Sanatlı bir bayram

BAYRAM tatilini nerede geçirirseniz geçirin, size sanatla, edebiyatla süslü bir tatil yapmanız için bazı kitap, CD hatırlatmalarında bulunacağım.

Çoğumuz için tatiller, okuyamadıklarımızı okumak, dinleyemediklerimizi dinleyebilmek için estetik fırsatlar sunan bir zaman dilimidir.

Gazetelerde okudunuz, televizyonlarda seyrettiniz, Orhan Pamuk kısa bir süre önce Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı, bir romanını okuyabilirsiniz, ya da İstanbul’da yaşıyorsanız, İstanbullu bir yazarın İstanbul kitabını da tercih edebilirsiniz.

Ödül kazanan yeni kitapları da seveceğinizi umuyorum.

Cevdet Kudret Ödülü, bu kez deneme-inceleme-araştırma türünde bir kitaba verildi. Doğan Aksan’ın Yunus Emre Şiirinin Gücü kitabına. Gerek edebiyat gerekse dil üzerine çok önemli kitaplar yazmış olan Aksan, sizin de Türk edebiyatına ve dilimize bilgili bir bakış kazanmanızı sağlayacaktır.

Sivas’ta yakılan iyi şair Behçet Aysan’ın adına düzenlenen ödülü ise iyi şair Ahmet Erhan, Şehirde Bir Yılkı Atı ile aldı.

Yeni ödüller kazanmış bu kitaplar, bayramda iki iyi edebiyat eseri okumanızı sağlayacak.

* * *

MEVLİTHAN,
Gazelhan ve Hanende Hafız Kemal Bey’in Vasfını Bu Resme Tertip Ettiler... başlığını taşıyan CD’sini dinleyin. Uduyla Yorgo Bacanos eşlik ediyor.

Mevlitten gazellere, şarkılara kadar, eski musikimizin iyi bir icrası, bizim ses tarihimiz için çok önemli bir ses belgesi. Genç kuşak için bir ders niteliği taşıyan, bir dönemin müzik panoramasını da veren kapsamlı kitapçığını da mutlaka okuyun.

Türk müziğinin dört usta, tanınmış, popüler sesinin CD’lerini dinlerken ben eski çocukluk, gençlik günlerimin borulu gramofonlarını, saz salonlarını, bahçelerini anımsadım.

Müzeyyen Senar’ın CD’sinin adı Ölürsem Yazıktır, Hamiyet Yüceses’in Makber, Behiye Aksoy’un Gözlerim-Ölmeyen Nağmeler, Hasan Mutlucan’ın Anadolu’dan Türküler.

O sesler, Tepebaşı Bahçesi’nde, Küçük Çiftlik Parkı’nda, Çiftesaraylar’da dinleyicilerini hayran bırakırlardı. Bütün şarkıları, her yerde söylenirdi.

Daha sonra çıkan otomobillerdeki Philips pikaplarda çalınırdı.

Eski kuşak, bunları dinleyerek anılarını tazelerken, müziğe meraklı her kuşaktan Türk müziğini sevenler bunları zevkle dinleyeceklerdir.

Daha yakın zamanlar için de bir dönemin gazinolarının sahnelerinde dinlediğimiz assolistlerin ünlü şarkılarını bir araya getiren Assolistler CD’sini tavsiye edeceğim.

* * *

GÜNCEL
bir hatırlatma listesi bu.

Kitapçıya, müzik mağazasına girdikten sonra başka seçimler de yapabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları