde yer alabilmesi için birçok sorunun daha cevaplanması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. L.Durelli, yüksek dozda interferon kullanımının MS ataklarının kontrolünde daha başarılı olduğu yolundaki çalışmayı sundu.

Prof. Dr. H.P.Hartung, erken dönemde tedavi ve yüksek dozda tedavi konusunda yapılan araştırmalar hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. G.Stock, Schering firmasının Betaferon'u hastaların hizmetine vermekle yetinmediğini, bir yandan aralarında interferonun daha etkili şekillerinin de bulunduğu yeni tedavi yöntemlerinin geliştiştirilmesine çalışılırken, diğer yandan teşhis alanına kolaylıklar getirecek yeni yöntemlerin geliştirilmesi alanında da yoğun çabalar sarf ettiğini anlattı.

Görüldüğü gibi tıp henüz kesin tedavisi bulunmayan birçok hastalıkta olduğu gibi MS alanında da yoğun çalışmalar yapıyor. Hastalar modern tedavi yöntemleri sayesinde, eskiye göre daha yüksek bir yaşam sürmeye başladılar. Hastalığın tümden kontrolü için çok uzun bir zaman gerekmeyecek gibi gözüküyor.
Yazarın Tüm Yazıları