PROF. SEMAVİ EYİCE'nin 43 yılda topladığı 30 bin kitaplık kütüphanesini yurtdışındaki kitaplıklara ya da kurumlara kaptıracağız.
Sefa Kaplan'ın ‘‘Semavi Hoca'nın kitaplığına Kanada'dan teklif var’’ (Çarşamba, 6 Şubat 2002) başlıklı röportajında bir bilim adamının feryadını duydum.
Özel kitaplıkların bağışlanacağı kütüphanelerin olmamasından birçok kez yakındım ve birçok kitabın kapanın elinde kaldığını yazdım.
Ne yazık ki, bilim adamlarının, yazarların kitaplıklarını bağışlayacağı bir yer yok. Öyle kurumlar olsa, para için kitap satılmasına karşı durabilirdim o zaman.
Nice kitaplıkların, kitap değeri bilmez mirasçılar elinde yok pahasına satıldığını gördüm. Sahaflar çarşısındaki tanıklıklarım yeter.
Uzmanlık kitaplıklarının özel bir önemi vardır; incelemeciler, öğretim üyeleri, uzmanlar, öğrenciler aradıkları bilgiyi toplu halde bu kitaplıklarda bulabilirler.
Maltepe Belediyesi'nin önerisinde düşünülen sponsorun bulunacağını sanmıyorum. Eğer öyle bir bina yaparlarsa, başkalarının kitaplarını da alabilirler, çok önemli bir girişimdir bu.
Eğer böyle kitaplıklar olsa; oraya, bağışlayanın adına bölümler kurulsa, inanınız Semavi Eyice'nin paraya tamah etmemesinde ısrar ederdim.
* * *
DOSTUM Mesut Ilgım'ın babası kitaplarını öğretim üyeliği yaptığı üniversiteye bağışlamış, yıllar sonra gittiklerinde hálá kitapların paketlerinin açılmadığını görmüşler.
İşin bu yanı da var.
Semavi Eyice gibi insanlara da düşen bazı görevler ve sorumluluklar olduğu kanısındayım.
Birçok yazar kitaplığını bağışladı, paradan vazgeçip bu tavrı benimseyebilir mi?
Pertev Naili Boratav, kitaplarını Tarih Vakfı'na bağışladı, bilgi ve belge merkezinde herkes yararlanabiliyor. Behçet Necatigil kütüphanesini Mimar Sinan Üniversitesi'ne, Adalet Ağadoğlu, Boğaziçi Üniversitesi'ne, Vedat Günyol da Maltepe Üniversitesi'ne bağışladı.
Onlar, kitaplıklarını paraya dönüştürmeyi düşünmediler. Hoca da sağlığında bunu yapsa, bilim dünyası ona minnettar kalır.
Müzayedeye gelince... Kitapların kolay satılacağını sanmıyorum, yıllarca sürüklenebilir.
* * *
SEMAVİ EYİCE'nin kitaplığını satışına iki açıdan yaklaşmasını öneriyorum.
Elbette maddi durumunu düşünecek ama buna karşılık bilim dünyasına, öğrencilerine karşı sorumluluğunu da unutmayacak.