Doğan Hızlan: Rakı mektupları

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

‘Bu etiket Tekirdağ rakısı'na yakışmamış’’ (15 Ağustos 2000, Hürriyet) başlıklı yazımla ilgili olarak Tekel Genel Müdürü Mehmet Akbay'dan bir mektup aldım.

Tekirdağ Rakısı'na gösterilen ilgiden memnuniyetini belirten Akbay, şişenin üzerindeki amblemle ilgili gerekçesini şöyle açıklıyor:

‘‘Bilindiği üzere, Tekirdağ çok eski bir liman şehridir. Bu ilimizdeki fabrikamızın özel rıhtımından başta şarap olmak üzere önemli miktarda alkollü içki ihracatı gerçekleştirilmektedir. Etiket üzerindeki yelkenli gemiler, şehrin bu özelliğini simgelemektedir.’’

Mehmet Akbay'ın mektubunda beni sevindiren bölüm, Üniversitelerle yaptığı estetik işbirliği:

‘‘Kuruluşumuz sadece Tekirdağ Rakısı ile ilgili olarak değil, günümüz çağdaş yönetim anlayışı gereği, grafik tasarım çalışmalarında, sürekli Üniversiteler ile işbirliği içerisinde olmuştur. Halen piyasada tüketicilerimizin beğenisine sunulan Tabii Kanyak etiketi Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Sayın Doç. Aykut Özbay'a, Altınbaşak votka etiketi, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi Sayın Doç.Semih Oktay'a, Tekel 2001 ve Yeni Harman sigaralarının etiket tasarımları ise Sayın Prof. Dr. Sinan Baykurt'a aittir.

Tekirdağ Rakısı etiketi de Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi üyelerinden rahmetli Prof. Dr. Sinan Baykurt'a aittir.’’

Mehmet Akbay'ın etiket konusunda gösterdiği duyarlık ve özen beni sevindirdi doğrusu. İçi lezzetlendirilirken görüntüyü de ihmal etmeyen çağdaş bir davranış.

Tekel rakılarının üzüm alkolünden yapıldığını, kimi dışardaki firmaların şeker kamışı alkolü kullandıklarını, birinin 30-40 sent, diğerinin 2.5 dolar olduğunu açıklayarak, aradaki farka dikkati çekti.

Dileğimiz bu lezzetin bozulmadan devam etmesi.

x x x

ALMANYA'da, Münih yakınlarında Ak Rakı adıyla rakı üreten Nasuh Deniz de gazeteye gelerek, rakı üretimi konusunda beni bilgilendirdi.

Rakı yazım üzerine.

Ak Rakı'nın reklamlarında şöyle bir bilgi yer alıyor:

‘‘AK RAKI'yı denerseniz diğerlerinden üstün tadını damağınızda hissedeceksiniz. AK RAKI, Fransız armanyak alkolü ile Çeşme anasonunun üçüncü kez distilasyonundan elde edilmiştir.’’

Nasuh Deniz de gerçek anason kullandığını, buna karşılık bazı firmaların anason esansı ile rakı yaptığını söyledi.

Nasıl farkedeceğiz?

Efendim, gerçek anasonlu rakıya su koyduğunuzda süt beyaz olurmuş, anason esansı ile üretilen rakıya su konulunca ise grileşirmiş.

Rakıdan anlayan bir başka dostumun iddiasına göre de, Tekirdağ Rakısı ve Ak Rakı, sek de içilebilirmiş.

* * *

RAKIYI nasıl içeceksiniz, kimlerle aynı masayı paylaşacaksınız, hangi mezeleri yiyeceksiniz?

Bunca açıklamadan sonra üç kitabın adını vereceğim size.

Adabıyla Rakı ve Çilingir Sofrası- Vefa Zat

Rakı Sohbetleri-Ergun Sav

Dengeli Demlenme ve Rakı Mezeleri-İlhan Eksen.

Yazarın Tüm Yazıları