Orhan Kemal Adana’da anılacak

AYDINLIK GERÇEKÇİLİĞİN büyük ustası Orhan Kemal doğumunun 100. yılında Çukurova Üniversitesi’nde bir sempozyumla anılacak.

Haberin Devamı

Sempozyumu Çukurova Üniversitesi, TC Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, Seyhan Belediyesi düzenliyor. 16 Ekim 2014 saat 10.30’da Çukurova Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Toplantı Salonu’nda açılış konuşmalarıyla başlayacak.
Bir yazarı, yaşadığı kentin üniversitesinde anmanın anlamlı olduğu kanısındayım.
Yazarların belli yıldönümlerinde anılmaları, onlar için sempozyum düzenlemeleri, eski okurlara yeni açılımlar, yeni değerlendirme ölçütleri, yeni bakış açıları sağlar, ayrıca onlara yeniden okuma ivmesi kazandırır.
Bundan da önemlisi genç kuşağa, Türk edebiyatının ustalarından birini okutmak için bilimsel, edebi gerekçeler sunmaktır.
İki günlük sempozyumdan sonra 18 Ekim 2014’te Orhan Kemal ve Adana adını taşıyan bir kültür gezisi yapılacaktır.
Sempozyumda konuşacaklar listesini incelediğimde, gerçekten de Orhan Kemal’i çeşitli açılardan edebiyat gündemine getirecek, okuru aydınlatacak yetkin çalışmalar olduğu sonucuna vardım. Bu yıldönümleri, dünün yazarlarını bugüne taşımanın yöntemidir.
Çünkü her yeni çalışma o yazarın yeni bir yanını, bugüne kalan, yaşayan özelliklerini sıralar. Her yapıtı üzerine yapılacak konuşma, o günden bugüne bir yazarın nelerinin ön plana çıktığını nelerin o zamanda kaldığını görecektir.
Sempozyumdaki başlıklar, onun kendi içinde incelenmesi kadar dünya ölçeğinde değerlendirmesini de yapmaktadır.
Sempozyumların kitaplaştırılacağını da umuyorum, çünkü bu toplantılar, tebliğler sadece oradaki dinleyicilerin yararlanmasıyla sınırlı kalmamalıdır. Ancak çalışmalar bu yolla kalıcılık kazanır. İleride yapılacak çalışmalarda kullanılabilir.
Bu yıl birçok yazarımızın, şairimizin doğum yıldönümleri yapıldı.
Anılan adlar arasında Orhan Kemal, Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat, Fazıl Hüsnü Dağlarca vardı. Orhan Kemal’in yıldönümü için TÜYAP Kitap Fuarı’nda hem anma toplantıları yapıldı hem de bir sergi açıldı, küratörlüğünü de Sadık Karamustafa yapmıştı.
Yapı Kredi Kültür Sanat da gerek Orhan Veli Kanık gerek Oktay Rifat sergileri düzenleyerek önemli bir görevi yerine getirdi. Salı günü Beşiktaş Belediyesi’nin katkılarıyla Levent Kültür Merkezi’nde Fazıl Hüsnü Dağlarca anıldı, gene Kadıköy Belediyesi Fazıl Hüsnü Dağlarca için bir gün düzenledi.
Bunların hepsi adını saydığımız isimlere şüphesiz yeni bakış açıları sağlayan uygulamalar oldular.

***

AÇILIŞ konuşmalarını; Işık Öğütçü, Mustafa Apaydın, Turan Karataş, Mustafa Kibar yapacaklar.
Her oturumun sonunda bir tartışma bölümü yer alıyor.
Bazı konu başlıklarını seçtim, özellikle dikkatimi çekti:
Çukurova’dan Dünya Edebiyatına Uzanan Yol
Don Kişot’tan Orhan Kemal’e: Adanmışlık ve Asalet Bağlamında Edebiyat Toplum İlişkisi
Orhan Kemal’in Öykülerinde İşçi Sorunları
Orhan Kemal’in Gurbet Kuşları Kapsamında Büyüyen Şehir, Göç ve İnsan
Orhan Kemal’in Romanlarında Kadınlar
Önemli başlıklar olduğu muhakkak...

***

BİR ustanın ustalığını öğrenmeniz için önemli bir sempozyum.
İletişim kurmak için:
Tel: 0322 338 60 60/2443
e-mail: orhankemalsempozyumu2014@gmail.com

Yazarın Tüm Yazıları