Kültürlü bir turizm

TURİZM açısından çok sevindiğim bir gelişmeden söz etmeliyim, artık çok kimse kültür turizmine önem veriyor, sadece gezmek, denize girmek istemiyor, öğrenmeyi de amaçlıyor.

Haberin Devamı

Gerçekten de başıboş dolaşmaları ben hiçbir zaman turizmden saymadım. Hele yıllar önce birtakım şeylerin bulunmadığı Türkiye’de yurtdışına çıkanlar vakitlerini alışverişle geçirirlerdi.
Kot pantolon arar, dostlarımızın çocukları için hayati(!) isteklerini yerine getirirdik.
Bazı alışverişlerde abartının izini de gördüm.
Bir dostum eşinin isteği üzerine Almanya’dan patates püresi almıştı.
Bilinçli, kültür ağırlıklı bir gezi programı yapmanızda yararlı olacak bir kitaptan, Suna Doğaner’in yazdığı Türkiye Kültür Turizmi’nden* söz etmek istiyorum.
Yazar kitabını, hocası Prof. Dr. Metin Tuncel’e ithaf etmiş.
Önsöz’de, kültür turizminden neyi kastettiğini özetliyor:
“Türkiye coğrafyasında doğal kaynaklara yer şekilleri (peribacası, traverten, kanyon, volkan, mağara vb.) ve su kaynakları (deniz, göl, akarsu, termal kaynaklar vb.) olarak Türkiye Turizm Coğrafyası kitabımda yer verilmişti.
Bu kitapta ise kültürün coğrafyada yapı olarak izlerinde (tapınak, kilise, cami vb.) turizm incelendi.”
Giriş’te de kültür turizminin artmasına dair nedenleri şöyle açıklıyor: “Türkiye turizminde kültürün ön plana çıktığı bir dönem başlamış durumda. Görsel basında farklı kültürlere o kadar çok yer verilmektedir ki insanlarda bunları çok fazla görmek arzusu uyandırmaktadır. Kültüre çok meraklı insanlar kitaplardan öğrendikleriyle yola çıkarken film ve romanlarda geçen mekânlar herkeste görmek arzusu uyandırıyor. Bir diğer neden de Türkiye’de kültür yapılarının çevreleriyle birlikte onarılması. Kültür yapılarında kilise, cami, manastır, tarihi konak, medrese, kervansaray vb. ayrım yapılmadan onarılmaktadır. Bunların bir kısmına turizmle ilgili otel, çarşı, lokanta vb. işlevler verilmektedir. Turizm hizmetlerinin tarihi ortam içinde sunulması bu turizme ilgiyi artırmaktadır inancındayım.”

***

KİTABIN bölümlenmesi, ayrıntıyı arayan, belli merakları olan meraklılar için ne kadar yararlı olduğunu göstermektedir:
Bölüm I - Prehistorik Turizm, Bölüm II - Arkeolojik Turizm, Bölüm III - Tarihsel Turizm, Bölüm IV - Askeri Turizm, Bölüm V - İnanç Turizmi: Kaleler, Kervansaraylar, Köprüler.
Ben gittiğim yerde bu mekânları gezmek, öğrenmek isterim.
Anadolu’da Antik Tiyatrolar Turu, geçmişten bugüne tiyatroya, sanata verilen önem konusunda bizi bilgilendiriyor.
Askeri turizm de ilgi çekici yerleri görebilirsiniz, gidişinizi ona göre planlayabilirsiniz. Birçokları için ilginç gelebilecek bu gezileri bazı örneklerle iletelim:
Troya, Sardeis’in Düşüşü, Büyük İskender’in İzinde, Malazgirt Ovası, Ankara Savaşı.
Yakın tarihimizden bazı askeri önem taşıyan yerler: Kars ve Aziziye, Çanakkale, Doğu Cephesi, I. ve II. İnönü Savaş Alanları, Sakarya Savaşı, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Müzeleri, Atatürk Müze Evleri.
Buraları gezdiğinizde savaş bilginize, görsel zenginliği de katarsınız.
Türkiye’deki kutsal yerleri de bu kitaptan okuyarak gezebileceksiniz.

***

KÜLTÜREL turizmi tercih edenler için iyi bir kaynak kitap.

Haberin Devamı

(*) Türkiye Kültür Turizmi, Suna Doğaner, Doğu Kitabevi.

Yazarın Tüm Yazıları