Paylaş
Tartışmasız, kaleme aldığı her türde, seçici kurullar nezdinde de, diğer yönlerden de en iyisini yaptı, ustalığını gösterdi.
Ölenlerin arkasından onlara gösterilecek en derin saygı kitaplarını yeniden okumak, kütüphanemizdeki eksikleri tamamlamaktır inancındayım. Her zaman da söylerim bunu.
Okuyanlar kadar okumayanlar için de, rehber yazılar, anımsatmalar ilk önce bu açıdan önemlidir, işlevseldir.
kitap-lık’taki* Bahadır Gülmez’in hazırladığı Tahsin Yücel Dizini de böyle yararlı çalışmalardan.
Gülmez, Tahsin Yücel Dizini çalışmasının başında, amacını ve içerdiği özellikleri açıklıyor: “Bu çalışma Tahsin Yücel’in yazınsal portresini çıkarmaya yeltendiği gibi onu okuma ve çözümleme konusunda ipuçları vermeye de çalışacaktır. Tabii her ‘madde’ anılanlar dışında Tahsin Yücel yazısına ilişkin bu dizinde yer almayan başka göndermelerde de bulunacaktır. Zaten Tahsin Yücel’i yakın okumak için ayrı bir sözlük hazırlamak gerekebilir. Bu nedenle aşağıdaki satırlar onun yapıtlarını aydınlatmak için bir mum tutma olabilir.”
Dizin bir başka açıdan A’dan Z’ye bir Tahsin Yücel edebi günlüğü olarak da tanımlanabilir.
Hazırlayan, kitaplardan yola çıkarak yaşamından da kesitlerin ona eşlik etmesi yöntemini benimsemiş. Bunun okurun kitap seçiminde etkili olduğu kanısındayım. Kimi maddeleri, gerek yazısının yöntemini gerek yazarın yapıtlarını değerlendirmesini belgelediği için yazıma aldım.
* * *
A
“O’nu, yazı ve kimlik olarak tek bir vücuda dönüştürmeye kalkışsak, tekil bir yazı olarak görmek bizi heyecanlandırırdı. Bu dizinin de amacı bu. Bunu söylerken kendisinin bilim adamı, romancı, eleştirmen gibi sıfatlarına bir anlam verildiğini ve verilmeye devam ettiğini biliyorum tabii.”
B
Bilim adamı (ayrıca bkz. D, E, F, G ve ‘passim’)
“Öncelikle çok önemli bilimsel kitapların yazarıdır.
Tahsin Yücel her bilim adamına nasip olmayan bir kitle yazarı olma özelliğindedir.”
D
Deneme, eleştiri: “Deneme ve eleştiriyi aynı harfte buluşturan bir isimdir.”
F
Fransızca ve Fransız yazını: “Galatasaray Lisesi benim yoksul çocukluk yaşamımda şanstan öte bir şey, bir tür tansık olmuştur. Kişiliğimi, düşüncelerimi belirleyen ana bilgileri bu lisede aldım, dünyanın en ilginç, en yaratıcı ekiniyle bu lisede tanıştım” diyor.
İ
İroni: “İroni der demez ‘passim’ diyesim geliyor. Sokrates’e göre bilgiç insanların cahilliklerini ortaya koymanın yöntemlerinden biriydi ironi.”
P
Peygamberin Son Beş Günü
“Peygamberin Son Beş Günü’nde ironinin gücü öyle yüksek ki, bu çok okunan roman Fethi Naci’nin gözünde, ‘Türk solunu gülünçleştirme’ gibi keskin bir eleştiriye neden olmuştu.”
* * *
BU güzel çalışma vesilesiyle, usta bir yazarı, Tahsin Yücel’i yeniden okuyun. Çünkü bugün okumazsanız, ileride daha çok pişman olacaksınız.
---------------------
(*) kitap-lık, 184, Mart-Nisan 2016, Yapı Kredi Yayınları.
Paylaş