OSTEOPOROZ konulu yazınızı okudum. Semtimizdeki doktora gittim, osteoporozdan korunmanın yolunun süt içmek, yoğurt ve peynir yemek olduğunu söyledi.
Süt bana gaz, karın ağrısı ve hatta ishal yapıyor. Doktorum, ömür boyunca kalsiyum hapı kullanmamı tavsiye etti. Bu denli uzun süre kalsiyum kullanmam bana bir zarar vermez mi? Başka önerileriniz var mı?
Aliye GÖKER/İSTANBUL
Ortalama yaşam süresinin giderek artması ve teknolojik olanakların süratle günlük yaşama girmesi, özellikle kadınlarda osteoporoz sıklığını artırmaktadır.
Önceki yazılarımı okumamış olanlar için öncelikle osteoporozun ne olduğunu kısaca özetlemek istiyorum. Tek cümleyle, kemik zayıflaması olarak tanımlayabiliriz. Kemik, kireç içeriğini kaybederek süngersi bir yapı kazanır. Bu yapı nedeniyle direnci azalır ve kolay kırılır bir hale gelir. Özellikle omurlarda çökme kırıkları olduğu için, osteoporozlu hastalar giderek kamburlaşmaya başlar. Sıklıkla, menopoz dönemini geçmiş kadınlarda görülür. Ciddi osteoporozu olan yaşlı hastalarda büyük kemiklerin kırılması hayati tehlikeler taşır.
Sizin sorularınıza gelirsek, kemiğin gerek gelişmesi ve gerekse osteoporozdan korunması için en önemli etken kalsiyumdur. Kalsiyum açısından en zengin kaynak da süttür. Ancak bazı kişilere süt dokunur. Sütün yapısındaki laktoz adlı şeker, sindirim sisteminde laktaz adlı bir enzim tarafından parçalanır. Bazı kişilerde laktaz eksikliği olabilir. İşte bu kişiler süt içtikleri takdirde sindirim sorunlarıyla karşılaşır. Son yıllarda piyasaya çıkan laktaz katkılı sütler bu sorunu ortadan kaldırmakta ve laktaz eksikliği olanlar da rahatlıkla süt içebilmektedir. Ayrıca laktoz tahammülsüzlüğü olanların bir kısmı yoğurt ve peynir yediklerinde sıkıntı çekmezler. Bunlar da sütten daha fazla miktarda kalsiyum içerirler. Kalsiyum ilaç şeklinde de, dozu ayarlanmak şartıyla ömür boyu kullanılabilir, ancak D vitamini almak, güneş banyosu yapmak ve bedensel hareketleri artırmak şartıyla. Aksi akdirde kalsiyum yeterince emilmediği gibi, kana karışmış olanı da kemiklere yerleşmeyip idrarla atılır.
Osteoporozun önlenmesinde kalsiyum gerekli olmakla beraber, oluşmuş hastalığı tedavi etmek için yeterli olmayabilir. Hastanın durumuna göre, aralarında kadınlık hormonu olan östrojenin de bulunduğu birçok ilaç kullanılabilir. Bunun için osteoporozla uğraşan hekime başvurmanızda yarar olacaktır.