Paylaş
Danışan: Bu yaz sıcağında işe gidip gelmek çok zor geliyor. Çok sıkıldım, çok bunaldım. Tatile de gidemedim. Her sabah erkenden uyanıp hazırlanmak, işe gitmek artık tam bir işkence haline geldi.
- Dr. Başak: Ne iş yapıyorsunuz?
Danışan: Bir bankada çalışıyorum. İşim çok tekdüze, her gün aynı şeyi yapmaktan çok sıkıldım.
- Dr. Başak: İş çıkışında ne yapıyorsunuz?
Danışan: Trafikten eve varmam 19:30’u buluyor. Gider gitmez yemek hazırlıklarına başlıyorum, sonra ailece akşam yemeği yiyoruz. Saat 23.00 civarı çocukları uyutuyoruz, biz de eşimle televizyonun karşısına geçip uyukluyoruz.
- Dr. Başak: Her gün aynı şekilde mi geçiyor?
Danışan: Maalesef öyle.
- Dr. Başak: Hafta sonlarında neler yapıyorsunuz?
Danışan: Evle ilgili işler, alışveriş filan.
- Dr. Başak: Peki kendinizi nasıl eğlendiriyor ve dinlendiriyorsunuz?
Danışan: Eğlenceli bir şey yapmayalı çok uzun zaman oldu. Pek fırsat da yok aslında. Sadece arada bir arkadaşlarla buluşuyoruz. Dinlenmek derseniz, biraz önce de söylediğim gibi, televizyonun karşısında uyuyakalıyorum ama ertesi gün çok da dinlenmiş uyanmıyorum.
- Dr. Başak: Hobiler kendimizi eğlendirme ve de bedeninizi ve zihninizi dinlendirme yollarıdır. Sizin bir hobiniz var mı?
Danışan: Çok isterdim ama yok. Çocukluğumda da olmadı. Annem babam da sağ olsun yönlendirmediler. Kendi kendini meşgul eden, hobileri olan insanlara hayranım. Bu saatten sonra da artık benim için çok geç.
Her yaşa uygun hobi vardır
- Dr. Başak: Hiç geç değil. Her yaşa uygun hobi vardır. Ayrıca yaş ilerledikçe hobilere daha çok ihtiyacımız var. Çünkü hobi edinmek hem fiziksel sağlığa hem de ruh sağlığına çok faydalı. Bu nedenle bir an önce keyfinize, zevkinize göre bir uğraşı bulmanızı tavsiye ederim.
Danışan: İşyerimde o kadar yoruluyorum ki hiçbir şey yapmak içimden gelmiyor.
- Dr. Başak: Haklısınız, birçok kişi sizinle aynı durumda. Aslında stresli ve yorucu işiniz varsa hobi edinmek için daha da çok çaba göstermelisiniz.
Danışan: Neden?
- Dr. Başak: Çünkü bir hobi ile uğraşırken aklınız bir süreliğine de olsa günlük dertlerden, gerginliklerden uzaklaşmış oluyor. Beyniniz bir nevi tatile çıkmış oluyor.
Danışan: Beynimin içindeki düşünceleri durdurmak mümkün olmaz gibi geliyor.
- Dr. Başak: Düşünceler devam eder ama hobiler bizim anı yaşamamıza yardımcı oluyor. Diyelim tahta boyuyorsunuz, spor yapıyorsunuz veya kitap okuyorsunuz. Keyif aldığınız bir aktivite yaparken, bir süre sonra düşünceleriniz, yaptığınıza odaklanmaya başlıyor. Böylelikle hem düne (geçmişe), hem de yarına (geleceğe) ait korkulardan, endişelerden, mutsuzluklardan kopmuş oluyorsunuz. Zihniniz dinleniyor. Olumsuz düşüncelerden uzaklaşıp anın tadını çıkarmaya başlıyorsunuz. Olağan yaşantınıza geri döndüğünüzde, dertlerinize, problemlerinize daha farklı bir bakış açısıyla bakma şansını elde ediyorsunuz. Çözülmez gibi görünen sıkıntılar, kısa bir aradan sonra o kadar da korkutucu gelmiyor. Hatta, kaygılardan uzaklaştıkça daha da etkili çözümler üretebiliyorsunuz.
Danışan: Hobilerin bu kadar çok işe yarayacağını hiç düşünmemiştim. Bu yoğun hayatın içinde bir “lüks” gibi geliyordu, oysa sizin anlattığınıza göre bir ihtiyaç. Keşke küçükken alışsaymışım.
- Dr. Başak: Çocukların sağlıklı zihin ve ruh gelişimi için hobiler çok önemli bir ihtiyaç. Bu konuda anne babalara çok iş düşüyor. Spor yapmak, kitap okumak veya sanatın bir dalıyla uğraşmak küçük yaşta alıştırılmalı. Özellikle okullar kapandıktan sonra, yaz aylarında evde boş boş oturarak, bilgisayar oyunlarıyla veya televizyon seyrederek zaman öldürmeleri gelişimlerine hiçbir katkı sağlamaz.
Danışan: Bizim çocukların da hobisi yok. Okul kapandığından beri evde bütün gün televizyon seyrediyorlar. Eşim de ben de çalışıyoruz, bu nedenle spor, sanat, el işleri ile ilgili bir hobi kazandırma imkanımız yok.
Hobiler nefes almamızı sağlar
- Dr. Başak: Evde de yapabilecekleri birçok hobi var. Resim çizebilirler, müzik dinleyerek yeni müzik türleri öğrenebilirler, oyun hamurlarıyla el becerilerini geliştirebilirler, boncuklarla takılar yapabilirler, satranç oynamayı öğrenebilirler, fotoğraf çekip yaz sonunda aile içinde mini bir “fotoğraf sergisi” açabilirler. Bunun gibi ev içinde yapabilecek birçok aktivite var. En önemlisi bol bol kitap okuyabilirler.
Danışan: Anladım, bizim bu işi daha ciddiye alıp üstüne gitmemiz gerek.
- Dr. Başak: Ailece yeni bir hobiye başlamanız hepiniz için önemli bir değişiklik olacak.
Danışan: Ailece yapabileceğimiz bir şey tavsiye edebilir misiniz?
- Dr. Başak: Hep beraber oynayabileceğiniz birçok oyun var. Aklıma ilk gelen satranç. Araştırmalar, satrancın insanlara birçok beceri kazandırdığını söylüyor; sabırlı olmayı, plan yapmayı, analiz etmeyi, resmin bütününe bakmayı öğretiyor, problem çözme becerilerini geliştiriyor.
Ayrıca konsantrasyonu, hafızayı ve dikkati geliştiriyor. Kişinin kendine güvenini artırıyor, kaygıdan ve kendisiyle ilgili olumsuz düşüncelerden arınmasını sağlıyor.
Danışan: Satrancın iyi bir oyun olduğunu bilirdim de bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum. Ben müziği çok severim, hep bir alet çalmak istemişimdir.
- Dr. Başak: Harika olur. Müziğin de sağlığa çok faydası var. Boşuna “müzik ruhun gıdasıdır” dememişler.
Tansiyonu düşürdüğü, stresi, depresyonu azalttığı ve acıyı hafiflettiği bulunmuş. Yeni bir müzik aleti çalmayı öğrenmek, beynin gelişmesine de fayda sağlıyor. Sonuç olarak ne yaparsanız yapın kendinizi eğlendireceğiniz ve dinlendireceğiniz bir hobi seçin. Yoğun bir şekilde, stres altında çalışan kişilerin hayatını ateşin üstünde fokurdayan düdüklü tencereye benzetiyorum.
Eğer düdüğü açıp buharı bırakmazsanız düdüklü tencere en sonunda patlar. Hobiler de bizim patlamamızı engelliyor,
nefes almamızı sağlıyor.
Kendinize hobi arıyorsanız seçenekler sonsuz
- Kitap okumak
- Spor (yürüyüş, tenis, yüzme vs.)
- Resim, çizim yapmak
- Nakış, örgü
- Balık tutmak
- Bahçecilik, çiçek aranjmanı öğrenmek
- Yeni bir dil öğrenmek
- Takı yapmak
- Müzik aleti çalmak
- Satranç
- Origami
- Vitray
- Yazmak
- Dalgıçlık
- Yemek yapmak (kek, pasta vs.), aşçılık
- Maket uçak, gemi vs.
- Fotoğraf çekmek
- Dans etmek
- Yelken
- Sualtı fotoğrafçılığı
- Dağcılık
- Binicilik
- Sinema
- Tiyatro
- Koleksiyon
- Astroloji
- Sabun, mum yapımı
- Ebru
Paylaş