Paylaş
ALMANYA'nın Frankfurt kentindeki Alman Yayıncılar Birliği'nin merkezi, Kartel Dairesi ve Avrupa Birliği Komisyonu tarafından basıldı.
Alman Yayıncılar Birliği'nin 'ucuz kitap satıyor' gerekçesiyle boykot ettikleri Avusturyalı yayınevi yüzünden basıldığı belirtildi.
Olay şu:
Avusturya'daki Libro Yayınevi, sabit fiyatlı Alman kitaplarını, Lion.cc adlı internet sitesi üzerinden yüzde 20 indirimle satıyor.
Oysa Almanya ile Avusturya arasındaki bir anlaşmaya göre, her iki ülkede de Alman kitapları aynı fiyatla satılıyordu.
Alman kitapçılar da Libro'yu protesto etmişler, Alman yayınevleri Libro'ya ambargo koymuşlar.
Türkiye'de böyle bir baskın yapılsaydı, seyreyleyin gümbürtüyü.
Yayıncılar Birliği'ne polis girdi, sözünün ardından ortaya atılan senaryolardan bin tane casusluk dizisi çıkarılabilirdi.
Denetim sözüne alerjimizden, basıldı yargısı manşetlere geçerdi.
Oysa yasanın uygulanmasında her türlü denetim yapılmalıdır.
AB, hayatın ve kültürün her cephesinde bir standardizasyona gidiyor. Ticaretin ortak normlar içinde yürütülmesini istiyor. Dileyelim ki ticaret dışında, aynı zevkleri paylaşan, birbirine benzer AB yurttaşları yaratmasın.
* * *
ADI geçen birlik, Almanya'nın tanınmış, uluslararası alanda yayın dünyasının saygın bir kurumu.
Anımsayacağınız gibi Yaşar Kemal'e de Özgürlük Ödülü'nü o kurum vermişti, ünlü Nobelli yazar Günter Grass da ödül töreninde bir konuşma yapmıştı.
Ortalığı karıştıran baskınların nedeni, en iyi kitap seçilen Donna Woolfolk'un Dişi Papa'sının kitapçılarda 19.90 mark, internette ise 15.92 marktan satılması.
İnternette indirimli kitap satmayı önleyemiyorlar, yasal boşluklardan yararlanıldığı için. Herhalde yakında internet hukuku da gelişecek.
Stephen King'in son romanı sadece internette dolaşıma sunuldu, parasını veriyor, indirip okuyorsunuz.
Belki yıllardır söylenen aracısız kitap satışı budur.
Murathan Mungan da Meskalin 60 Draje'nin satışını önce internette yapmıştı. Sonradan kitapçılarda satıldı.
Önümüzdeki günlerde müzik dünyasındaki anlaşmazlıklar belki yayın dünyasına da atlayacak. İnternetin sunduğu indirim, okurları sevindirecek, kitapçı dükkanlarının sahiplerini üzecek.
Belki de bir ölçüde kağıt-ekran savaşı kızışacak.
İnternetin değişik yararları da var.
Bir site de Amerika'da 1923'ten önce yayınlanmış bütün kitapların ilk baskılarını internette sergiliyordu. Böylece kitaplığa gitmeden onları okuyabiliyorsunuz. Ben F.Scott Fitzgerald'ın This Side of Paradise'ının bazı bölümlerini buradan okudum.
* * *
AB'ye girince her şeyin ortak bir standarda kavuşturulacağını görüyorsunuz, aykırı davrananların vah haline.
Paylaş