Paylaş
“Bir Hürriyet Türküsü” hiçbir yerde çıkmamış Çanakkale fotoğraflarını içeriyor.
Bizim askerlerimizin, yabancı askerlerin, cephede, cephe gerisindeki durumları, bütün trajedisiyle bu fotoğraflara yansıyor.
Çanakkale Savaşı’nın ne olduğunu, zaferin önemini Zafer Toprak’ın “Bir Çağa Damgasını Vuran Savaş: Çanakkale Harbi” yazısından okuyalım:
“(...) Savaş tarihinde denizle karanın bu denli bütünleştiği bir coğrafya bulmak güçtü. Çanakkale hem denizdi hem de kara... Ve üstelik doğuya açılan pencereydi. Orayı ele geçiren, tüm Karadeniz’i, Rusya’yı Kafkaslar’ı, Orta Asya’yı hatta Trabzon-Tebriz yolu üzerinden İran’ı denetleyebilirdi. Çanakkale’nin en az Süveyş Kanalı kadar önemi vardı. Hiçbir saldırgan güç savaşmak için bu denli engebeli bir coğrafyayı stratejik önemi dışında başka bir gerekçeyle seçmiş olamazdı. Aradaki mesafenin yedi, sekiz metreye kadar indiği ‘siper savaşı’ dünyanın başka herhangi bir yerinde görülmemişti. Ayağı kayan askerin düşman siperine düştüğü tek cephe Çanakkale’ydi. Siper savaşı Çanakkale’de bir kıyımdı; ölümün bir yazgıya dönüştüğü bir ortamdı. Savaş zayiatının bu denli yüksek olmasının nedeni de buydu. Siper savaşları tam anlamıyla bir ölüm kalım savaşıydı; bile bile ölüme meydan okumaktı. (...) 1 Mayıs 1915 ve onu izleyen günlerde 16.000 Osmanlı, 14.000 İngiliz siperlerde yaşamlarını yitirmişti. İşte bu ortam, düşman safları kader birliğine sevk etmişti. Çanakkale’de savaşmış güçler arasında bugün oluşmuş dostane ilişkilerin zeminini, orada paylaşılan ortak kader hazırlamıştı.”
Kitabı şöyle yorumlamıştım: “Romanın, şiirin, öykünün edebi gücü elbette bizi etkiler. Ama hiçbir edebi tasvir gücü, fotoğrafın net çarpıcılığı veremez.”
Murat Yalçıntaş’ın albümün başındaki yazısı, unutmamamız gereken bir dilekle bitiyor:
“Çanakkale’nin gönlümüzde daimi bir sevda olarak nesilden nesle yaşamasını diliyorum.”
* * *
İTO daha önce, “Sarışın Bir Kurt” başlığıyla Atatürk fotoğrafları albümü yayınlamıştı. Her iki albümün de sergisini açarak, geniş bir kesimin bu fotoğrafları görmesini sağlamıştı.
Çanakkale Zaferi’nin aşamalarının yer aldığı yazıyı okuyun. Posterler, bilgiler, albümü daha bilerek okumanızı mümkün kılacaktır.
En önemlisi; savaşı Atatürk’ün anlattığı yazının da albümde yer alması.
Fotoğrafların başındaki bilgiler de, yazılar da albümü sadece art arda sıralanmış bir fotoğraf albümü niteliğinden kurtarıyor.
İTO’nun yayıncılık alanında yaptığı çalışmaları destekliyorum.
Çünkü ben İTO gibi kurumların kültüre katkıları olmasını isterim. Zorunlu görürüm.
Yaşadıkları ülkeye, bulundukları kente kültürel katkıda bulunmalarını, bugünün kurumsal işlevleri arasında görüyorum.
Özel yayınevlerinin yapamayacağı geniş çalışmaları destekliyor, yayınlanması gerekli temel kitapları yayımlıyor.
Ayrıca, uluslararası kitap fuarlarına katılarak, kitaplarını uluslararası alana sunmalarını da, küresel çağı doğru algıladıklarına bağlıyorum.
* * *
KİTAPLIĞINIZIN önemli, gerekli temel albümlerinden biri.
...........
“Bir Hürriyet Türküsü” (Çanakkale Savaşları Fotoğraf Albümü), Arıburnu Muharebeleri Raporu, Anafartalar Muhaberelerine Ait Tarihçe - Mustafa Kemal Atatürk. Yayıma Hazırlayan: Fahri Özdemir, Danışma Kurulu: Halûk Oral - Şahin Aldoğan, Kırmızı Yayınları.
Paylaş