Paylaş
TÜRK resminin büyük ustalarından Nuri İyem’in 100’üncü doğum yılı için düzenlenen “Nuri İyem 100 Yaşında/Portre” sergisi bugün Evin Sanat Galerisi’nde açılıyor. Serginin yanı sıra, onun hakkında geniş içerikli bir kitap da hazırlanıyor.
Sergide 68 yıllık sanat yaşamında ürettiği portreleri ve ayrıca tamamlanmamış çalışmalarını da görebileceğiz.
Nuri İyem’in atölyesi, çalışma ortamı da burada bütün doğallığı ve ayrıntısıyla yeniden kuruluyor. Ziyaretçiler tarafından görülebilecek.
Bu sergi ile büyük ustayı daha yakından tanıyabileceğiz.
Nuri İyem ve kuşağı, yalnız sanat tarihindeki yerleriyle, Türk resmindeki önemleriyle değil, siyasal, toplumsal anlayışlarıyla da önemli bir kuşaktır. Ülkenin sanat ve özgürlük ilişkisi açısından unutulmayacak adları arasındadır. Hiç kuşkusuz bu yıl içinde başta sanat tarihi okutulan üniversiteler olmak üzere, birçok kurum, onun hakkında sempozyumlar düzenleyecek. Bunlardan biri de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde düzenlenecek, “Türkiye resim sanatında portre geleneği ve Nuri İyem Resimleri” başlıklı sempozyumu mutlaka takip etmelisiniz.
100’üncü yıl sergisinde, birçok belge ve çalışma malzemeleri de görülüyor.
Ressamın dostlarının portreleri arasında, Nuri İyem’in kendi portresi, Şadi Çalık, Adalet Cimcoz’un portresi de yer alıyor.
*
ÖLÜMÜNDEN sonra şunları yazmıştım: “Nuri İyem öldü dediklerinde, karşımdaki bütün görüntüler silindi ve onun kadın başlarının belleğimden çıkmamış gözleri bana bakmaya başladı. Hüzünden isyana, teslimiyetten dirence kadar insanlığın bütün hallerini ben o gözlerden okudum.”
Daha önce resimleri hakkında yazdığım için bazı saptamalarımı yinelemekten kaçındım.
Ne var ki, Nuri İyem gibi ressamların sadece yapıtları değil, resim tarihimiz üzerine yazdıkları da 100’üncü yılda yeniden değerlendirilmeli. Resim eğitimi konusunda yazdıklarıyla, Türk resmindeki birçok ressamın yapıtları üzerine eleştirileri, bugün resim tarihimizi yazacakların dikkate almaları gereken önemdedir.
Sergiyle beraber hazırlanan Nuri İyem 100 Yaşında (1915-2015) kitabında Feyyaz Yaman, “Nuri İyem 100 Yaşında/Portre-Yüz” yazısında ayrıntılı biçimde Nuri İyem resmi tahlili yapıyor. Kitaptaki Nuri İyem Kronolojisi, iyi bir rehber niteliği taşıyor. Selçuk Altun ise “Bir Resimsever G(ö)züyle Bir Usta: Nuri İyem” yazısında resmini şöyle tanımlıyor: “Nuri İyem’in simgesi sayılan kırsal kadın portrelerinde ön plana çıkan o gözlerde, Anadolu bozkırının tepkisi, gizemi ve sorgulamasını görürüm.”
Bu yazıları, Erhan Karaesmen, Özcan Türkmen, Müjde Tanla, Ali Şimşek’in yazıları izliyor.
*
BÜYÜK bir ustanın resimlerini bir kez daha görün. 31 Ekim’e kadar devam edecek sergi, pazartesi hariç saat 11.00-19.00 arasında görülebilir.
Paylaş