Kalitesiz sağlık ürünleri depremden daha tehlikeli
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Medico PR'ın düzenlediği Sağlıkta Kalite ve Kaliteli Ürün konulu toplantıya katılan Türkiye'nin tanınmış hekimleri, sektörde son günlerde meydana gelen olumsuz gelişmeleri ele alıp, sorunların nedenleri üzerinde durdular ve çözüm önerileri getirdiler.
TOPLANTIYI yöneten Dr. Gündüz Tezmen, sağlık sektöründeki olumsuz gelişmeleri belirttiği konuşmasında, kalitesiz sağlık ürünlerinin bir depremden farkının olmadığını, kalitesiz bir tansiyon ilacı yüzünden ölenle Bingöl'de enkaz altında kalan arasında bir fark olmadığını söyledi. Tezmen, devletin parasını ucuzu tercihte kullandığını, oysa denetim yapmadan en ucuzunu alacağım demenin, hastalara ihanet etmek olacağına işaret etti.
Prof. Dr. Cankat Tulunay, toplantıda etkisi belli olmayan ilaç kullanımından, dünyada benzeri ve herhangi bir araştırması olmayan ilaçların Türkiye'de satılabildiğinden söz etti. Prof. Tulunay, ABD'de kişi başına 700 dolar olan ilaç harcamasının Türkiye'de 50 dolar olduğuna dikkati çekti ve bütün dünyada ilaç araştırmaları sayesinde ölümler azaldığı gibi, ilaç fiyatlarında ucuzlama başladığını belirtti. Prof.Tulunay ‘‘İlacın ucuzu pahalısı değil, tedavi gücü önemlidir’’ diye konuştu.
Türkiye'de sağlık hizmetleri ve sağlık ürünleri ile ilgili yaptığı konuşmada Prof. Dr. Tamer Baykara, ilacın kalitesine güvenebilmenin önemini belirtti. Prof. Baykara, ‘‘Yeni bir ilacın keşfi için belirlenen süre 12-15 yıl arasındadır ve 100 bin sayfalık dosyalar hazırlanmaktadır. Önemli olan kalitedir. Muadil kavramı bir saptırmadır. Tek kalite söz konusudur’’ dedi. Denetim üzerinde de duran Prof. Baykara ‘‘Üreticinin kendi kendini kontrolünün yanı sıra devlet kontrolü de gerekir’’ diye konuştu.
KALİTEDEN ÇOK FİYATA ÖNEM VERİLİYOR
Prof. Dr. Remzi Tözün, hasta tedavisinde toplam maliyet değerlendirmesi yapılmadığını, kaliteden çok fiyata önem verildiğini, malzemenin ucuzunun tercih edildiğini vurgulayarak bunun da sorunlar yaratabildiğini belirtti. Prof. Tözün, Türkiye'de hálá bir sağlık kayıt sisteminin bulunmadığını da eleştirdi.