Doktor, mühendis değil muslukçu kaynakçı aranıyor

Çocuk yaştakilere büyüdükleri zaman hangi mesleği seçeceklerini sorduğunuzda pop şarkıcısı, astronot, itfaiyeci, futbolcu gibi gösteriş içeren yanıtlar alırsınız. Ana-babaların tercihleri ise genelde doktor, mühendis, dışişlerinde diplomat, bilgisayar uzmanlığı şeklinde somut mesleklere yönelir. Çocuklar ergenlik yaşlarında yüksek eğitim görmeye başlayınca ailelerinin isteğine paralel istikbal planlamasına girerler. Bu kesimdeki gençler ‘beyaz yakalı’ diye tanımlanır.

Haberin Devamı

Amerikan yaşamında bir kaç yüzyıldır süregelen bir düzen bu. Oysa o zamanlardan bu zamana köprüler altında çok sular gelip geçti. Lider ülke unvanlı Amerika’da son 10 yılda aşırı işsizlik, iflas ve hacizlerle sonuçlanan ekonomik kriz refah ve rahat hayata alışmış gençlerin geleceğe bakışını ciddi ölçüde değşitirdi.

Brooklyn’de bir yüksek teknik okulundan mezun Thomas yaşadığı muhitte su tesisatçısı, musluk tamircisi, kaynakçı olarak hayatını kazanıyor. 19 yaşındaki Thomas lisede birlikte okuduğu 10 kişilik grupta herkesin ‘’beyaz yakalı’’ işlere ilgi gösterdiğini söylüyor :’’Ben zanaatçılığa meraklıydım. Başımda patron istemiyordum. Ev ve binalarda her işi yapabilecek yeteneğe sahiptim. İki yıl içinde kendi şirketimi kurdum. Şimdi beş kişi çalışıyor yanımda. Ekonomi başaşağı gitmeye başlayınca arkadaşlarım işsiz kaldı. Tamircilik işlerimi ‘’Elin, yüzün kirli’ diyerek küçük gören benim ‘beyaz yakalı’ grubumla hafta sonları mahalle barına gittiğimizde bira paralarını ben ödemeye başladım. Ama önemli değil, kardeş gibi yakınız biz.’’

Haberin Devamı

İşsiz New York’lu kolej mezunları Thomas gibi ‘mavi yakalı’ tanımına giren zanaat sektöründe iş bulmaya çalışıyorlar. Bir teknik enstitü müdürü 40’ına yaklaşmış erkeklerin oto tamirciliği, bina bakımcılığında iş bulmak için kurs aldıklarını söylüyor. Ekonomik krizde işini kaybeden bir bankacı ‘’7 bin dolar aylıkla uzun yol şoförlüğü buldum. Kiramı ödüyorum, çocuğuma oyuncak alabiliyorum. Mutluyum.’’ diyor. Resmi devlet ofisleri ‘’Çeşitli sektörlerde kaynakçı, muslukçu, elektrik tesisatçısı, temizlik ve inşaat işçileri arıyorlar. Ücret ve yüksek maaş yanısıra sigorta, ek ödenekler veriyorlar.’’şeklinde duyuruları yayımlıyor.

‘’Mavi Yakalı’’ kesimde iş çok, para da da çok. Ama ağır sanayi işçiliği kolay değil. New York metrosunda çalışan bir mühendis ‘’Yeraltı işlerinde şartlar ağır ve tehlikeli, gökdelen inşaatlarında işçilik de öyle.’’ diye madalyonun diğer yüzünü gösteriyor.

Artık Amerikalı aileleler çocuklarına ‘’İş olsun da ne iş olursa olsun. Beyaz yakalı olması şart değil. ‘’diye konuşuyorlar. Ülkenin en büyük bankası Bank of America önümüzdeki aylarda 30 bin banka memurunu işten çıkaracağını açıkladı. Arkadan diğer mali kurumların binlerce çalışanının işine son vermesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Seçimler tam  bir yıl sonra. Amerika Birleşik Devletleri başkanlığına seçilecek olan adayın 325 milyon nüfuslu ülkede işsizlik sorununa son vereceğine halkını ikna etmeyi başarması şart. Bunun için ayda 262 bin yeni iş kapısı açmak gerekiyor. Ne kadar sürecek yeni iş kapılarını açmak? Yılda 12 aydan 5 yıl boyunca.

Hiç bir ekonomi uzmanı Beyaz Saray’a hangi başkan gelirse gelsin bu hedefe ulaşamayacağını kesinlikle vurguluyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları