Yılbaşı armağanları

YILBAŞI programları, kutlama girişimleri hiçbir zaman hayatımda yer almadı.

Haberin Devamı

Ama umutların, beklentilerin sevincini, coşkusunu hep gözlemlerim. Bütün acılara, sorunlara ara vermenin, bir mütarekenin başlangıcı olmasını dilerim.

Armağan konusunda düşüncelerimi, seçim önerilerimi de her yıl tekrarlarım.
Televizyonlarda armağan fuarlarından görüntüleri izliyorum, insanları mutlu eden, birbirlerini anımsamalarını sağlayan kalabalığı, bu da böyle bir alışkanlık deyip hoş görüyorum.
Tahmin edeceğiniz üzere, ben bu sürede de kitapçıları, kırtasiyecileri geziyorum. Hem alıyorum hem alanlara bakıyorum. Armağanlarımı ise yeni yıldan sonra sunuyorum genellikle.
Salık vereceğim önerilerin iki ana başlığı belli; kitap ve kırtasiye.
Zaten şimdi kitapçılarda bazı kırtasiye ürünleri de bulunuyor, CD ve DVD’ler de satılıyor.
Geniş skalada kitap seçimi için birkaç düşünce...
Kitabı seçerken tek ölçütünüz en çok satanlar olmasın.
Bana göre hediye kitap seçerken bir kişilik sınavından geçiyorsunuz; armağan edeceğiniz kişiyi yakından tanıyor musunuz? Neleri okuduğunu biliyor musunuz? Onun yaşamını olumlu biçimde etkileyecek bilgiler o kitapta var mı?
Yıllıklar, kitap ekleri sizi bu konuda bilgilendirecek nitelikte bir içerik taşır.
Büyüklere kitap seçmenin nispeten kolay olduğunu söyleyebilirim.
Çocuklar için işiniz daha zor.
İnterneti kullanan, oyunları bilen bir çocuğa bunların ötesinde edebiyatın, masalların farklı bir dünyası olduğunu, onların imge güçlerini geliştireceğini kanıtlayan kitaplar seçmelisiniz. Görselliği de unutmazsanız seçiminiz daha isabetli olur.
Dünya klasiklerinin çocuklar için düzenlenen baskılarını alırsanız, ileride iyi bir edebiyat okuru olabilmesi için ilk adımı atmış olursunuz. Çocuğunuz bir kütüphane kurmanın zevkini yaşayabilir.


* * *

Haberin Devamı


GÜNÜMÜZDE çoğu kimse kısa zamanda çok şey öğrenmek istiyor. Kafa yormadan, zahmete girmeden, çaba harcamadan. Tembel okur anlayışının simgesi olanlar ne yazık ki günümüzde sayısı en yüksek okur.
Sözlüksüz bir kütüphane düşünemiyorum.
İnternetteki bilgilerin başka kaynaktan sağlamasını yapmadıkça, yanlış ve eksik bilgilerle yetinirsiniz. Sözlük güvenilir bir kaynaktır.
En küçük ölçekte bile bulunması gereken kitap çeşitleri hangileridir?
Mutlaka, büyük oranda nesnellik taşıyan edebiyat antolojileri.
Onlara bakarak sevdiğiniz yazarları yeniden, hiç bilmediklerinizi ilk defa keşfedebilirsiniz.
Tabii şimdi vitrinlerde, sanat tarihi, savaşlar tarihi, sinema tarihi, bilim tarihi kitaplarına rastlayacaksınız. Kütüphanenizin olmazsa olmazları arasında bu kitaplar yer almalı.
Yazılı kitaplar kadar şimdi boyama kitapları da kitapçıları kapladı. Bu salgın Basford’un Esrarengiz Bahçesi’yle başladı. Neredeyse aileniz için özel boyama kitapları da çıkacak. Bu boyama kitaplarını alanlara niçin aldıklarını sorduğumda, “Kafamızı boşaltıyoruz” yanıtını aldım. Benim de kafam onlar kadar dolduğu an, boyamaya başlayabilirim. Ama yine de “okumak için kitap”ları daha çok tavsiye ederim...
Diğer taraftan furyayı destekliyorum da, zira onlar sayesinde boya kalemleri satın alınıyor, kırtasiye sektörü bu açıdan seviniyor.
CD armağanları da büyükler için klasikler, küçükler için de eğitici klasik müzik CD’leri var. İlk beğeniyi desteklemenin, armağanınızı unutulmaz kılmanın küçük sırları bunlar.


* * *

Haberin Devamı


HEDİYE almak da bir sanattır. Bunu unutmayın.

Yazarın Tüm Yazıları