Bebeğin cinsiyetini belirleyebilir miyiz?

DOĞUM kontrolü konusundaki yazılarınızı okudum, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

Benim sorum ise tam aksi yönde olacak. Bebek yapmaya karar verdiğimizde cinsiyetini belirlemekte etkili olabilir miyiz, adet günlerine dikkat edilerek bunun yapılabileceğine ilişkin şeyler okudum, doğruluk derecesi nedir?

H.K./ANKARA

Herkesin istediği cinsiyette bebek sahibi olabilmesi konusu, tarih boyunca çoğu kişinin ortak amacı haline gelmiştir. Ancak bunun gerçekleştirilememesi de belki hayırlı olmuştur. Çünkü toplumlardaki eğilimlere göre, insanlar belirli cinslerde yoğunlaşmış olabilirlerdi, bu da toplumsal açıdan önemli sakıncalara yol açabilirdi.

Bu amaçla birçok yöntemler denenmiştir. Teorik olarak mümkün olmakla beraber pratikte çok geçerli sonuç vermemiştir. Yöntemlerin temeli, kız bebek oluşmasını sağlayan X kromozomu taşıyan sperm hücreleri ile, erkek bebek oluşmasını sağlayan Y kromozomu taşıyan spermlerin özeliklerinin farklı olmasına dayanmaktadır. Y kromozomu taşıyan spermler çok daha hızlı hareket eden, buna karşılık kısa ömürlü hücrelerdir. Bu nedenle kadının tam yumurtlama gününde yapılan birleşmelerde erkek çocuk olasılığının fazla olduğu düşünülür. Ayrıca kadının döl yolunun asitlik yapısının ve hatta birleşme tekniğinin de etkili olduğu düşünülmüştür. Ancak burada erkeğin yapısal durumuna bağlı olarak spermlerin oranlarındaki farklar da etkili olabilmektedir.

Bu kadar çok faktöre bağlı olduğu için de geçerli bir sonuç vermemektedir.

Genel olarak ‘‘tüp bebek’’ olarak adlandırılan yöntemlerin gelişmesi ile bu konu biraz daha yüksek ihtimal kazanmaktadır. Spermlerin alınıp özelliklerine göre ayrılıp, istenilen cinsiyete göre yapay döllenme yapılması ile ihtimal çok yükseltilebilmektedir.

Ancak bu uygulamalara, toplumsal dengeleri bozma ihtimali nedeniyle izin verilmemektedir.

Etik açıdan haklı olan bu kısıtlamaların bence tek istisnası, çok istemek, aile baskıları, diğer çocukların hep aynı cinsiyette olması gibi durumlar değil, ailede cinsiyete bağlı olarak iletilen bir kalıtsal hastalık bulunması hali olmalıdır. Bilindiği gibi bazı kalıtsal hastalıklar sadece belirli cinsteki çocuklara iletilir. Örneğin sadece erkek çocuklarda görülen bir kalıtsal hastalık taşıdığı bilinen bir ailenin son derece sağlıklı kız bebekleri olabilir. Ya da tam tersi durumlar da geçerlidir. Böyle bir durumda bu tür bir yöntem uygulanmadığı takdirde, ya ailenin bebek sahibi olması tümden engellenecek veya hasta bebek sahibi olma riski göze alınacak.

Sizde böyle bir durum olsaydı söz ederdiniz diye düşünüyorum. Bu olmadığına göre işi doğanın kurallarına bırakmak daha doğru, hangi cinsiyette bir evladın ana-baba ve ülke için daha hayırlı olacağı bu aşamada bilmek mümkün değil, sizler için en hayırlı olanın gerçekleşmesini dilerim.
Yazarın Tüm Yazıları