Kolesterol ilacı devamlı mı kullanılır?

ANNEMİN kolesterolü 310 çıktı. Herhangi bir şikáyeti yok. Doktor kolestrol ilacı kullanması gerektiğini yoksa şikáyetlerinin başlayacağını, sadece diyetle düşürmenin mümkün olmadığını söyledi.

Ben de daha önce sizin yazılarınızdan kolesterol ilacının yan etkilerinin çok olduğunu hatırlıyorum. Bir de başka bir tanıdığımız ilaç içerse ömür boyu içmesi gerektiğini, alışkanlık yapacağını, diyetle düşürmesinin daha iyi olacağını söyledi. Ona da söyleyen kendi doktoru. Ben de diyetle düşürmesi taraftarıyım ama bu arada herhangi bir sorun olur mu? Diyetle düşürmesi mümkün mü, yoksa ilaç kullansın mı? Bir kutu ilaç kullanıp kesse... Devamlı kullanması gerekir mi?

Gülay KURTULUŞ

Bu konuda kargaşa yaşayanların sayısı çok maalesef. Bir kere, kolesterol düşürücü ilaçların yan etkisi abartılıyor. Doğal ilaçlar da dahil olmak üzere, her ilaçta yan etki bulunduğu gibi kolesterol düşürücülerde de bazı yan etkiler var. Bunlar karaciğerin ve kasların etkilenmesi şeklindedir. Ancak bu etkilenmeler çok nadir görülür. Belirli aralıklarla yapılan kontrollerde de yan etki göstermeye başladığı görülürse ilaç kesilir.

Çok nadir görülen yan etkilerden korkarak kandaki kolesterolünü düşürmeyen kişiler kalp krizi ve beyin damarı tıkanması sonucu inme riskini arttırırlar. Kandaki kolesterol düzeyinin % 1 azalması, bu riski % 2 azaltır.

Gerektiği zaman ilaçtan korkmanın doğru olmadığını belirten bu sözlerimin hemen ardından, eğer mümkünse kolesterolü diyetle düşürmenin daha doğru olacağını da eklemek isterim. Eğer bir kişi kolesterolden zengin besleniyorsa sistemli bir diyetle işe başlamak daha doğrudur. Belirli bir süre diyetle inmiyorsa, ilaca bu takdirde başlanır.

Annenizi muayene eden doktor, kolesterol düzeyi çok yüksek olduğu için, diyetle yeterli sonuç alınmasını mümkün görmemiş, diyetle takibin zaman kaybı olacağını ve bu süre içinde de yüksek kolesterolün damarlarda tıkanmayı sürdüreceğini düşünmüş olabilir. Annenizin herhangi bir şikáyetinin olmaması, yüksek kolesterolün ona zarar vermediğini göstermez. Damarların tıkanması, bazen kalp krizi ya da inme türünde felç geçirdikten sonra kendini gösterir. O zaman da geç kalınmış olacaktır. Önemli olan ‘‘testi kırılmadan’’ önce korumaktır. Kırılmış testiyi yapıştırmak da bir yoldur ama ideal bir yol değil.

İlacın ömür boyu kullanılması gereğine gelince, diyetle düzelmeyen kolesterol yüksekliği de, tansiyon, şeker hastalığı gibi kronik bir sağlık sorunudur. Bu gibi hastalıklarda bir süre ilaç kullanıp, şekeri, tansiyonu ve kolesterolü tedavi etmek söz konusu değildir. İlaç baskılamasıyla normal düzeylere indirilir. İlaç kesilerek baskılama ortadan kalkınca bu değerlerin yeniden artması kaçınılmazdır. Bu durum, ilaca alışmak ya da bağımlılık yapmak olarak adlandırılamaz. Tanıdığınız doktorunun söylediklerini yanlış anlamış olsa gerek, yoksa bir doktorun böyle bir şey söylemiş olacağını düşünemiyorum.

Aynı durum, bu sağlık sorunlarını diyetle normal düzeye indirebilen kişiler için de geçerlidir. Diyete son verdiklerinde hatta biraz gevşettiklerinde normale inen bütün değerler tekrar yükselir. Bunu da, diyetin alışkanlık yaptığı şeklinde nitelemek mümkün değildir.
Yazarın Tüm Yazıları