Paylaş
Bu kitapta da bu alandaki bilimsel tespitleri okuyacaksınız:
‘Müzik Terapisi, Rachel Darnley-Smith, Helen M. Patey, Bağlam Yayınları Araştırma Dizisi’
İçindekiler
Bölüm 1: Başlarken
- Başlangıç
- Müzik Terapisine İki Yaklaşım
- Müzik ve Terapötik Süreç
- Eğitim ve Hayatta Kalma
Bölüm 2: Klinik Sorunlar
- Doğaçlama
- Çocuklarla Müzik Terapisi: Dört Vaka Çalışması
- Zorlu Bir Yolculuk Olabilir... (Tersliklerle Birlikte Çalışmak)
- Yetişkinlerle Müzik Terapisi: Dört Vaka Çalışması
- Müzik Terapisi Kaynakları ve Bilgiler
Çeviri Editörünün Sunuşu:
“Platon (Eflatun), ‘Devlet’ adlı eserindeki ideal devlet vizyonunu tartışırken, müziği ahlaki ve estetik gelişim için hayati bir araç olarak görmüştür. Müziğin toplumdaki rolünü tartışmak için toplanan tüm insanlar, Platon’un ritim ve ahengin zihnin derinliklerine nüfuz ettiği ve onun üzerinde güçlü bir şekilde etki ettiği görüşünü desteklemiş olacaktı. Müzik terapisinde bu ‘Güçlü Etki’yi, hem eski ve geleneksel olan hem de sürekli yenilenen ve değişen bir ortamda kullanma şansımız var.
Türkiye’de müzik terapisi, Roma ve Osmanlı İmparatorlukları’ndan ve belki de Antikite’den bu yana gelen geleneksel bir mirasa sahiptir. Bu miras, Batı kültürüne ait müzik terapisinden farklı olarak, günümüze medreseler ve darüşşifa kurumları aracılığıyla gelmiştir. Aynı biçimde, Batı kültüründen farklı olarak Uzak Doğu’da da makamlar yerine ragalar ve vücut çakraları arasındaki ilişkiye yönelik bir müzik terapisi geleneği bulunmaktadır. Bu da müzik terapisinin yalnızca sağlığa ilişkin sistematik bir çaba olmaktan öte kültürel bir boyuta da sahip olduğunu göstermektedir.”
Önsöz:
“Günümüz müzik terapisi mesleğinin kabul edilen başlangıcından bu yana yarım asırdan fazla bir süre geçmesini göz önünde bulundurarak, oluşan gelişmelerde bir güven, gurur ve başarı duygusu olmalıdır. Müzik giderek ilham, rahatlama, motivasyon ve entegrasyon gibi bir terapi aracı olarak kabul edilmektedir. Bu kitabın var olması bile, müziğin çok kültürlü rolünü bir grup deneyiminde yansıttığını, melodi ve şarkı çeşitlerinin paylaşıldığını ve yine ritmik bütünleşme ile engellerin aşıldığını çok net bir şekilde göstermektedir. Müzik, insanları bir araya getirir evet, ama bundan çok daha farklı deneyimlere, kökenlere ve tutumlara sahip olan insanları birleştirir.”
DİSKOTEĞİMDEN
KEİTH JARRETT-AT THE BLUE NOTE THE COMPLETE RECORDİNGS / ECM
Keith Jarrett-Piano
Gary Peacock-Double Bass
Jack DeJohnette-Drums
“Usta caz müzisyeni müzik ile olan randevusu için sahneye doğru ilerliyor. Müziğin orada olduğunu biliyor (her zaman olduğu gibi) ama bu buluşma sadece bilgi birikimine değil; açık olmaya da ihtiyaç duyuyor. Dinleyiciyi etkilemeli ve tanıdık gelmeli, ilk olarak da müzisyenin kendisine. Bahsedilen tanıdıklık hissi, işin en anlaşılamayan bölümüdür -müzisyen için bile-. Bu, mekanik dokuya, içeriğe, karşıt alışkanlıklara, sürprize, kolaycılığa, az ile çok şey söylemeye, basitliğe, belirli bir kalitede enerjiye, istatistiğe, akışa, askeri hassasiyete, nabza dokunmaya karşı bir ayrımdır. Bu, bir şeylerin kalbini ortaya çıkarmak için tekrar tekrar denemeye benzer.”
-Keith Jarrett
DEFNE ŞAHİN -YAŞAMAK TO LİVE WİTH THE WORDS OF NÂZIM HİKMET / KALAN MÜZİK
“Bundan birkaç yıl önce Defne Şahin benden piyano dersi almak için gelmişti. Sonu belirsiz bir geleceğe doğru büyük bir tutkuyla yola çıkan ve hayatta ne istediğini bilen, kibar, genç bir kadın: Defne, caz eğitimi almak istiyordu. Bir iki yıl sonra Berlin Caz Enstitüsü’nde okumaya başladığında bana bazı küçük kompozisyon fragmanlarını gösterdi. Yine birkaç yıl sonra bu küçük ve spesifik çalışmalar, Defne Şahin’in kendi grubuyla birlikte hazırladığı albümünde toplanan olağanüstü hikâyelere dönüştü. Nâzım Hikmet’in Türkçe olarak bestelenmiş şiirleri bunlar. Bu güzel lisan ve Defne’nin sesi büyüleyici. Şarkıların iç içe geçmiş armonik yapısı ile melodilerine eklenen sürpriz Groovelar, dilini anlamasam da, her seferinde beni içine çeken ayrı bir dünyaya götürüyor. Müziği ile birlikte bir müzisyenin ne kadar hızlı geliştiğini görmek ne güzel!
-Julia Hülsmann
Parça Listesi
Defne Şahin-Vokaller / Matti Klein-Piyano / Ofer Wetzler-Bas / Lucia Martine-Davullar
Paylaş