Paylaş
Orhan Araslı’nın hazırladığı ‘Etem Ruhi Üngör’ün Anıları – Bir Mücadelenin Öyküsü’ kitabı müzik tarihimize önemli bir not düşüyor.
İlk yazı Gönl Paçacı Tunçay’ın, ‘O mücadele etti biz kazandık’ı: “Temelde söyleşi formatında hazırlanmış da olsa önümüzde müziğimizin yakın dönemini içeriden -kendine mahsus bir kişi üzerinden– anlatarak, sosyal tarihimizi de ilgilendiren bu dinamik değişim sürecini çok iyi yansıtan geniş bir metin var. Hemen burada hakkını teslim edelim, bu yayın, söyleşiyi uzun ve meşakkatli bir süreçte gerçekleştiren, metin haline getiren ve yıllar sonra bizlere emanet ederek yine uzun ve meşakkatli bir basılma sürecini sabırla izleyen değerli büyüğümüz Orhan Araslı Beyefendi’nin özverisiyle gün yüzüne çıkıyor.
Kitabı bir nevi ‘20. yüzyıl öznel–eleştirel müzik tarihi’ olarak da okuyabilirsiniz, müzik camiası içinde aykırı bir duruş ve yaklaşımın yansıması olarak da. ‘Duygusal tarih’ demeye dilim kayıyor ama o da tam değil; söyleşinin zengin içeriği, daha çok eskilerin ‘kıyl ü kâl’ dediği türden ayrıntılarla örülü. Fakat tüm bu keskinlik ve objektiflik eserin başvuru kaynağı olma değerini azaltmıyor; olsa olsa okurda ‘temkinle yaklaşılması’ duygusunu yaratan bir üslubun, cesur ve sert bir ifade tarzının meraklandırıcı etkisini öne çıkarıyor.
87 senelik mücadeleli bir hayatı dolu dolu yaşayan Etem Ruhi Öngör (1922 – 2009), dünyaya gelişinin 100. yılında da, tıpkı elinizdeki bu kitapta olduğu gibi, kültürel mirasımıza sağladığı katkılarla aramızda yaşamaya devam ediyor.”
Ana bölüm başlıkları:
- I. Bölüm
Etem Ruhi’yi hayata hazırlayan yıllar
- II. Bölüm
Müzik eğitimi, bulunduğu ortamlar ve ilerlediği yıllar
Müzik öğretmenlikleri
Dergiciliğe ve yazarlığa ilk adım: Musiki Mecmuası
- III. Bölüm
Çalgıların izinde bir Evliya Çelebi
- IV. Bölüm
Üngör, konferanslar ve kongreler
- V. Bölüm
Yurtdışı gezileri, olaylar, intibalar
- VI. Bölüm
Çeşitli hatıralar
- VII. Bölüm
Bitirirken: Üngör’ün müziğimize dört ana hizmeti
- Fotoğraf ve Belgeler
Ailesinden yansıyanlar
Gezilerinden kalanlar
Farklı zamanlar, farklı ortamlar
(OMAR Yayını)
DİSKOTEĞİMDEN KANUN TAKSİMLERİ
Koordinatör: Tahir Aydoğdu
CD albümünün ilk sayfasında kanun sanatçısı Tahir Aydoğdu’nun bir yazısı var: “1981’de girdiğim ve yıllarca adeta bir konservatuvar vazifesi gören TRT Ankara Radyosu’nda aldığımız eğitim, birlikte musiki icra ettiğimiz değerli hocalarımız ve babam Gültekin Aydoğdu’nun bana dinlettiği kayıtlar ve tavsiyeler neticesinde elinizdeki bu arşiv fikri doğmuş oldu.
Kanuni Hacı Arif Bey’den Zekâi Süzer’e uzanan geniş bir zaman diliminde, farklı icra ve üslupları bulacaksınız.”
CD’de yer alan sanatçıların biyografileri de bulunuyor.
CD’deki sanatçılar:
- Ahmet Cennetoğlu
- Bertan Üsküdarlı
- Coşkun Erdem
- Cüneyt Kosal
- Erol Deran
- Etem Ruhi Üngör
- Ferid Alnar
- Fikret Kutluğ
- Gültekin Aydoğdu
- Gültekin Yertut
- İsmail Baha Sürelsan
- Kanuni Hacı Arif Bey
- Mehmet Kutlugün
(Türkiye Radyo - Televizyon Kurumu – Arşiv Serisi – Türk Sanat Müziği)
Paylaş