Önemli bir sempozyumun kitabı çıktı

Haberin Devamı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ ile Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı’nın birlikte düzenlediği II. Uluslararası Türk ve Dünya Edebiyatları Arasında Etkileşimler Sempozyumu’ndaki bildiriler kitap olarak yayımlandı. Kitapta çok önemli bildiriler yer alıyor.
Üniversite sempozyumlarının kitaplaşmasını desteklediğimi, orada olmayanların bu bildirilerden yararlanması için gerekli gördüğümü sık sık yazdım.
Kitabın başında Rektör Mahmut Özer Takdim’inde: “Üniversitemizin genç birimlerinden olan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün ilkini 2012 yılı Mayıs’ında ikincisini ise 2014 yılının aynı ayında gerçekleştirdiği sempozyumu akademik gayretlerinin yarattığı tesirleri de son derece büyük bir memnuniyetle izlemekteyiz” sözleriyle sempozyumun önemini ve etkisini belirtiyor. Sempozyum 8-10 Mayıs 2014 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Turan Karataş da Takdim’de bir dilekte bulunuyor: “Ortaya konan her ürün, bir dahaki sefere daha iyisini oluşturmak üzere yeni bir beklentiyi üretme potansiyeli taşımaktadır.”
Bu yazıları, kitabın editörleri Musa Demir-Hasan Özer-Hüseyin Alpsoy imzalı Teşekkür yazısı izliyor.

*

Haberin Devamı

SEMPOZYUMDA 28 bildiri okunmuş. Çağdaş Türk edebiyatına değin bazı bildirilerin adını yazmak isterim. Günümüz okurlarının ilgisini çekeceği umuduyla.
Godot’yu Beklerken ya da Beklemezken yazısında Melih Erzen, Samuel Beckett’ın kitabıyla Cahit Atay’ın kitabını karışılaştırıyor.
Babaların Okuyamadığı Mektuplar: Franz Kafka ve Oğuz Atay’da Baba İmgesi Üzerine Bir Karşılaştırma yazısında Yaşar Şimşek iki önemli ada “baba” olgusu üzerinden yaklaşıyor.
Sartre’ın Bulantı’sının, Demir Özlü’nün Bir Uzun Sonbahar’daki Yansımaları ise Varoluşçuluğun kurucusu Sartre ve Türk edebiyatındaki en önemli temsilcilerinden Özlü arasındaki bağı ortaya koyuyor. Bildiri Esra Karlıdağ’a ait.
Mehmet Narlı ve Şaziye Ayalı ise Üç Romanda Postmodern Kurgu-Umberto Eco: Gülün Adı, Orhan Pamuk: Beyaz Kale, Emre Kongar: Hocaefendi’nin Sandukası bildirilerinde önemli tespitlerde bulunuyorlar. Diğer yazılar:
Araba Sevdası’na ve Bihruz’un Zihnine Sızan Fransız Edebiyatı - Fatih Altuğ.
Antikahraman Bağlamında İki Karakterin Karşılaştırmalı İncelemesi: Oblomov ve C.- Hasan Sakın
Paul Eluard’dan Orhan Veli’ye Şiirin Anlamı ve Geleceği - Recai Özcan.
Türk Edebiyatında Akademik Roman - Çiğdem Pala Mull.
Karşılaştırmalı çalışmaların, eleştirmene, okura değişik bakış açıları, yaklaşımlar kazandırdığı kanısındayım. Özellikle Batı’nın yazarlarıyla, akımlarıyla bizim yazarlarımız karşılaştırıldığında, dünya düzlemindeki etkilenme ve konumumuz da ortaya çıkıyor.
Belli bir tema ve bağlam üzerinden edebiyatları mukayese etmek, önemli sonuçlara varmamızı sağlayacaktır.

*

Haberin Devamı

ÖNEMLİ bildirilerden oluşan bir kitap.
Türk edebiyatı üzerine çalışma yapacak herkes için gerekli bir çalışma.

Kitabı temin etmek için:
http://w3.beun.edu.tr/iletisim/
info@beun.edu.tr
(0372) 291 11 00
Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğü PK: 67100 İncivez/ZONGULDAK

Yazarın Tüm Yazıları