İSMAİL BAKAR’ın hazırladığı, Sadberk Hanım Müzesi Kütüphanesi YILLIKLAR Sálnámeler, Nevsáller ve Takvimler, dünden bugüne birçok konuyu anlayabilmemiz için çok önemli bilgileri, fotoğrafları, istatistikleri ihtiva ediyor.
Nedir Devlet Sálnámeleri?
"Belirli bir yılda veya dönemde, devletlerin, vilayetlerin, belli kuruluşların düzenlerini, görev bölünüşlerini, çalışanların derecelerini, sınıflarını, rütbelerini, nişanlarını, madalyalarını, hatta adlarını içeren, kısacası devleti belirli bir noktaya kadar ayrıntılarıyla kamuoyuna sunan periyodik yayınlardır."
Önsöz’de Ömer M.Koç, kitabın önemini şöyle açıklıyor:
"Rahmetli Sevgi halam, yazma eser toplamaya 1983 yılında başlamıştı. Bu tutkusunun yanında başka bir merakı daha vardı; sálnáme koleksiyonculuğu. Büyük bir beğeni ve özenle topladığı sálnámeleri müze ihtisas kütüphanesi koleksiyonuna kazandırdığı zaman çok mutlu olurdu.
Sadberk Hanım Müzesi İhtisas Kütüphanesi Koleksiyonu içindeki yıllıklar, özellikle nadir eser niteliğindeki sálnámeler ayrı bir önem taşımaktadır. Çok farklı konuları bir düzen içerisinde sunup çeşitli kategorilere ayıran Sálnáme, Nevsál ve Takvim gibi önemli yıllıklar, çoğunluğu imparatorluk döneminde hazırlandığı için adeta Osmanlı İmparatorluğu’nun belleğini teşkil etmektedir."
* * *
KİTABIN sınıflamasını yazarsam, ilgili, meraklı okura bir rehber sunmuş olacağım.
Devlet Sálnámeleri, Viláyet Sálnámeleri, Resmi Kurum ve Kuruluşlara Ait Sálnámeler, Özel Konulu veya Kişi ve Kuruluşlara Ait Nevsáller, Takvimler.
Bölgelere, şehirlere ait bilgiyi, oranın önemli kişilerini bu yıllıklarda bulabilirsiniz.
Tarih yazacaklar için bu kaynaklar birinci derecede önem taşıyor.
Hiç kuşkusuz, yıllıklar, bizde bazı türlerin gelişmesini, neden gereksinim duyduğumuzu da açıklıyor. Öncelikle Osmanlı İmparatorluğu’na dair kaynak olan yıllıklar, daha sonraki dönemin de bazı bilgilerini bize iletiyor.
O yıllarda Anadolu nasıldı, orada yaşayan insanların günlük yaşamında neler öne geçmişti?
Kosova ve Üsküp’teki camiler, Sivas’taki Terzi Okulu Öğrencileri’nin toplu fotoğrafı...
Dikiş makinelerinin başında çalışırken bir fotoğrafları...
Zanaatımıza, eğitimimize, sanayimize dair bir belge.
Çok kullanılan deyişle, yüzyılların resimli tarihi diyebiliriz YILLIKLAR’a.
* * *
YILLIKLAR kitabını okurken, Ratip Tahir Burak’ın Köprüde Sağanak ile Köprü Başında Bahar Çiçekleri’ne bakmadan geçmeyin.
Aphrodisias’tan Roma Portreleri (13.10.2008) yazım üzerine Geyre Vakfı’ndan bir düzeltme aldım:
"Afrodisias müzesine ek olarak inşa edilmiş olan Sebastien Rölyefleri Sevgi Gönül salonu, projesinden inşaatına, kabartmaların restorasyonu ve yerleştirilmesinden müzenin çevre düzenlenmesine kadar tamamen Geyre Vakfı tarafından yaptırılmıştır. Sebastien Salonu kimsenin katkısı olmaksızın Geyre Vakfı tarafından yapılmıştır."