Paylaş
Danışan: Kadınlar Günü’nü kutlarken bir kendimi düşündüm bir de kızımı. Ben istediklerimin çoğunu yapamadım. Hayatım, başkalarını mutlu etmek için uğraşmakla geçti. Ama ben kızımın benim gibi olmasını istemiyorum.
Dr. Başak: Nasıl olmasını istiyorsunuz?
Danışan: Kesinlikle çok güçlü bir kadın olmasını istiyorum. Kendine güvenmesini, kendini sevmesini, istediği gibi giyinip istediği gibi konuşabilmesini, hayatta yapmak istediklerinin peşinden gidecek kadar cesaretli olmasını, potansiyelini sonuna kadar kullanabilmesini, görüşlerini dürüstçe ifade edebilmesini ve kendini hiçbir ortamda ezdirmemesini istiyorum. Onun, hayalimdeki gibi bir kadın olması için ona neler öğretmeliyim, ona nasıl yol göstermeliyim?
Dr. Başak: Kızların ileride güçlü kadınlar olabilmeleri için anne-babaların çok önemli görevleri var. Bu görevleri yerine getirmek her zaman kolay değil elbette ama emek verdiğinizde, zaman ayırdığınızda kesinlikle karşılığını alacağınıza emin olabilirsiniz. Size bu konuda birkaç önerim olabilir:
1. Kızınızın ileride güçlü bir kadın olmasını istiyorsanız, doğduğu günden itibaren ona karşı tutumunuzu gözden geçirin. Odasını, kıyafetlerini sadece pembe değil rengarenk seçin. Ona sadece bebek değil, araba, uçak, tren de alın. Okuduğunuz hikayeler Pamuk Prenses, Uyuyan Güzel gibi hikayelerle sınırlı kalmasın. ‘Güzel kızım’ diye severken ‘akıllı kızım’ diye sevmeyi de ihmal etmeyin.
2. Kızınızın eğitimini önemseyin. Onun da okulunu, eğitimini ciddiye almasını isteyin. Meslek sahibi olabilmesi için elinizden gelen her şeyi yapın.
3. Kendi kararlarını vermesi için cesaretlendirin. Yeni şeyler denemesi için olanak verin. Karar değiştirmenin, hata yapmanın veya vazgeçmenin dünyanın sonu olmadığını öğretin. Böylece kendini en mutlu edecek şeyi bulmasına, isteklerine sahip çıkmasına yardım etmiş olursunuz.
4. Geleneksel kız aktivitelerinin dışında da aktivitelere katılmasını sağlayın. Babasıyla balık tutmaya gitsin, erkek kuzenleriyle top oynasın, evde tamir işlerinde yardım etsin, sadece moda, güzellik, yemek pişirme konularında yapılan sohbetlere değil, spor, arabalar gibi konularda yapılan sohbetlere de dahil olsun.
5. Bir tutkusu olması için onu teşvik edin, heveslendirin. Bu bir spor dalı olabilir, müzik olabilir, yazı yazmak olabilir. Tutkusu doğrultusunda yeni şeyler öğrendikçe, kendini geliştirdikçe başarma duygusunu tadacak ve bu da kendine güvenini artıracaktır.
GÜZELLİĞİNİ DEĞİL YAPTIKLARINI ÖVÜN
6. Kızınızın her problemini çözmeye kalkmayın. Küçük yaştan itibaren problemlerini kendi başına çözmesi için ona fırsat verin. Eğer problemleri ile baş etmeyi, çözümler üretmeyi öğrenemezse ömür boyu size bağımlı olur.
7. Onu sevdiğinizi, onunla gurur duyduğunuzu ona sık sık söyleyin ama bunu sadece güzelliğiyle, şıklığı ile ilişkilendirmeyin. Yaptıklarını da övün. Sadece güzel görünmeye değil, başarılı olmaya motive edin.
8. Güzel olma çabasını anlayışla karşılayın ama görünüşü üzerine çok fazla yorum yapmayın. Ergenlik döneminde birçok genç kız kilo problemi yaşayabilir. Bu problemi, duygusal bir sıkıntı yaratmadan, onu daha fazla spor aktivitelerine teşvik ederek, daha sağlıklı yemesine yardım ederek çözmeye çalışın.
9. Onu dinlerken yargılamayın ve aşağılamayın. Bazı kızlar diğerlerine göre çok daha fazla konuşur. Anlatma ihtiyacını anlayışla karşılayın. Okulda olan bir olayı en ufak detaylarına kadar anlatması içinizi sıkabilir ama sabırla dinleyin. Eğer dinlemezseniz, aranızdaki iletişim kanallarını kapatırsınız. Hiçbir şey anlatmamasını mı yoksa her şeyi anlatmasını mı tercih edersiniz?
SAĞLIKLI BİR CİNSELLİK İÇİN ONU KORKUTMAYIN
10. Fiziksel aktivitelere katılması için cesaretlendirin. Korkup uzak durdukları fiziksel aktivitelerden kaçmalarına izin vermeyin, onlara yapabileceklerini gösterin.
11. Ona ‘hayır’ demeyi, çatışmalarla baş etmeyi öğretin. Sizinle anlaşmazlığa düştüğünde veya size kızdığında duygularını ifade etmesine izin verin. “Cici kızlar böyle konuşmaz”, “Terbiyeli kızlar cevap vermez” gibi kalıplar kızların kendilerini ifade etmelerini engeller. Aile içinde, anne-babasına kendini ifade etmeyi öğrenmeyen, ‘hayır’ diyemeyen kız çocuğu, okulda, işyerinde veya evliliğinde de kendisini ifade etmekten çekinir, istemediği durumlara boyun eğmek zorunda kalır ve ezilir.
12. Sohbetlerinizde, sahip olmasını istediğiniz değer yargılarını aşılayın. Yalan söylemenin, dedikodu yapmanın, iftira atmanın, başkalarını aşağılamanın, öğretmenlerine veya aile büyüklerine saygısızlık yapmanın yanlış olduğunu ona öğretin.
13. Arkadaşlarıyla yaşadığı çatışmalarda pozitif çözümler üretmesine teşvik edin. Hoşlanmadığı durumları nasıl ele almasının doğru olduğunu ona sorun. Çok pasif olmanın da agresif olmanın da doğru olmadığını anlatın. İstemediği durumlarda net ve direkt ama agresif olmadan kendisini ifade etmesini teşvik edin. Gerektiğinde anne-baba beraber konuşarak, ürettiği çözümler üzerine tartışın, doğrusunu beraber bulmaya çalışın. Anne ve babadan gelen değişik görüşler onun olaylara farklı pencerelerden bakmasına yardım edecektir. Çatışmalarını aile içinde çözemediği durumlarda, okul yetkililerinden yardım almasını önerin.
14. Erken yaşta medya ile çok fazla ilgilenmesine engel olun. Limitsiz televizyon seyreden kızlar, güzellik, giyim kuşam, kilo, aşk ilişkileri, cinsellik gibi konulara çok fazla ekspoze oluyorlar ve bu onların gerçekçi olmayan düşüncelere sahip olmalarına neden oluyor. Kendilerini, hayatlarını o dizilerde gördükleri kızlarla karşılaştırıyorlar.
15. Kızlarınızla cinselliği, romantizmi, flört etmeyi yaşına uygun olarak konuşun. Özellikle ergenlikte bu konuların önemi artacaktır. Bu yaşlarda, karşı cins tarafından beğenilmek onun için hayatın en önemli konusu haline gelebilir. Bu normaldir, anlayışla karşılayın. Onunla bu konuları rahatça konuşup ona doğru bilgiler verebilmek için hazırlıklı olun. İleride sağlıklı bir cinsellik yaşamasını istiyorsanız, onu korkutmaktan, aşağılamaktan, kendisini kötü hissettirmekten kaçının.
BERABER AKTİVİTELER
16. Ergenliğe giren kızınızın hormonların etkisi altında olduğunu unutmayın. Bedenindeki değişiklikler, psikolojisini de etkileyecektir. Özellikle adet dönemlerinde daha duygusal olabilir. Bu konuda kızınızı, babasını, ailenin diğer üyelerini eğitin ve bu dönemlerde kızınıza daha toleranslı olmaya çalışın.
17. Kızınızın davranmasını istediğiniz gibi davranın. Kızlar annelerini kopyalarlar. Dedikodu yapmasını istemiyorsanız, siz de yapmayın. Başkalarına kibar davranmasını istiyorsanız, siz de sosyal ortamlarda aynı şekilde davranmalısınız. Arkadaşlarından şikayet ettiğinde ‘boşver onu, şımarığın teki’ veya ‘kesin seni kıskanıyordur’ şeklinde yorumlar yaparsanız, ona dedikodu yapmanın normal olduğunu öğretmiş olursunuz.
18. Kızınızla diyaloglarınızda genellemelerden kaçının, kızınızın da kaçınmasını teşvik edin. “Oğlanlar yaramazdır”, “Kızlar kıskanç olur”, “Öğretmenler çok katı” gibi kalıplar, kızınızın insanları birey olarak tanımasını, şans vermesini engelleyeceğinden sosyal ortamlara adaptasyonunu olumsuz etkiler.
19. Beraber aktiviteler yapın; yemek pişirin, yürüyüş yapın, sinemaya gidin. Ergenlik çağında sizden uzaklaşmaya başlaması normaldir. İlişkinizin pekişmesi ve aranızdaki bağın kopmaması için en az haftada bir gün, beraber vakit geçireceğiniz özel ‘anne-kız’ ve ‘baba-kız’ günleri yapın.
Beraber geçirdiğiniz bu günler, birbirinize güveninizi güçlendirdiğiniz, ona hayata dair şeyler öğrettiğiniz, onun sıkıntılarını konuştuğunuz, ona değer verdiğinizi gösterdiğiniz önemli günlerdir.
Bu günlerin kıymetini o ‘yuvadan uçup gittiğinde’ çok daha iyi anlayacaksınız.
Paylaş