BENİM sorum, AIDS üzerine. 26 yaşında bir bayanım ve şu anda evliyim.
Geçmişte bazen korunmadan girdiğim ilişkilerim oldu. Ondan sonra üç sene düzenli olarak HIV testi yaptırdım ve hálá her sene yaptırmaya devam ediyorum. Bu konuda araştırma yapan bir arkadaşım virüsün vücuda girdikten kısa bir süre sonra kan testi yoluyla belirlenebileceğini bana söylemişti. Su ana kadar yaptırdığım testlerin hepsi de negatif çıktı. Artık bundan sonra test yaptırmamaya karar vermiştim, ama yazınızı okuduktan sonra gerçekten de çok endişelendim. Test yapılsa da virüsün bulunmama ihtimali ne kadar? Testlerin negatif çıkması benim bu hastalığa hiçbir şekilde yakalanmamış olduğumu mu gösterir? Ya da ben eğer bu virüsü bir şekilde aldıysam yaptırdığım testlerle bunu öğrenmem ne kadar sürer?
Size sormak istediğim ikinci bir soru daha var. Evimizde bir Ankara kedisi var. Belki biliyorsunuzdur bu kediler uzun tüylü ve beyazdırlar ve genelde diğer türlere oranla daha fazla tüy bırakırlar. Şimdi küçük bir eve taşındık; kedi ara sıra komşuların bahçesine gitse de genelde evde kalıyor. Ne kadar onun tüylerinden korunmaya çalışsak da, onun tüylerini bir şekilde evin her yerinde görüyorum. Bazı arkadaşlarım bu tüylerin aslında son derece tehlikeli olduğunu, eğer bir şekile vücuda girerse kist ameliyatı olmak zorunda olacağımı ve kör olma ihtimalinin de ortaya çıkacağını söylüyorlar. Kedimizi çok seviyorum. Onu hiçbir yere bırakamam. Bu tüylerin gerçekte ne kadar zararlı olup olmadığı konusunda beni aydınlatabilir misiniz. Ben de ona göre tedbirimi almak istiyorum.
Rumuz: AIDS ve KEDİ
AIDS hastalığı ve bu hastalığın virüsü olan HIV'in tespitinde yapılan test, virüse karşı vücutta oluşturulan antikorları belirlemektedir. Virüs alındıktan sonra, antikor oluşturuluncaya kadar bir süre geçmesi gerekiyor. HIV için bu süre genellikle 3 ay kadar olabilmektedir. Benim yazımda bahsettiğim süre budur. Bu süre içinde tahlil yapılsa bile, kanda virüs bulunmasına rağmen olmadığı gibi bir sonuç çıkar. Bu süre içinde de virüsü bulaştırma ihtimali mevcuttur.
Sizin şüpheli ilişkilerinizin üzerinden yıllar geçtiğine ve bu süre içinde tahlilleriniz negatif sonuç verdiğine göre kaygılanmanıza gerek yok.
Diğer sorunuza gelince, evde kedi, köpek gibi evcil hayvan besleyenlere, sıklıkla tüylerinden kist bulaşacağı uyarısı yapılır. Burada, bulaşma şekli yanlış bilinen bir gerçek var. Kedi ve köpeklerin tüyü, bizlerin saçından, kazak yapıp giydiğimiz koyunların yününden farklı değil. Herhangi bir hastalık oluşması söz konusu değil. Ancak, özellikle çiğ et yiyen ya da sokaktan beslenen köpeklerin bağırsağında yaşayabilen bir parazit var. Bu parazitin bulaşması halinde insanda, ekinokok kistleri oluşabilir. Benzer şekilde de kedilerden toksoplazma hastalığı bulaşabilmektedir. Düzenli olarak veteriner kontrolü yapılan, aşıları ihmal edilmeyen bu hayvanların tüylerinde hiçbir tehlike yoktur.