Paylaş
Beşir Ayvazoğlu ile birlikte, merak ettiğimiz soruların yanıtını öğrendik.
Son aylarda çıkardığı birçok CD hakkında yazmıştım. Çünkü o Türkiye’nin bütün bölgelerinin ses haritasını incelemiş/inceletmiş, müziklerini bizim kulağımıza ulaştırmıştır.
Türkiye’de satılanları saptamak, hangi türlerde müzik CD’lerinin daha çok sattığını öğrenmek mümkün ama acaba yurtdışından bize ilgi ne kadar?
Kalan Müzik’in CD’leri geniş bir türü ve farklı bölgeleri kapsadığından, dışarıda dinleyici bulabileceği kanısındaydım.
En çok CD ihracat yaptıkları ülke Japonya’ymış. On binlerle ile ifade edilen bir rakam doğrusu bizi şaşırtmadı değil, ama müzikologların, incelemecilerin ilgisini düşündüğümde bu sayıyı normal görüyorum.
Avrupa ülkeleri dışında çok CD alan ülkelerin başında Yunanistan geliyormuş, onu ABD izliyor.
Dijital dinlemelerin durumunu sorduğumuzda, belirli bir kitlenin hâlâ CD aldığını, bir bölüm dinleyicinin de parasını vererek müzik parçalarını indirdiğini söylüyor.
Şimdi telif çalışmalarının sanatçılar lehine artış göstereceğini söyledi Saltık. Telifler konusunda Brezilya’da bulunan bir merkezden çalınan her parçanın telif bedelinin tahsil edilip gönderildiğini sözlerine ekledi. Bu uygulama sonunda, sanatçıların telif bedelleri on ile yirmi kat arasında artacakmış.
Hiç kuşkusuz söz teliften açılınca, mirasçıların durumu konuşuldu.
Hasan Saltık’ın arşivinde birçok ünlü, önemli sanatçının kayıtları var. Birçoğunu dinlediğim için müziğimiz için nasıl bir hazinenin çürüdüğüne tanık oldum.
Türk müziğinin önemli ses ve saz sanatçılarının CD’leri yayınlansa, birçok kişinin müzik zevkinin gelişeceğinden kuşkum yok.
Ayrıca CD’lerin nasıl bir kurul tarafından seçildiğini de anlattı.
* * *
KONUŞTUĞUMUZ CD’lerden bazılarını okurlarımıza anımsatalım.
Aleviler’e Kalan, İrfan Türküleri, Girizgâh konunun ana maddeleriydi.
Girizgâh sürdürülecek bir çalışma, kayıtları yapılan parçaların sayısı 400’ü bulmuş.
Aleviler çalışmalarını yeni CD’ler izleyecek: Karadeniz, Ege, Rumeli, Çerkes müzikleri de diziyi zenginleştirecek.
23 yıldır müzik yayını yapan Kalan yılda 35-36 arasında CD yayınlıyor. Şimdi CD’lerin yanı sıra uzunçalar da yayınlıyor, özellikle genç kuşak uzunçalarları tercih ediyorlarmış.
Girizgâh’ın uzunçaları da çıktı.
* * *
ELBET arşivlerdeki müzik gün ışığına çıkmalı, dinlemeliyiz.
Hiçbir mirasçı, ona miras kalanın herkesin paylaşması gereken bir kültür olduğunu unutmamalı, ona sadece bir kazanç kaynağı olarak bakmamalı.
Paylaş