Paylaş
18 Ocak 2013 Cuma akşamı saat 19.00’da, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de bulunduğu bir konser verdiler, Çankaya Köşkü’nde.
Müzik, edebiyat, sanat, medya dünyasından davetliler vardı gecede.
Konserin başlığı; “Merâgi’den Münir Nureddin Selçuk’a Tarih İçinde Türk Müziği Konseri” idi.
Koro Müdürü Mehmet Güntekin, koronun gereğini anlatan bir konuşma yaptı. Senfoni orkestrasının varlığını, önemini anlattıktan sonra yıllar boyu Türk müziğinin zaman zaman ihmal edildiğini belirtti.
“Biz Batı müziğinin Türkiye’de III. Selim döneminden beri kültür dünyamıza girmiş, yüksek bir sanat ve iki asırlık bir ülke gerçeği olduğundan hiç kuşku duymadık, duymuyoruz. Köklü ve sembol olmuş bir Batı müziği kurumuna, devletin en üst makamının adının verilmesine, musiki camiası olarak daima olumlu baktık ve devletimizin bir sanat dalını bu şekilde onore etmesinden kıvanç duyduk.”
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de,kitapçıkta da yer alan Takdim başlıklı konuşmasında müziğin önemine değindi:
“Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nun kadim temellere dayanan kültür ve sanat dünyamıza yeni bir nefes getirmesini tüm kalbimle temenni ediyorum. Yeni adıyla bugün ilk konserini veren Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nun milli kültürümüzün en rafine değerlerini barındıran musiki sanatımızın daha da gelişmesine ve böylece evrensel kültür mirasına önemli katkıda bulunacağına yürekten inanıyorum.”
* * *
Riyâset-i Cumhur İncesaz Heyeti’nin çalışmalarına 1938 yılında son verildi.
Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, bu adı almadan önce İstanbul’da Devlet Klasik Türk Müziği Korosu adıyla 1975 yılında Prof. Nevzad Atlığ ile tarihçi ve müzikolog Yılmaz Öztuna tarafından kuruldu. İlk şefi Nevzad Atlığ idi, onu Ender Ergün, Fatih Salgar izledi.
Şimdi cumhurbaşkanlığı adını taşıyan koro, böylece bir prestij daha kazandı.
Köşk’teki konseri Fatih Salgar yönetti. Koro müdürlüğünü ve aynı zamanda Şef Yrd. V.’yi Mehmet Güntekin yürütüyor.
Konserde dağıtılan kitapçıkta, şef ve solistlerin biyografilerine de yer verilmiş. Ayrıca koronun ses ve saz sanatçıları da yazılmış.
Programın solistleri; Münip Utandı, Adnan Mungan, Dilek Türkan Türk müziğinin en güzel, en çok sevilen bestelerini seslendirdiler.
Zaten, Nevzad Atlığ’dan beri dinlediğim koro, başarısını sürdürdü; tanıdığım, dinlediğim, beğendiğim solistleri bir kez daha zevkle dinledim.
* * *
KORONUN, başarılı konserler vereceğinden kuşkum yok. Ancak kitap yayını, nota yayını gibi faaliyetleri de yapmalarını gönülden diliyorum.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de müziğe gösterdiği ilgi beni mutlu etti.
Nice konserlerde buluşmak üzere.
Paylaş