Paylaş
Mühür dergisinde(*) kısa süre önce aramızdan ayrılan iyi edebiyatçı Hulki Aktunç için bir dosya hazırlanmış.
Dosyadaki imzaları ileteyim:
Vural Bahadır Bayrıl, Egemen Berköz, Hüseyin Peker, Orhan Kâhyaoğlu, Hüseyin Alemdar, Mustafa Ergin Kılıç.
Bâki Ayhan T., ‘Not Alınız! XII (Ağustos-2011)’ adlı yazısında Aktunç’un edebiyatımızdaki, özellikle şiirimizdeki yerini belirliyor:
“İlginçlik, özgünlük, farklılık dendiğinde son 30-40 yılın Türk edebiyatında akla gelebilecek sayılı imzalardan biridir.
Farklı türlerde eser vermesi yer yer onun şairliğini geri planda bırakmış olabilir. Oysa, bütün yapıtına bakıldığında onun, yazdığı her şeyde, hatta sözlüğünde bile, şair olduğu görülecek, şiir deltasının, yazdığı her şeyi buluşturduğu duyumsanacaktır.”
* * *
VURAL BAHADIR BAYRIL; Aktunç’a, çok yönlülüğü açısından bakıyor.
Yazıya, salonda karşısında Hulki Aktunç’un Tepelerin sonsuzluğu için meşk tablosu üzerine yorumlarla başlıyor, sonra çok yönlü sanatçıları sayıyor:
“Bizim edebiyatımızdaki önemli sorunlardan biri de şudur; çok yönlü sanatçı azdır. Olanları da belli bir alanda kazandığı etkinlikte dondururuz genellikle. Attilâ İlhan şairdir. Romanlarını, senaryolarını konuşmayız hiç. Keza Oktay Rifat. Şairdir. Fakat birçok oyun, başarılı roman yazmış, epey de resim yapmıştır. İlhan Berk’in şairliğini konuşuruz da resimlerini es geçeriz.”
Bayrıl, önemli bir eksiğimizi sergiliyor. Bir yönüne yoğunlaştığımız sanatçının, diğer türdeki çalışmalarını pek önemsemiyoruz.
Egemen Berköz, dosyada dostluğuna değindikten sonra, edebiyatımız için özelliğini vurguluyor:
“Bir dostumu yitirdim ben, ama yitiren yalnızca ben değilim. Türkiye, çok iyi bir yazarını, şairini yitirdi. Kendi dilini kurmuş bir yazardı Hulki; bu toprakların kültürünü kavramaya çalışan, bu kültürün çağdaş yorumunu yapmayı deneyen bir aydındı.”
Hüseyin Peker, Şair Yazdıklarının Külüdür yazısını; “Seni unutmak bize yakışmaz Hulki...” diye bitiriyor.
Hüseyin Alemdar’ın yazısında olduğu gibi, dosyanın yazarları, onun çeşitli yönlerine yazılarında yer vermişler. Böylece onun her türde verdiği başarılı ürünlerden de okura söz etmişler.
* * *
EDEBİYATÇILARIN ardından yazılanlar, elbet onların yeniden okurlara anımsatılmasını sağlıyor. Ne var ki, yaşarken bu ilgiyi, bu sevgiyi onlara gösterelim.
(*) Mühür, iki aylık şiir ve edebiyat dergisi 36, Eylül-Ekim 2011.
Paylaş