Kardeş Türküler 15 yaşında

KARDEŞ TÜRKÜLER 15. yaşına bastı.

Geniş bir türkü coğrafyasının temsilcileri, farklılıkların müzik şemsiyesi altında birleşmesini sağladılar. Ses birliğinde insan birliğini gerçekleştirdiler.

15. yılda; Kardeş Türküler 15 Yılın Öyküsü (*) adlı bir kitap çıkardılar.

Kitapta, Kardeş Türküler’in kuruluşundan bugününe kadar, çalışmaları, yapmak istedikleri, özel günler için çabaları, fotoğraflar eşliğinde anlatılıyor.

Önsöz’de Kitabın Öyküsü’nü Ayhan Akkaya yazmış. ’90’lı yılların başında Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü’nde (BÜFK) başlayan, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST), Kalan Müzik’in katkılarıyla müzik piyasasında kendine özgü bir yer edindi.

* * *

ANADOLU halk şarkılarını, orijinal dillerinde yorumladılar.

Şimdiye kadar çıkardıkları; Kardeş Türküler, Doğu, Vizontele, Hemáváz, Vizontele Tûba, Bahar albümlerinde bu topraklarda konuşulan veya türkü söylenen her dile yer verdiler.

İlk çalışma; Türk, Kürt, Azeri ve Ermeni şarkılarından oluşuyordu.

Daha sonra repertuvarlarına, Laz, Gürcü, Çerkes, Çingene, Makedon, Alevi şarkıları da girdi.

Amaç neydi?

"Çalışma, ’çokkültürlü’ bir coğrafyada ’kardeşlik içinde bir arada yaşama’ ilkesine dayanarak, halklar arasında yaratılan kutuplaşma ve gerilime karşı bir duruşu da içeriyordu."

Birçok ödül kazandılar, yabancı dergilerde verilen CD’lerde yer aldılar.

Akkaya, kitabın önemli bir özelliğine değiniyor: "Kardeş Türküler gibi çokkültürlülüğü, çokdilliliği savunan bir projenin kitabının da çokdilli olması, aramızdaki önemli tartışmalardan biriydi."

Sonuçta, başka dillerdeki metinler de yer aldı, Türkçe’ye çevirisi de.

Kardeş Türküler - 15 Yılın Öyküsü’nde, Kardeş Türküler 15 Yılın Öyküsü, Kardeş Türküleri’i Anlattılar, Söyleşiler, Belgeler anabaşlıkları altında toplam dört bölüm var.

Bir müzik topluluğunun öyküsünden, bir ülkenin insan haritasının çeşitliliğini çıkarabilirsiniz. Her türkünün kendi dilinde daha güzel, daha etkileyici olduğu gerçeğini bu parçaları dinledikten sonra fark edersiniz.

Müziğin toplumsal dilinin önemini, birleştirici işlevini onların çalışmalarından izledik. Daha da izlemeye devam edeceğiz.

Kardeş Türküler’in yaptığını Neşe Yaşın’ın şiiri anlatıyor:

"Şiir o büyük sözü söyleyince bütün silahlar birden susacak

İşte o gün

Köpüklerden yeni bir aşk doğacak, milliyeti belirsiz..."

* * *


KARDEŞ TÜRKÜLER’in başarılarının sürmesini dilerim. Müziğin birleştirici, dost kılan özelliğini vurguladıkları için.

(*) Kardeş Türküler -15 Yılın Öyküsü- bgst Yayınları.
Yazarın Tüm Yazıları