Sezer, altın yemek takımlarını Dolmabahçe Sarayı’na iade etti

ONUNCU Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Dolmabahçe Sarayı Müzesi’nden Çankaya Köşkü’ne götürülen 8000 parçalık altın ve gümüş yemek takımını iade etti.

Çeşitli dönemlerde alınan Dolmabahçe’nin çok değerli yemek takımlarının iade serüveni şöyle:

Dolmabahçe Sarayı Müzesi’ndeki bu yemek takımlarının büyük bir kısmında başta II. Mahmud olmak üzere padişahların tuğraları yer alıyor.

Yemek takımları Cumhuriyet’in ilanından sonra Çankaya Köşkü’ne götürülmüş, verilen bilgiye göre bunlar Atatürk’ün cumhurbaşkanlığı zamanında kullanılmış, muhtemelen İnönü döneminde de kullanılmış. Daha sonra bu yemek takımları depoya indirilmiş.

Ahmet Necdet Sezer, depoları gezerken, bunların Dolmabahçe Sarayı Müzesi’ne ait olduğunu öğrenince iadesi talimatını vermiş.

Çankaya Köşkü ile Dolmabahçe Sarayı Müzesi arasında yapılan bir protokol sonunda yemek takımları iade edilmiş. Yemek takımı, Ankara’dan İstanbul’a iki TIR’la taşınmış.

DOLMABAHÇE KOLEKSİYONUNDAKİ TABLO SAYISI 2000’DEN 600’E İNMİŞ

OSMANLI
döneminde Dolmabahçe’de envantere kayıtlı iki bin tablo bulunuyormuş.

Bu 2000 tablonun önemli bir bölümü, aradan geçen zamanda Çankaya Köşkü’ne, Başbakanlık’a, İstanbul ile Ankara’daki Resim ve Heykel Müzeleri’ne, bu kurumların tablo koleksiyonlarını zenginleştirmek amacıyla verilmiş.

Hiç kuşkusuz nakil sırasında birçok tablo hasar görmüş, bir kısmı da kaybolmuş.

Meclis ve Cumhurbaşkanlığı’ndaki tabloların bir kataloğu yok.

Meclis’in kataloğu hazırlandı, basım aşamasında, böylece eldeki tabloları öğrenmiş olacağız.

Cumhurbaşkanlığı’ndaki tabloların envanteri var ama kataloğu yapılmadı.

Dolmabahçe Sarayı Müzesi’nin Muayede Salonu’ndaki Osmanlı Topraklarında İtalyan Oryantalistler Sergisi’nin önemli tabloları da, Çankaya’dan alınmış.

24 Kasım’a kadar pazartesi ve perşembe günleri hariç görülebilecek olan sergideki oryantalizm kavramının ekseninde yapılan tablolar, sanatsal olduğu kadar tarihi önem taşıyor.

Kataloğu okuduğunuzda, sergiyi daha iyi, daha derinlemesine değerlendirebilirsiniz.

* * *

DİLEĞİM bu salonda sergilerin devam etmesi.
Yazarın Tüm Yazıları