Füsun Akatlı, Mehmet Başaran, Enis Batur, Betül Çotuksöken, Yusuf Çotuksöken, Doğan Hızlan.
Deneme türü, Türk edebiyatında örnekleri az bulunan bir türdür. Okuru da diğer türlere oranla azdır. Bu açıdan Vedat Günyol’un anısına düzenlenen bir ödülün Nermi Uygur’a verilmesi, iki deneme ustasının ölümden sonra buluşmasıdır.
* * *
YIL sonunda üniversitelerin kültür şenlikleri benim için o kurum açısından olumlu bir göstergedir.
Özel üniversiteler, eğitimin, öğretimin kültür boyutunu ihmal etmiyorlar.
Maltepe Üniversitesi, felsefeci Betül Çotuksöken’in çabalarıyla 5 yıldır Felsefe Söyleşileri düzenliyor.
Marmara Eğitim Köyü’nde 23 Mayıs’ta başlayan Kültür Bayramı, 29 Mayıs akşamına kadar sürecek. Etkinlik programında söyleşiler, konserler, sergiler, fuarlar yer alıyor.
Güzel Sanatlar Fakültesi’nin düzenlediği sergi, Türk resim ve heykelinin önemli adlarının eserleriyle zenginleşmiş. Sanırım oradaki bir öğrenci, ilk görsel sanatlar zevkini bu sergiden alabilir. Bir de küçük Kitap Fuarı açmışlar, 40’a yakın yayınevi, seçkin kitaplarını burada öğrencilerin ilgisine sunuyor.
* * *
ŞİMDİ kampus yaşamındaki üniversitelerin kültür çalışmaları, kentten uzaktaki öğrenciler için daha işlevsel bir hal kazanıyor.
TDK Başkanı Şükrü Halûk Akalınbeni telefonla arayarak, yazım üzerine Formula 1 yarışlarıyla ilgili üç kuruma (Motor Sporları ve Organizasyon A.Ş. Genel Müdürlüğü’ne, İstanbul Ticaret Odası Başkanlığı’na, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanlığı’na) aşağıdaki faksı gönderdiğini açıkladı ve gönderilen faksın örneğini aşağıda okuyacaksınız.
‘Ülkemizde yapılacak Formula 1 yarışları için hazırlanan alana speedpark adının verildiğini basında yer alan haberlerden de öğrenmiş bulunmaktayız.
Türkçe’nin söz varlığında bulunmayan ve tamamen yabancı kaynaklı olan speed sözünün ad olarak kullanılması son derece yanlış bir karardır. Bilindiği gibi Anayasa’nın 3. maddesine göre devlet dili Türkçe’dir. Ülkemizin ve kültürümüzün tanıtımı açısından önemli bir etkinlik olarak gördüğümüz Formula 1 yarışlarının bu adla dünya gündeminde yer alması, devlet dilimiz konusunda birtakım yanlış anlamalara yol açabilecektir.
Dünyadaki uygulamalara baktığımızda, her ülkenin söz konusu yarış alanlarını kendi diliyle ve ülke, şehir, bölge adlarıyla veya yarışçılıkla ün yapmış kişi adlarıyla adlandırdığı görülmektedir. Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul’un Formula 1 dolayısıyla dünya gündemine gelmesi, şehrimizin tanıtımı açısından da yararlı olacaktır. Bu bakımdan Türk Dil Kurumu olarak speedpark gibi yabancı kökenli bir ad yerine İstanbul Yarış Alanı adının kullanılmasının çok daha uygun olacağına inanıyoruz. Bu adın kısaltması olarak İYA da kullanılabilir.
Bu nedenlerle, söz konusu kararın gözden geçirilmesi ve speedpark yerine İstanbul Yarış Alanı (İYA) adının verilmesi konusunda gereğini saygılarımla sunarım.