Paylaş
Dosyanın editörü Semiramis Yağcıoğlu, “Tahsin Yücel... Saygıyla Anıyoruz...” başlıklı sunuş yazısında dosyanın içeriği üzerine bilgi veriyor:
“Sunduğumuz dosyada, Tahsin Yücel’in bize bıraktığı unutulmaz roman kahramanlarına bir mercek tutmak istedik. Bu dosyada; Mutfak Çıkmazı, Peygamberin Son Beş Günü, Bıyık Söylencesi, Vatandaş, Yalan, Kumru Kumru, Sonuncu, Gökdelen romanlarını inceleyen yazılar bulacaksınız.”
***
NİHAN ABİR, “Mutfak Çıkmazı: İlyas Divitoğlu da, Nezihe Meriç, Refik Halit Karay, Selim İleri, Mario Levi’nin yemek ve mutfak olgusuna yaklaşımıyla
Tahsin Yücel’in yaklaşımı arasındaki farka değinir: (Bu yazılanlar) Tahsin Yücel’in Mutfak Çıkmazı’yla tam bir tezat oluşturur,çünkü romanının kahramanı İlyas Divitoğlu için bu mutluluk mekânı tutkunun, korkunun ve sonunda ölüme giden yolun taşlarını döşer.”
Bahanur Garan Gökşen, Peygamberin Son Beş Günü’nü şöyle özetliyor:
“Tahsin Yücel’in Peygamberin Son Beş Günü adlı eseri 1940 Kuşağı’nın unutulmuş toplumcu şairlerinden Rahmi Sönmez’in hayatını konu edinir.”
Öldükten sonra bir arkadaşı bir yazar grubuna yazdırır arkadaşının romanını. Devrim, Marksizm, ideoloji kavramlarını irdeleyen bu romanı Gökşen, ortamı içinde değerlendiriyor.
Ayşe Akaltun, Bir Bıyık Neden Ölür yazısında, kitabı nasıl algıladığını açıklıyor: “Kitap ‘sahip olmak’ ve ‘var olmak’ eksenleri açısından okunabilir. Ben, toplumsal cinsiyet, erkeklik imgesinin altında ezilen bireyler açısından okudum.”
Hülya Soyşekerci, Bir Antikahraman Olarak Vatandaş’ta, bir romanın içinde olumlu ya da örnek kahramanlarla antikahramanları algılayış farkı üzerinde duruyor.
Dosyadaki diğer yazılar da şöyle sıralanıyor:
Semiramis Yağcıoğlu - Tahsin Yücel’in Yalan’ı: Sen Sen misin Yusuf Aksu?
Şefika G. Kamcez - İstanbul’un Yuttuğu Bir Göçmen Kuştu Kumru,
Nedret Öztokat Kılıçeri - Tahsin Yücel’in Sonuncu Romanı Üzerine Gözlemler,
Altay Ömer Erdoğan - Göğü Delmek!
Tahsin Yücel Dosyası’nı bir başka dosya izliyor: Gabriel Garcia Marquez.
Dosyanın editörü: Olga Okay.
Bu bölümde de Marquez’in roman kahramanlarını irdeleyen yazıları okuyabilirsiniz.
Dergideki diğer konu başlıkları da şöyle:
Kumarbaz Roman Kahramanları,
Hırsız Roman Kahramanları,
Okurun Roman Kahramanları.
***
ROMAN okurunun, kahramanlar üzerine düşünenlerin alması gereken bir dergi.
(*) Roman Kahramanları, 27. sayı, Üç Aylık Edebiyat Dergisi, Temmuz/Eylül 2016.
Paylaş