Paylaş
Resmi açılış töreni bu yıl Hatay’da gerçekleşecek.
Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal’ın bugün yapacağı konuşmadan bazı bölümleri okuyacaksınız:
“Değerli Konuklar 48. Kütüphane haftasının ana teması “Bilgi, Toplumu Çoğullaştırır”dan hareketle bu hafta çokkültürlülük ve kütüphane hizmetlerini tartışacağız. Herhalde bu anlamda ülkemizde aklımıza gelen ilk yerlerden birisi Hatay’dır. Bu yüzden 48. Kütüphane haftasının açılışını bu sene Hatay’da yapıyoruz.
İnsanlar arasındaki inanç ve yaşam tarzı farklılıkları, hiç kimseyi daha düşük ve değersiz varlıklar haline getirmemektedir.
Tarihe damgasını vurmuş kültürlerin yaşadığı Hatay; yüzyıllardır bir arada yaşayan farklı etnik ve dinsel topluluğu barındıran, bu toplulukların barış içinde bir arada yaşadığı, hatta birbirinin dönüşümüne ve değişimine katkıda bulunduğu çokkültürlü bir yapıya sahiptir.
Bu yapıya biz kütüphanecilerin ne katkısı olabilir? Bilgi özgürlüğünü garanti altına alan kütüphaneler. Hatay gibi çokkültürlü yapıya sahip olan yerlerde bu etnik grupların dillerine yönelik koleksiyonlar oluşturmalıyız. Bu konuda Kültür ve Turizm bakanlığının iyi niyetli çabalarını destekliyoruz.
Bakanlığın Yayın Seçme Yönetmeliği’nin, yayın seçme ölçütleri başlığı altındaki 10. maddesinin h bendinde ‘Kolay anlaşılır ve konuşulan dillerde yazılmış olan’ yayınlar kütüphanelere alınabilir denmektedir. Gerçi buradaki kolay anlaşılır dilden ne kastedildiğini anlayamasam da halk kütüphanelerinde yerel dillerde koleksiyon oluşturmak açısından önemli bir gelişmedir.
KÜTÜPHANECİLERİN GÖREVİ NE OLMALIDIR?
Kütüphanelerin/kütüphanecilerin görevi; bulunduğu illerin her türlü materyalleri toplayıp yorumlayarak ya da eleştirerek erişime sunmaktır. Bu nedenle kütüphaneleri; vatandaşların siyasete, hayata ve toplumsal yaşama katılımını kolaylaştırdığı kurumlar yapmalıyız. Yani karanlık köşelere ışık tutmalıyız. Zira bu bizim evrensel görevimizdir.
Bu bağlamda geçen yıl ABD’li meslektaşlarımız, eşcinsel bir penguenin yaşamını anlatan çocuk kitabını, çocuk bölümünde mi? yoksa yetişkinler bölümünde mi? yer alması gerektiğini tartışırken, bizler tek parti döneminden bugüne ‘resmi yasaklı’ olan 23 bin kitabın sicilinde bulunan ‘yasak’ kararını sildirmek için yasanın çıkartılmasına seviniyorduk.
Ancak bu yasaya rağmen “kitaplar üzerindeki yasak” bitmiyor. Mahkemelerin yeniden “güncel yasaklı kitap listesi” oluşturacak olmasının yanı sıra, Muzır Kurulu’nun kitaplar hakkında fetva vermeye devam ederken Türkiye’de gerçek anlamda düşünce ve ifade özgürlüğünden söz etmek imkansızdır. Bu nedenlerle insani değerler sıralamasında Türkiye’nin 169 ülke arasında 83. sırada yer almasına şaşırmamak gerekir.
Değerli konuklar, 48. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında Türk Kütüphaneciler Derneği ve İDEFİX 800 Yayınevi’nin katılımıyla, 1.000.000 adet kitap %50’ye varan indirimlerle okurla buluşacak. Fuar 26 Mart 2012 sabahı açılacak ve 30 Nisan 2012 tarihine kadar sürecek.
Ayrıca gençlik grubumuz TKD Kampüs ile birlikte organize ettiğimiz Kitap Okuma Eylemi bugün tüm İl merkezlerinde saat 12.30 13.00 arasında aynı saatlerde yapılacaktır.
48. Kütüphane Haftası’nın demokratik ve özgürlükçü bir Türkiye’nin oluşumuna katkılar sağlaması dileğiyle haftanın tüm meslektaşlarımıza ve halkımıza hayırlı olmasını diliyorum.”
TÜRK Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi de, 10.30’da Cemal Reşit Rey Salonu’ndaki törenle haftayı başlatacak.
Bir hafta boyunca da İstanbul’da kütüphaneler üzerine konuşmalar yapılacak, sempozyumlar düzenlenecek.
Geceleyin Kütüphane başlığı altında yapılan düzenlemede, 20 ilçede 57 kütüphane saat 22.00’ye kadar açık kalacak.
KÜTÜPHANECİ dostlarımın tümünün haftasını kutluyorum.
Paylaş