Paylaş
16 yıldır yapılan festivale bütün Ankaralılar davetli, davetiye gerekmiyor. Bu yıl festivalin açılışı özel bir tema etrafında düzenleniyor. Festival açılışında, 70’li yılları sahneye taşıyorlar. Açılış programının sunuculuğunu Yetkin Dikinciler ile Laçin Ceylan üstlenmiş. Açılışta Melike Demirağ, Arkadaş’ı ve Sev Kardeşim’i söyleyecek. Festival kapsamında Perihan Savaş ve Zeynep Aksu, Onur Ödülü alacaklar; Suzan Kardeş’e Bilge Olgaç Başarı Ödülü, Yıldız Kenter’e ise Tema Özel Ödülü verilecek. 16 Mayıs akşamına kadar sürecek festivalde bu yıl, Norveç’ten İran’a, Gürcistan’dan Japonya’ya, Filistin’den İsviçre’ye, Ekvador’dan Arjantin’e 40 ülkeden 90 yönetmenin 98 filmi sinemaseverlere ulaşacak.
* * *
TEMATİK festivallerin işlevini, önemini yinelemeye gerek yok.
Özellikle çağımızda kadının çeşitli hallerinin, sorunlarının, dünyalarının, gördükleri baskının filmler aracılığıyla, daha geniş bağlamda sanat aracılığıyla iletilmesi, bu konuda düşünmeyenleri, yüzeysel yaklaşanları bile etkileyecektir. Festivalin Bölümleri’ni aktaracağım, seçim yapabilmenize yardımcı olacaktır.
HER BİRİ AYRI RENK: Festivalin vazgeçilmez bölümlerinden olan ve her yıl sinemaseverlerin en merakla beklediği bölümlerin başından gelen Her Biri Ayrı Renk, bu yıl 12 filmden oluşuyor! Bu filmlerden biri Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği’nin (FIPRESCI) ödülünü alacak.
TEMA: “...RAĞMEN: DAYANIŞMA, DİRENİŞ, DEVİNİM”: Festival 16. yaşına ulaşırken, Ankara’nın en sevilen festivallerinden biri olmanın pek çok güçlüğe ‘rağmen’ gerçekleştiğini hatırladı ve seyircisiyle bu gerçeği paylaşmak istedi. Festival teması da doğal olarak “...rağmen...” olarak belirlendi ve ardına bir de başlık eklendi: “dayanışma, direniş, devinim!” Tema gerekçesi şöyle: Festival, dünyayı değiştirmek üzere yola çıkan kadınların inatla ve her şeye RAĞMEN direndiğine, her şeye RAĞMEN susmadığına, her şeye RAĞMEN burada olduğuna dikkat çekecek. PEMBESİZ MAVİSİZ: Festivalin bir diğer vazgeçilmez bölümü! LGBT ve Quir filmleriyle oluşturulan bu bölümün sürprizi, Pedro Almodovar’ın oyuncusu olarak tanınan ve daha sonra yönetmen koltuğuna da oturan Antonia San Juan. Yönetmen geçtiğimiz yıllarda festivalin Ankara’da konuğu olmuş, toplu gösterim yapmıştı.
OLAY YERİ: AİLE: Bu bölümde ‘kadın’ konusunda, ‘aile’ye dair keskin sorgulamalarıyla uzun süre akıllardan çıkmayacak filmler yer alıyor.
TÜRKİYE’DEN FİLMLER: Türk sinemasında kendi sözünü söyleyebilen, sinemamıza birbirinden iyi, ödüllü filmler armağan eden kadın yönetmenlerin filmlerinin bir araya getirildiği özel bir bölüm. Bu bölümde yer alan filmlerin özellikle görülmesini salık veririm. Türk yönetmenlerin bakış açılarının başarısını burada gözlemleyebileceksiniz.
AYNI ÇATI ALTINDA: Uçan Süpürge bu yıl, ‘azınlık’ diye sınıflandırılan ama aynı çatı altında Anadolu toprağında yüzyıllardır birlikte yaşayan etnik/kültürel topluluklar/halklarda kadınların karşılaştığı ayrımcılıklara dikkat çekiyor. Ayrıca Kuzeyin Cadısı: Mai Zetterling, Dikkat! Monika Treut, İran’dan: Akbari Kardeşler bölümlerinde farklı coğrafyalardan iyi yönetmenlerin filmlerine odaklanılırken, Ekoloji adlı bölümde de çevre filmlerine özel parantez açılıyor. Belgesel ve Kısa Filmler de festivalin vazgeçilmez bölümlerinden...
* * *
DAHA fazla bilgi edinmek için adresler aşağıdadır:
Kızılırmak Sineması: (0312) 425 53 93, Goethe Institut: (0 312) 419 52 83, Uçan Süpürge Ofisi: (0 312) 427 00 20.
festival.ucansupurge.org / www.ucansupurge.org / facebook.com/ucansupurgekadindernegi / www.twitter.com/ucansupurgekff
Paylaş