Paylaş
Projeninadı; Sur-i Sultani Stratejik Vizyon ve Planı.
Amacı, hedefi önce özetleyelim, sonra ayrıntısına geçerim:
“Stratejik Vizyon ve Plan’ın başlıca amacı Sur-i Sultani için bir koruma stratejisi geliştirmektir. Bunu gerçekleştirmeye yönelik büyük vizyon, Sur-i Sultani içinde dünyanın en güzel Müzeler Parkı’nı yaratmayı ve burada ‘Bir Şehir ve Üç Dünya’nın hikâyesini anlatmayı hedeflemektedir. İstanbul: Osmanlı Dünyası, Bizans Dünyası ve Klasik Dünya. Böylece tarihi katmanların hepsi gözler önüne serilecektir. Cumhuriyet’in 100. yılı olan 2023’te tamamlanması öngörülen Stratejik Plan, kısa ve uzun vadeli projelerin bir bileşimidir.”
Topkapı Sarayı’nın korunması ve yükünün azaltılması, bu projenin uygulanması sonucunda gerçekleşecek.
Bu plan uzun vadeli hazırlanmış ilk çalışma.
Eğer bu proje uygulanırsa Cumhuriyet’in 100. yıldönümünde yani 2023’te gerçekten İstanbul’un en önemli bölgesinin çehresi değişecek.
Ne yapılması gerekiyor?
* Dünya çapında bir müzeler mahallesi yaratmak.
* Bir şehir ve üç dünyanın (Osmanlı, Bizans ve Klasik Dönem) hikâyesini anlatmak.
* Binalara ve peyzajlara orijinal anlamlarını yeniden kazandırmak.
* * *
ÇALIŞMALAR yıllara dağıtılmıştır.
Bu gerçekleştiği takdirde, İstanbul’da Sur-i Sultani’nin bulunduğu alan, bütün kültür ve sanat tarihimizin hepsini bir arada kapsayacaktır.
Dışarıdan da destek alabileceğiz, bize bakışlarında olumluya dönecekler.
Projeyi dinleyen, inceleyen uluslararası kuruluşların bunu beğenmeleri, bizim tarihî, kültürel miras konusunda yapacakları değerlendirmeleri yönlendirecektir.
Bu konuya nasıl bakıyorlar?
“Hayli gecikmiş bu görevi yerine getirmeyi amaçlayan Sur-i Sultani Stratejik Vizyonu, ICOMOS ve UNESCO standartlarında ve Museumsinsel, Smithsonian, Museumsquartier örneklerinde olduğu gibi Berlin, Viyana, Londra ve Paris’le aynı ligde yer alacak bir Müzeler Mahallesi yaratmayı öngörmektedir. Yani küçük çapta bir alan yönetimi çalışması söz konusudur. Nitekim İstanbul’un Dünya Miras Listesi’ndeki durumunu değerlendirmek üzere 30 Nisan 2009 tarihinde kentimize gelen UNESCO Heyeti, İstanbul 2010 Ajansı’nda yapılan sunumda Sur-i Sultani Stratejik Planı çalışmasını öğrenmekten çok olumlu etkilendiklerini ve bu sayede Tarihi Yarımada Alan Yönetimi konusunda daha iyimser bir beklentiye girdiklerini belirtmiştir.”
* * *
İSTANBUL gibi bir kentin bütüncül, kuşatıcı projelere gereksinim duyduğunu söylemeye gerek yok.
Ancak herkes bu bilinci taşımalı.
(*) Suay Aksoy, Kültürel Miras ve Müzeler Direktörü. İstanbul 2010 AKB Ajansı.
Paylaş