8. Uluslararası İstanbul Bienali 16 Kasım'da kapanıyor.
Uluslararası değerde ve önemde bir sanat şöleninden yoksun kalmayın.
Açılışından bugüne kadar Türkiye'nin önemli gazete ve dergilerinde Bienal hakkında yazılar okudunuz, televizyonlarında Bienal'le ilgili programlar seyrettiniz.
Yurtdışından önemli sanat yazarları ve yabancı televizyonlar da açılışa gelmişti.
Dünyanın Bienal'e gösterdiği ilgi, olumlu eleştirilerle kanıtlandı.
Dünya basınında çıkan yazılardan birkaç cümleyi birlikte okumak istedim.
Almanya'nın saygın gazetelerinden Die Zeit'ın yazarı Christof Siemes, Bienal'den yola çıkarak Türkiye üzerine ilgi çekici tespitlerde bulunmuş:
‘‘İstanbul Bienali, Venedik Bienali kadar önemli... Sanatçılar şehrin görsel zenginliğini korkusuzca göğüslüyorlar.
Ülke (Türkiye) kendini dünyaya açık ve liberal bir ülke olarak sunmakta. Bunu kanıtlamak için bir çağdaş sanat sergisinden daha iyi ne olabilir?
Belki de Türkiye'nin AB'ye girmesine karşı olanların asıl dert ettikleri şey, eksik olan demokrasi ya da İslam kıskançlığı değil, belki de yaş ortalaması 15 olan ve asimilasyona tamamen hazır bu çok genç topluluğun dinamizminden korkuyorlar.’’
Yazıların çoğu Bienal'le başlayıp Türkiye'nin bütününü, insanından tarihine, coğrafyasına kadar tahlil ediyor.
* * *
BİENAL hakkında yabancı gazetelerde çıkan yazıların çevirilerini okudum. Türkiye'nin yurtdışında gündeme gelmesini sağlayan çok önemli bir sanat etkinliğinin bizim için ne kadar hayati önem taşıdığını bir kez daha bunları okurken fark ettim.
BBC de, 8 Kasım'da gelip Bienal'i izleyecekmiş.
İtalyan eleştirmen, tek cümlede bizim özgün ve özgül yanımızı anlatmış:
‘‘Ve, burada, Doğu ile Batı'nın kesiştiği yerde, dünyanın sanatsal coğrafyası yeniden tanımlanıyor.’’
Bienal, uluslararası öneminin yanı sıra, bizim dünyada sanatın ulaştığı noktayı görmemiz açısından da bir işlev taşıyor.
Türkiye'deki siyasal olayların bu oranda dışarda yankı bulmadığını bilince, Bienal'e tanıtma açısından da bakmamızı öneriyorum.
* * *
GİTMEK isteyenlere bir kez daha mekánları hatırlatayım:
Karaköy Salı Pazarı'ndaki TC Denizcilik İşletmeleri'ne bağlı Antrepo No. 4, Mimar Sinan Üniversitesi Tophane-i Ámire Kültür ve Sanat Merkezi, Yerebatan Sarnıcı, Ayasofya Müzesi, Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi.