Paylaş
Danışan: Babamla daha iyi bir ilişkim olsun isterdim. Küçükken ne oluyor ne bitiyor çok farkında değildim ama büyüdükçe ve başka babaların çocuklarıyla ilişkilerini gördükçe ilişkimizi sorgulamaya başladım. Aramızda hep bir mesafe var ve bu beni çok üzüyor.
Dr. Başak: ‘Aramızda mesafe var’ derken ne demek istiyorsunuz?
Danışan: Beni sevdiğini biliyorum ama benimle çok ilgilenmez, çok konuşmaz, beni merak etmez. Ben de onunla oturup dertlerimi paylaşmam.
Dr. Başak: Neden?
Danışan: Çünkü konuşmalarımız genellikle gerginlikle biter. Sanırım birbirimizi anlayamıyoruz. Zaten hayatı boyunca çok yoğun çalışan biri oldu. Bize çok fazla zaman ayıramadı. Annem çalışmıyordu ve bizim her şeyimizle o ilgilendi. Babamla şöyle oturup da sohbet ettiğimizi hatırlamam. Çocukluğumdan beri böyle. Eve çok geç gelirdi ve çok yorgun olurdu. Bize ayıracak ne enerjisi kalırdı, ne de vakti. Bazen hiç konuşmadan günler geçerdi. Olur da akşam yemeğinde filan karşılaşırsak, kısaca, ‘okul nasıl’ derdi, ben de ‘iyi’ derdim ve sohbet orada biterdi.
Şimdi de pek bir şey değişmedi, ‘işler nasıl gidiyor’ diyor, ben yine aynı cevabı veriyorum. Biraz da kendi ailesinden öğrendiği bir durum galiba, onun da babasıyla çok sıcak bir ilişkisi yokmuş. Ama artık devir değişti. Şimdi çocuk parkına bakıyorum, bir sürü baba var. Ben babamın beni bir kez bile parka götürdüğünü hatırlamıyorum.
BABALARDAN SORUNLAR SAKLANIYOR
Dr. Başak: Çok kısıtlı bir ilişkiniz varmış anlaşılan.
Danışan: Hem çok kısıtlı hem de çok gergin. Küçükken daha fazla çekinir, korkardım ondan. Bir ihtiyacım olsa, bir izin almak gerekse anneme giderdim. Annemin bizimle ilgili her konuya hakim olması da babamla uzak kalmamıza neden oldu galiba, ya da babam uzak olduğu için annem her konuyla ilgilenmek zorunda kaldı. Hangisi bilmiyorum.
Dr. Başak: Birçok ailede aynı sorun yaşanıyor. Babalar çok uzun saatler çalışınca anneler çocuklarla ilgili tüm konulardan sorumlu oluyor. Çocukların günlük hayata ait tüm sorunları genellikle anneler tarafından hallediliyor. Hatta bazı ailelerde sorunlar babalardan saklanıyor. Anneler, babalarla çocuklarının arasına girdikçe çocuklar babalarından uzaklaşıyor. Oysa çocukların sağlıklı bir psikolojiye sahip olabilmeleri için babalarına da çok ihtiyaçları var.
Danışan: Ben de o ihtiyacı büyüdükçe daha çok fark ettim. Babam bizden uzaktı ama bizi sevdiğinden kuşkum olmadı. Bizim için çalışıp yorulduğunu biliyordum. Sadece hep daha yakın olmak istedim, başka türlü bir ilişkimiz olsun istedim. Onunla bir şeyler yapmak istedim. Bu saatten sonra mümkün mü?
SORU SORMAK SOHBETİ BAŞLATIR
Dr. Başak: Nasıl bir ilişki hayal ediyorsunuz?
Danışan: Onu kırmak istemiyorum, geçmişe dair ona hesap sormak da istemiyorum. Sadece ilişkimizi iyileştirmek istiyorum. Onunla sohbet edebilmek, dertleşebilmek, hayata dair tavsiyelerini dinlemek istiyorum. İnsanın bazen duygularını ve düşüncelerini ifade etmesi çok zor. Onu daha fazla tanımak istiyorum ama ama nereden başlayacağımı, nasıl yapacağımı bilmiyorum.
Dr. Başak: İsterseniz önce ona neler sormak istediğinizi bir düşünün. Çünkü soru sormak, iletişimi iyileştirmek, problemleri çözmek, yakınlaşmak için iyi bir başlangıç olabilir. Onunla ilgili, kendinizle ilgili, aileniz, ilişkinizle ilgili neler sormak isterdiniz?
Danışan: Ona mı soracağım? Bu beni biraz ürküttü, nasıl karşılar bilemiyorum ya saçma bulur ve cevaplamak istemezse?
Dr. Başak: Denemeden göremezsiniz. Soru sormak sohbet başlatmak için en iyi yöntemdir. Karşınızdakiyle ilgilendiğinizi, önemsediğinizi gösterir. Çok hafif sorulardan başlayarak daha derin konulara gidebilirsiniz. Ayrıca çok genel sorular kişileri sohbete götürmez. Örneğin ‘Bugün nasılsın’ çok genel bir soru olur, bunun yerine özel bir konu üzerine soru sorabilirsiniz. Bu spor olabilir, politik bir konu olabilir, kendi hayatınızla ilgili olabilir.
SORU LİSTESİ HAZIRLAYABİLİRSİNİZ
Dr. Başak: Sorularınızı kafanızda hazırladıktan sonra ister yavaş yavaş, her karşılaştığınızda birkaç soru sorarak başlayın, ister burada konuştuklarımızdan bahsederek ‘sana sormak istediğim birçok soru var, hatta listesini de yaptım, uygun olduğunda bunları sormak istiyorum’ şeklinde bir giriş yaparak tüm listenizi bir kerede sorun. Diyelim şimdi karşınızda oturuyor, aklınıza hangi sorular geliyor?
Danışan: Sanırım önce beni başarılı bulup bulmadığını sormak isterdim. Ardından da şunları sorardım;
1. Kişiliğimle ilgili beğendiğin ve beğenmediğin özelliklerim neler?
2. Sence benim en büyük hatam ne? Neyi daha farklı yapmalıydım?
3. En büyük başarım ne?
4. Senin babanla ilişkin nasıldı?
5. Baba olarak pişman olduğun bir şey var mı? Neyi daha farklı yapmak isterdin?
6. Benimle gurur duyuyor musun?
7. Çocukken hayallerin nelerdi? Gerçekleştiremediğin hayallerin neler?
8. Hayatta en çok önem verdiğin 3 şey nedir?
9. Bu yaşa kadar öğrendiğin en önemli hayat dersi nedir?
10. İş hayatına, aileye, kadınlara, arkadaşlığa dair bana vermek istediğin en önemli öğüt ne olurdu?
11. Hayatta en zorlandığın durum neydi? Nasıl baş ettin?
12. En mutlu çocukluk anın neydi?
13. Babandan ne duymak isterdin? Ona ne söylemek isterdin?
14. Sence en büyük başarın ne?
15. Sence hangi yönlerimiz benziyor hangi yönlerimiz benzemiyor?
16. Bana söylemek istediğin ama söyleyemediğin bir şeyi şimdi söylemek ister misin?
17. Şimdiki halinden mutlu musun?
18. Seni en çok ne sinirlendirir ne üzer?
19. Torunlarının seni nasıl tanımasın isterdin?
20. Beni tanımlamak için 3 sıfat seçmen gerekse neler seçerdin?
Paylaş