KULAĞIMIZA çatlak sesler takılıyor. Radyoda cızırtı kabilinden. Ama ibreyi istasyon çizgisine oturtsak dahi düzelecek cinsten değil.
Konu ilgi alanımız dışında bir tartışma olsa ses çıkartmayacağız. Oysa Anavatan'dakinden beş kıtadaki gurbetçimize tüm Türkler’in söz sahibi olması gereken bir iş bu.
New York'ta geleneksel Türk Günü Yürüyüşü nedeniyle başlayan tartışmadan bahsediyorum.
Basındaki haberlere göre Washington merkezli Atatürk Derneği'nin başkanı Hüdai Yavalar yürüyüşte Mehter Takımı'nın gösteri yapmasına karşı çıkmış. Yavalar Mehter Takımı'nın modern Türkiye'yi değil Osmanlı İmparatorluğu'nu temsil ettiğini söylemiş. ‘‘Kılıç-kalkanlı, dudakları kocaman bıyıklı bu insanlar yanlış imaj oluşturuyor’’ demiş. Bazı haberlerde Amerika'daki Türkler’in Mehter Takımı konusunda ikiye bölündüğü de bildiriliyor.
Derneğinin 20 yıldır düzenlenen Türk Günü Yürüyüşlerine katıldığına şahit olmadığımız Yavalar'ın aşkın Atatürk sevgisine söyleyeceğimiz bir şey yok. Paylaşmadığımız görüşlerine de saygımız var. Ama modern Türkiye Cumhuriyeti Anadolu'ya gökten paraşütle inmedi. Kurak, çorak, dağlık kesimiyle gölleri nehirleri, verimli topraklarında 79 yıldır egemen yaşayan Türkiye'nin temeli 500 yıllık Osmanlı İmparatorluğu'na dayanıyor. Türk ulusu örf, adet, gelenek ve kültürünü Avrupa veya Amerika'dan değil Osmanlı'dan miras aldı. Dünyanın en eski askeri bandosu olan Mehter Takımı'da bu mirasın bir parçası.
Bıyık, Türk erkeğinde yaygın bir adet. Amerikalı veya Avrupalı'nın göz zevkine ters düşüyorsa bu onların sorunu. Bıyık hangi nedenle Türklük hakkında Batı alemine yanlış imaj veriyormuş, birkaç bıyıksız açıklasa da merakımızı gidersek. Amerika'da erkeği kadınıyla koldan bacağa, göğüsten topuğa bedenleri yılan, akrep, ejderha desenli dövmelerle kaplı milyonlarca insan var. Bazıları öylesine tiksindirici ki bir keresinde havuzda serinlerken yanıbaşıma kolları, göğsü, tüm sırtı kömür siyahı dövmelerden ten rengi görünmeyen bir adam geldiğinde kendimi dışarı attım. Giderek yayılan bu damgalanmanın Amerika'lının görüntü imajını bozduğunu söylesek kulak veren olur mu?
Mehteran'ın kılıç-kalkanına gelince? Mehter Takımı Amerika'yı istila için mi New York'a gelmiş? Yerkürede kılıç-kalkanla savaşan ülke var mı artık? Kim çıkıp kılıç nedeniyle Türk'leri eleştirebilir? Bayrağında kılıç var diye Suudi Arabistan, Sri Lanka'nın imajından şikayet duydunuz mu? Kimseye hoş görünmek, kendimizi beğendirmek çabası gütmek mecburiyetinde değiliz. Edirne'nin batısına endeksli kompleks girdabından kurtulamazsak yakında ‘‘Avrupa Birliği'ne girmek için erkeklerimize bıyık yasağı getirelim, Mehter Takımı'nı lağvedelim’’ diyenler dahi çıkabilir.
Amerika'daki etnik grupların geleneksel yürüyüşleri kökenlerinin örf ve kültür geçmişlerini sergiliyor. Yunan'ın eteklikli, ponpon ayakkabılı Efzun askerleri, İskoç'ların kilt eteklikli, gaydalı bölükleri, Polonya, Meksika'lıların tarihlerinde asker liderlerinin tabloları törenle geçiyor. Uluslararası politik forada bazı ülkelerin askeri gücüne büyük önem veriliyor. Dünya ülkelerinin ısrarı üzerine Mehmetçikler sorunlu bölgelerde görev alıyor. Somali, Makedonya ve Afganistan'a göbek dansözü göndermedik.
18 Mayıs'ta yapılacak Türk Günü Yürüyüşü'nü 20 yıldır fiilen izliyorum. Yeni Dünya'daki ırkdaşlarımız sayısını misliyle katlayacak çoğunluktaki diğer azınlıklara rağmen köken zenginliğinin temsilinde Türk yürüyüşlerinin anlam ve görünümü yabana atılacak gibi değil. Tarih boyunca Türk'lerin kurduğu devletlerin sancakları, kardeş Türk cumhuriyetlerinin bayraklarının modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal'in dev portreleriyle Türk gibi Osmanlıların görkemini sergiliyor.
Türk Yürüyüşü yurt dışında gerçekleşen en kalabalık, katılımı en fazla bir Türk etkinliği. Türkiye'den Devlet Halk Dansları, belediye ve üniversitelerin foklor ve bando gruplarının katıldığı yürüyüşte New York ve civarındaki Türk okullarının öğrencileri, Türk-Amerikan dernekleri saatler süren geçitte yer alıyor. Mehteranın ise ayrı bir önemi var yürüyüşte. Anavatan hasreti canlı binlerce insanımıza coşku ve moral veren, benliklerini hatırlatan Mehter Takımı'nı gören Amerika'lılar ‘‘Çok farklı bir grup bu. Türklük hakkında bilgimiz olmamasına rağmen heyecanladık’’ diyorlar.
Yürüyüşü düzenleyen Türk Amerikan Dernekleri Başkanı Egemen Bağış, ‘‘21 yıl önce ilk yürüyüş Ermeni terörünü tel'in etmek için yapıldı. Dünyanın ne demek istediğimizi idrak etmesi 21 yıl sonra binlerce can kaybından sonra gerçekleşti. Bu yıl teröre karşı verilen ortak savaş, uygarlıkların kesişme noktası Türkiye temalarını işleyeceğiz. 11 Eylül'de hayatını kaybeden tek Türk Zühtü İbiş'in resmi arkasında o gün saldırılarda ölen insanların ülkelerinin, Ermenistan ve Yunanistan dahil, bayraklarını geçireceğiz.’’ diyor.
18 Mayıs'ta Manhattan caddeleri ayyıldızlı bayraklarla gelincik tarlasına dönüşecek. ‘‘Türkiye, Türkiye’’ sloganları gökdelenlerde yansıyacak. Folklor ekipleri bandolar katılımcı ve izleyicileri coştururken Mehter Takımı'nın görkemi göz kamaştıracak. Çatlak seslerin haberi olsun.