BUGÜN saat 19.00’da İstanbul Modern’de Berlin Belediye Başkanı Klaus Wowereit, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Berlin Turizm Ofisi Genel Müdürü Burkhardt Kieker’in katılımı ile Berlin Günleri başlıyor.
Buluşmanın amacı, Berlin Duvarı’nın yıkılışının 20. yılında özgürlük, değişim ve yaratıcılık üzerine mesajlar vermek.
19-21 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek, sanatsal etkinliklerde değişik müzik türlerinde konserler verilecek, sergiler açılacak.
İki ülke arasındaki sanatçı/sanat bağı kurulmasında bu buluşmaların yararını söylemeye gerek yok.
Çeşitli konserlerle, etkinliklerle, sergilerle iki ülkenin insanları, yöneticileri, sanatçıları birbirlerini tanıyacak.
* * *
BU çalışmaların, buluşmaların etki alanının geniş olduğunu umuyorum. Tanışmaların, öğrenmelerin bizim ileriye dönük AB serüvenindeki rolünü önemsiyorum.
İki kültürün örtüştüğü noktayı aramaktan çok, ayrı kültürlerin bir arada yaşaması açısından değerlendiriyorum ben bu toplantıları. Hükümetin, devletin bunları desteklemesinden yanayım.
Küsmelerle, kaprislerle belli bir hedefe varacağımızı sanmıyorum. Siyasetçilerin AB’ye girmeyi, kabulü sadece siyasal bir süreç olarak algılamalarını yanlış buluyorum.
Eğer oranın aydını, halkı, sanatçısı, Türkiye’yi tanır, onun kültürünü öğrenirse, birlikte yaşama konusunda olumlu bir kanaate varabilir.
Ben yurtdışındaki gezilerimde, konferanslarda bu izlenimi edindim.
Unutmayalım ki, yurtdışında yaşayan Türkler kendi ülkelerini tanıtmak için olağanüstü çaba harcasalar da, onlara kültürel desteği vermezsek inandırıcı olamazlar. Anlattıkları ülkeyi, insanlarını sanat yoluyla onlara iletebilirler.
Özellikle Almanya’da bunun çok yakın tanığı oldum.
Diğer ülkelerde de tanınma alanını büyütmek için, her toplantıdan, her kitap fuarından, her festivalden yararlanmak gerekiyor.