Paylaş
Mektubun içeriği Moda’da bir kitapçının kapanmasından dolayı duyulan üzüntüydü. Son zamanlarda sık sık İstanbul’un çeşitli semtlerinde kapanan, kapanmak zorunda bırakılan kitapçılarla ilgili haberleri sizler de duymuşsunuzdur...
Semt kitapçılarının önemini okurlar için belirtmeye, vurgulamaya gerek yok. Çünkü yakınınızda bir AVM yoksa, büyük bir kitapçıdan kitap alma olanağınız da yok ne yazık ki... Üstelik yıllarca aynı kitapçıdan kitap, dergi alıyorsanız, o sizin adınıza bir seçicilik görevini de yerine getirir. Hangi tür kitapları okuduğunuzu o kitapçı bilir, hangi dergileri heyecanla beklediğinizi unutmaz, size haber verir.
Moda’yı bilirim, gerçekten de öyle bir kitapçıya ihtiyacı olan bir semttir. Çünkü alışkanlıkları olan bir semttir.
Artık İstanbul’un bütün mahalleleri zincir kafelerle, restoranlarla, birkaç katlı mağazalarla doldu. Kitapçılara, kırtasiyecilere yer kalmadı.
Belediyelerin, yerel yönetimlerin işleri arasında kültürleri yaşatmanın da olduğu kanısındayım, birçok semtte belediye bazı dükkânları kiralamalı ya da o mahallede bir kitapçı, bir CD’ci, bir kırtasiyeci bulundurma koşulunu unutmamalı.
***
İDİL BİRET bana gönderdiği e-postada yeni Kadıköy Belediye Başkanı’nı ve Modalıları ‘kültürlerine’ sahip çıkmaya çağırıyor:
“Son zamanlarda Moda’ya geldiniz mi? Semt et lokantaları, restoranlar, dondurmacılar, kahvelerle doldu. Dükkân kiralarının anormal artmasına sebep olan bu gelişme, semtimize yıllardır hizmet eden işyerlerinin kapanmasına neden oluyor. Bunların arasına, 25 yıldır Moda’da kitap ve yabancı gazeteleriyle bizler için dünyaya açılan kapı olan Alp Kitabevi de girmek üzere. Ödedikleri kiranın yaklaşık % 150 arttırılacak olması ve kitap, gazete satışı ile bunu karşılaması mümkün olmayan işletici Ümit Hanım 15 Mayıs’ta kitabevini kapatıyor. Yerine muhtemelen yine bir kahve veya lokanta açılacak.”
Biret, yeni Kadıköy Belediye Başkanı’nın “Kadıköy’ü kültür sanat merkezi yapacağı” sözünü hatırlatarak, durumdan haberdar olmasını temenni ediyor... Semtin diğer sakinlerinden emekli Büyükelçi Hamit Batu, Ayşegül Sarıca ve Cahit Kayra’dan da Moda’daki tarihi Koço lokantası ve diğer binaların da sahibi olduğunu öğrendiği, Alp Kitabevi’nin mal sahibi Halil Osman Mırız’a hitaben kaleme aldığı mektubu onların da göndermeleri çağrısında bulunuyor. Tabii bu vesile ile bütün bir İstanbul’a büyük bir sorumluluk düşüyor.
Mektup şöyle:
“Sayın Halil Osman Beyefendi,
Yıllardır Moda’da yerli ve yabancı dergi ve kitaplarla bizler için dünyaya açılan bir kapı olan Alp Kitabevi’nin kira mukavelesinin uzatılmayışı nedeniyle kapanacağını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Özellikle okumayı seven ve yabancı basını takip eden Modalılar için bu çok büyük bir kayıp olacaktır. Semtimizde giderek artan ve her yeri kaplayan restoran ve kafeler buranın özgün karakterini bozup yok etmektedir. İstanbul’un son kalan değişik ve cazip yerlerinden biri olan Moda’daki bu gelişmeyi üzüntü ile takip ediyoruz. Eski Moda Kulübü’nün restorasyonunun yapılmaya başlanması bu karanlık tablodaki tek teselli unsurudur. Bunu içten kutlamaktayız. Bundan hareketle, Modalılar olarak buradaki tek kültür mekânı olan Alp Kitabevi’nin muhafaza edilmesi için gerekli ilgiyi göstermenizi bilhassa rica ederiz.
Teşekkür ve en iyi dileklerimizle
İdil Biret
Piyanist, Devlet Sanatçısı
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solist üyesi.”
Paylaş