Seyahatte yemek kâbusu

SEYAHAT sevenlerden değilim.

Haberin Devamı

Neden derseniz, yemek problemi kendi coğrafyamın sınırlarını aşar aşmaz başlar bende. Yalnız yurtdışı için geçerli değil bu kâbus. Yurtiçinde de peşimi bırakmaz!

İstanbul’dan başka Türkiye’de ya da Türkiye dışında, gidilecek noktaya varır varmaz ilk sorum, “Ben nerede ne yiyeceğim?” sorusudur.

Yurtdışında tercih ettiğim İtalyan lokantalarıdır, çünkü zeytinyağı vardır.

Kimi okurlarım, Allah başka dert vermesin, diye işi alaya vurabilirler. Ama yemek meselesi sanılanın üzerinde önem gerektirir...

Mehmet Yaşin’in Lezzet Durakları 2010 (*) kitabını bir roman gibi yutarcasına okudum. Daha önceki basımları da okumuştum.

Çünkü bu kitap bana midevi güvenlik sağlıyor, düşünmekten, ne yiyeceğim diye helak olmaktan beni kurtarıyor.

Mehmet Yaşin’in kitabını yanıma almadığım için, Bozcaada’ya giderken, yağda kırılmış bir yumurta yiyecek yer bulamamıştım.

Sabahleyin saat 10.00’da bana karnıyarık tavsiye eden lokantalara/lokantacılara rastlamıştım.

Şimdi ne demek istediğimi daha iyi anlıyorsunuz sanırım.

* * *

Haberin Devamı

İSTER uçakla gidin ister otomobilinizle.

Beraber yolculuk ettiklerinize ne soracaksınız?

Nerede yiyelim? Seyahat arkadaşlarınızın da, sizin de yabancı olduğunuz bir yerdeyseniz cevabı kimden alacaksınız?

Bölge bölge, lokanta lokanta bu sorunun yanıtını veriyor Mehmet Yaşin.

Zevkinize göre, ağız tadınıza göre her çeşit yemeğin en iyi yapıldığı yeri bulup orada karnınızı doyurabilirsiniz artık.

Hangi bölgeler yer alıyor kitapta: Marmara, Trakya, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu.

Yazar sadece ağzınızın tadını gözetmiyor, nasıl gidileceği konusunda da size rehberlik ediyor. Böylece lezzete nasıl kavuşacağınız konusunda da yardımcı oluyor.

Aslında bu tür yemek rehberliği kitapları çok risklidir. Çünkü tavsiye üzerine gideceksiniz, en küçük bir rahatsızlık duyarsanız, sorumlusu yazardır, içlerinden sinirle “Seni okuduk, geldik” derler.

Mehmet Yaşin, televizyonda bunları denediğini gösteriyor, bize kendisi kefil olurken garanti de veriyor. Böylece biz uygulamalı bir yemek kitabını okumuş oluyoruz.

Peki lezzet iyi, yemekler güzel, ızgaraların kokusu sofraya gelmeden ağzımızı sulandırıyor, ya diğer hususlar?

Yaşin’in kitabında üç üzerinden yıldız veriliyor.

Temizlik, Lezzet, Servis, Mekân, Tuvalet, Otopark.

Sayfanın altındaki değerlendirme notları seçimde daha da yardımcı oluyor. Yazarımızın listesi geniş. Izgaralardan, böreklerden tatlılara kadar uzanıyor.

* * *

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE geziye, tatile çıkıyorsanız, bu kitabı mutlaka yanınıza alın.

Lezzet bakımından iyi bir tatil geçireceksiniz.

(*) Lezzet Durakları 2010, Mehmet Yaşin, Doğan Kitap

Yazarın Tüm Yazıları