Kadına karşı şiddet ve edebiyat MSGSÜ’de

BUGÜN (8 Mart 2016) MSGSÜ (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi), Bomonti Konferans Salonu’nda, “Kadına Karşı Şiddet / Şiddete Karşı Roman” başlıklı bir etkinlik düzenleniyor.

Haberin Devamı

Saat 13.00’te başlayacak program 17.30’da bitecek. Etkinlikte Fakir Baykurt, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Leylâ Erbil, Ayla Kutlu, Pınar Kür, Bekir Yıldız, Aslı Tohumcu ve Seray Şahiner’in romanları kadına yönelik şiddet teması etrafında değerlendirilecek.

 

Etkinliğin açılış konuşmalarını Handan İnci ile Fatmagül Berktay, kapanıştaki değerlendirme konuşmasını Nüket Esen yapacak.Üç oturumun moderatörleri, Nazan Haydari Pekkan, Itır Erhart, Nüket Esen olacaklar.

 

Simla Sunay moderatörlüğünde Pınar Kür, Aslı Tohumcu’nun konuşmacı olacağı “Edebiyat Neyi Değiştirir?” başlıklı panelde ise edebiyatın söz konusu farkındalığı yaratmadaki rolü değerlendirilecek. 

 

Haberin Devamı

Oturumlarda ayrıca Ceren Yücel, Derya Fadime Yeşilkaya, Neşe Pelin Kaya, Uğur Erden, Sonia Baibourtidou, Gülşah Küçükşahin, Şennur Türk, Yeşin Esin Hamamcı, Yavuz Yalçın konuşmacı olarak yer alıyorlar. 

 

TAN’IN KADIN YAZARLARI

 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Tan Evi Kültür Avlusu’nda “Tan Gazetesinin Kadın Yazarları” başlıklı bir toplantı düzenliyor. Bugün saat 18.00’deki toplantının açış konuşmasını TGC Başkanı Turgay Olcayto yapacak. Moderatörlüğünü Sibel Güneş’in üstleneceği etkinliğin konuşmacısı ise Ahmet Özdemir.

 

VİKİPEDİ’Yİ YAZDILAR

 

Dünya Kadınlar Günü haftasında Ankara’da “Vikipedi’ye Kadınları Yazıyoruz” başlıklı bir eylem gerçekleştirildi.

 

Medyadaki bilgi kaynaklarından ‘Herkese açık özgür ansiklopedi’ sloganıyla yayın yapan Vikipedi’nin (Wikipedia) içeriğini kadınlar, toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısıyla güncellediler.

 

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği’nin gerçekleştirdiği eylem birkaç amacı barındırıyor.

 

Haberin Devamı

Zira araştırmalara göre, Vikipedi’ye kadınların katılımının yüzde 15’in altında. Vakıf olarak, Vikipedi’nin bu oranın artması için başlattığı küresel eylem planına destek olmak ve hem dildeki hem de toplumsal hayattaki cinsiyetçiliği ortadan kaldırmak için girişimde bulunmak...

 

YAZARLARDAN ÇAĞRI:

 

‘CANIMI YAKMA’“CANIMI YAKMA” adlı kitap Kırmızı Kedi Yayınları tarafından yayımlandı ve 25 yazarın kaleme aldığı öykülerde kadın cinayetleri konu ediliyor. 

 

Ayşe Kulin, Ayşe Kilimci, Adnan Özyalçıner, Adnan Binyazar, Büşra Ersanlı, Çiler İlhan, Erendiz Atasü, Feride Çiçekoğlu, Feridun Andaç, Feyza Hepçilingirler, Işıl Özgentürk, Jale Sancak, M. Sadık Aslankara, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Mine G. Kırıkkanat, Nilüfer Açıkalın, Nilüfer Kuyaş, Sezer Ateş Ayvaz, Suzan  Samancı, Tülin Dursun, Ulviye Alpay, Yasemin Yazıcı, Zeynep Aliye, Zeynep Altıok ve Zeynep Oral’ın öykülerinin yer aldığı kitap, PEN Türkiye ve PEN Norveç’in destekleriyle hazırlandı. 

 

Haberin Devamı

Kitabın başında, ayrıca, PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral ile PEN Norveç Başkanı William Nygaard’ın Sunuş yazıları (Çeviren: Selma May) yer alıyor.

 

Zeynep Oral, “Canımı Yakma!” başlıklı yazısında; ülkece ne halde olduğumuzu ortaya koyuyor:

 

“Özgecan... Bir ad... Bir kadın adı... Türkiye’de bu adı bilmeyen yok. Bir yıldan beri o, bir simge ad...

 

Biz kadınların bilincinde daha böyle nice simge adlar vardı.

 

Dehşeti her an bize hatırlatan, yaranın her an kanamasına neden olan, içimizdeki öfkeyi büyüten adlar! 2015 yılında, Özgecan’dan sonra 303 kadın daha öldürüldü. Sırf kadın olduğu için öldürüldüler!”

 

* * *

 

KADIN ile ilgili etkinlikler ve kitaplardan söz etmek için yazdığım yazıda sadece ŞİDDET ve odaklı şeylerden söz etmek zorunda kaldım. Ne hazin! İşin kötüsü sicilimiz her geçen gün daha da kötüleşirken, konuyla ilgili farkındalığı bir an evvel edinmemiz gerekiyor. Ülkece!

Yazarın Tüm Yazıları